Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο κλάδος των «πλαστικών» νίκησε την κρίση – Γιατί βελτιώθηκαν τα αποτελέσματα – Οι προοπτικές

Ο κλάδος των «πλαστικών» νίκησε την κρίση – Γιατί βελτιώθηκαν τα αποτελέσματα – Οι προοπτικές
Η πορεία των τιμών των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ενισχύουν τα μεγέθη
Σε μεγάλο πρωταγωνιστή εξελίσσεται ο κλάδος των «πλαστικών» καθώς τα αποτελέσματα των εταιρειών για το πρώτο εξάμηνο εμφανίζουν σημαντική βελτίωση, ενώ και οι διοικήσεις εμφανίζονται ιδιαιτέρως θετικές για τη συνέχεια.
Η μείωση των τιμών των πρώτων υλών λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και οι επενδύσεις που έχουν υλοποιήσει το προηγούμενο διάστημα κάποιες εταιρείες βοήθησαν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.
Ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνων των εταιρειών οι οποίες δε μπόρεσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, τα μικτά κέρδη αλλά και τα περιθώρια είναι ενισχυμένα με αποτέλεσμα την αύξηση τόσο των κερδών EBITDA όσο και των καθαρών κερδών.
Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης διατήρησε τις πωλήσεις του στα 155,3 εκατ. ευρώ αλλά τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν 30% και στα 42,1 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 12,5 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση είχε προχωρήσει σε αναδιοργάνωση δραστηριοτήτων με στροφή σε προϊόντα με καλύτερο περιθώριο κέρδους, ενώ η «είσοδος» στην παραγωγή μασκών βελτίωσε σημαντικά τα μεγέθη.
Σύμφωνα με την εταιρεία, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ο Όμιλος έχει καταφέρει να διατηρεί τις πωλήσεις του σε προ πανδημίας επίπεδα, καθώς η ζήτηση παραμένει ανεπηρέαστη για την πλειοψηφία των προϊόντων του.
Επιπρόσθετα, αυξημένη παρουσιάζεται η ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με
την ατομική προστασία και υγεία, αύξηση η οποία αντισταθμίζει την πτώση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό, η επίδραση των οποίων είναι σε κάθε περίπτωση περιορισμένη σε επίπεδο συνολικών πωλήσεων Ομίλου.
Αναφορικά με την κερδοφορία, ο Όμιλος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.  
Η Πλαστικά Κρήτης δημοσίευσε χθες (30/9) αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις ανήλθαν στα 151,5 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 5,8%.
Τα EBIΤDA από 27 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν κατά 29% και στα 34,9 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη από 18,8 εκατ. ευρώ πήγαν στα 24,6 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 30,5%.
Σύμφωνα με την εταιρεία «Οι προοπτικές για το 2020 είναι ιδιαίτερα θετικές.
Τα εργοστάσια του Ομίλου συνέχισαν αδιάλειπτα τη λειτουργία τους μέχρι σήμερα, με
εξαίρεση σύντομης διάρκειας διακοπή στη Ρουμανία, στη Ρωσία και στο Γκαζιαντέπ.
Η ζήτηση για τα προϊόντα μας είναι ικανοποιητική, καθότι απευθύνονται σε τομείς που δεν έχουν υποστεί κάμψη λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις και τα κέρδη του Ομίλου μέχρι στιγμής να είναι αυξημένα σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσινής
χρονιάς.
Η πορεία των τιμών των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας.
Με προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός στη διάρκεια του χρόνου, και ιδιαίτερα να μην υπάρξει διακοπή-μείωση της παραγωγής σε κάποιο από τα εργοστάσια του Ομίλου λόγω της πανδημίας Covid-19, αναμένουμε για το 2020 αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του Ομίλου».
Η Παΐρης ενίσχυσε οριακά τις πωλήσεις της στα 6,11 εκατ. ευρώ από 6,1 εκατ. ευρώ αλλά τα EBITDA ανήλθαν στα 1,12 εκατ. ευρώ από 619 χιλ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 434 χιλ. ευρώ από ζημία 111 χιλ. ευρώ.
Στην οικονομική κατάσταση αναφέρεται πως η Διοίκηση του Ομίλου εφαρμόζοντας τα τελευταία έτη ένα πρόγραμμα ορθής οικονομικής διαχείρισης και χρήσης των παραγωγικών συντελεστών κατάφερε να εμφανίσει σαφείς τάσεις ανάκαμψης των Εταιριών του Ομίλου. Επιπροσθέτως Εταιρία προχώρησε σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους 2020, ώστε να περιορίσει το χρηματοοικονομικό της κόστος.
Στόχος για το δεύτερο εξάμηνο είναι η συνέχιση του οικονομικού προγράμματος της Διοίκησης ώστε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών και να συνεχίσει ο Όμιλος την κερδοφορία.
Σημειώνεται πως τα καλά αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο Χρηματιστήριο με τις περισσότερες μετοχές να καταγράφουν αξιόλογη άνοδο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης