Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις κυρώσεις στην Τουρκία - Πιέζει η Γαλλία, αποστάσεις από Γερμανία - Η ατζέντα Μητσοτάκη

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις κυρώσεις στην Τουρκία - Πιέζει η Γαλλία, αποστάσεις από Γερμανία - Η ατζέντα Μητσοτάκη
Ο Erdogan έχει θέσει ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
(upd2) Αν και η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας έχει αποφασιστεί και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας, η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10/2020) παραμένει κρίσιμη.
Το θρίλερ όσον αφορά τις κυρώσεις συνεχίζεται, με τις Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο να πιέζουν για ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, Ισπανία και Μάλτα που διστάζουν να ανοίξουν μέτωπο με την Άγκυρα. Άλλωστε, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, έλαβε θέση υπέρ της Τουρκίας με αφορμή το μεταναστευτικό, κάνοντας μάλιστα λόγο για... θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο σε αυτό το μέτωπο.
Στον αντίποδα, η Γαλλία -μέσω του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων- δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σταθερή απέναντι στην Τουρκία κάτι που μπορεί να σημαίνει κυρώσεις.
«Βραχυπρόθεσμα πρέπει να υπάρξουν σήματα αποφασιστικότητας.
Θα δούμε αν υπάρξουν κυρώσεις», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Τα δύο στρατόπεδα

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, η Τουρκία περιμένει να δει εάν οι Ευρωπαίοι θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μη επιβολή κυρώσεων και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα πιέζει για ένα μηχανισμό αυτόματης επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των προκλήσεων και παραβατική συμπεριφορά.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία θεωρείται απίθανο, κι αυτό το γνωρίζουν καλά στην ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή μάλιστα που το Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Άλλωστε, η χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, για τη συμβολή της Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού, δεν πέρασε απαρατήρητη. Ειδικότερα, η Merkel υποστήριξε πως η Τουρκία επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.
Ταυτόχρονα, η Γερμανίδα καγκελάριος άσκησε σκληρή κριτική στην Ελλάδα για τη Μόρια. «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
Η μόνη περίπτωση για την οποία ενδέχεται να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία αφορούν την Κύπρο. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα θα είναι... ανώδυνα, καθώς θα αφορούν κυρίως σε πρόσωπα που συμμετέχουν σε ερευνητικές εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ατζέντα του Μητσοτάκη

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, αλλά και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι «έφτασε πια η ώρα της διπλωματίας» εκφράζοντας την πεποίθηση πως η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία και αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μπορεί να λυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και αν χρειαστεί με την προσφυγή στην Χάγη. Διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της, δίνοντας τις ανάλογες απαντήσεις στην Άγκυρα.
Μιλώντας πάντως στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την πλευρά της Άγκυρας να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και τις επιθετικές κινήσεις, ενώ για το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών επανέλαβε ότι το μοναδικό υπό συζήτηση θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Οι διερευνητικές επαφές

Εφόσον, ο Erdogan βεβαιωθεί ότι η ΕΕ δεν θα αποφασίσει κυρώσεις, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.
Όπως αποκαλύπτει το CNN Turk, οι επαφές θα γίνουν σε τρία στάδια, καθώς Ελλάδα και Τουρκία θα συνομιλούν κλιμακωτά μέχρι να φτάσουν σε ανώτατο επίπεδο. Μετά τον «οδικό χάρτη», o Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Mevlut Cavusoglu, συναντηθούν στην Μπρατισλάβα στις 8 Οκτωβρίου.
Το επόμενο βήμα θα είναι η απευθείας επαφή Erdogan - Μητσοτάκη.
Πάντως, φαίνεται ήδη η διάσταση απόψεων Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς από την πλευρά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως το μόνο θέμα που είναι πως διαπραγμάτευση είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, η Άγκυρα επιμένει στην αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου, ενώ έχει διαμηνύσει πως η συζήτηση θα περιλαμβάνει και νησιά, εναέριο χώρο.
Στα περί αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου αναφέρθηκε σήμερα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
«Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μία ομάδα από ανεπίλυτων διαφόρων και πρόσθεσε ότι αυτές πηγάζουν από τους μονόπλευρες διεκδικήσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
H Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως στο νησί Καστελόριζο που ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από την Τουρκία απέστειλε στρατιώτες εκεί» δήλωσε ο Akar.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η Τουρκία μόνο στις ακτές της Μεσογείου με τον ισχυρισμός της Ελλάδας πως το Καστελόριζο, που έχει έκταση μόνο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Αυτό είναι κάτι που δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε δίκαιο» δήλωσε o Akar.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τάχθηκε υπέρ μια ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη συμμετοχή της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Κύπρος δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή ως μέλος της Ε.Ε.
«Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής ασφαλείας δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία ή την Αγγλία.
Ωστόσο στην ΕΕ υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος.
Η συσχέτιση κάθε πτυχής των σχέσεων μας με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει σε ορισμένα μέλη να καταλαμβάνουν την ατζέντα μας.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποια που δεν θα έπρεπε να τους έχει επιτραπεί να εισέλθουν στην ΕΕ.
Με αυτή μου την φράση εννοώ τον ελληνοκυπριακό τομέα» δήλωσε.


Η επιστολή Μητσοτάκη σε Αναστασιάδη: Δεν θα αποδεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο

«Δεν θα αποδεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της επετείου για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων, ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης