Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ποια Ξενία οδεύουν προς αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ - Πέφτουν οι υπογραφές για το Ξενία Χίου

tags :
Ποια Ξενία οδεύουν προς αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ - Πέφτουν οι υπογραφές για το Ξενία Χίου
Της Εύας Οικονομάκη
Στην εταιρεία AVLUM του ομίλου Τσάκου, η οποία έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, αναμένεται να παραχωρηθεί και επίσημα από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. το Ξενία Χίου, με τις τελικές υπογραφές, σύμφωνα με πληροφορίες, να μπαίνουν άμεσα και τις εργασίες για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών να ξεκινούν σύντομα.
Το Ξενία της Χίου είναι το πρώτο από τα ξενοδοχεία του ΕΟΤ που μισθώνεται, σύμφωνα με τον διαγωνισμό, για 50 έτη, ενώ η εταιρεία AVLUM είναι και η βασική μέτοχος του εταιρικού σχήματος που έχει αναλάβει και τη διαχείριση της μαρίνας Χίου, ενισχύοντας την παρουσία της στο νησί. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε έναν χρόνο πριν έναντι ετησίου μισθώματος 30.000 ευρώ.
Το Ξενία Χίου κατασκευάστηκε το 1958 και έχει δυναμικότητα 52 κλινών. Βρίσκεται στο κέντρο της Χίου και συγκεκριμένα στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πόλης, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, ενώ απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο, δομημένης επιφάνειας περί τα 1.600 τ.μ., δυναμικότητας 50 κλινών και επί έκτασης εμβαδού περί τα 1.670 τ.μ., το οποίο χάρη στην προνομιακή του θέση, ενδείκνυται για τη μετατροπή σε boutique ξενοδοχείο που θα ενισχύσει το ξενοδοχειακό δυναμικό της Χίου.

Ποια αναμένεται να βγουν σε διαγωνισμό

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της ωρίμανσης και αξιοποίησης του συνόλου των ακινήτων που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ Α.Ε., έχουν προχωρήσει οι τεχνικές και νομικές ενέργειες για μία σειρά ακινήτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αξιοποίησης.
Ήδη, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-publicrealestate.gr, «τρέχει» ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ξενία Κομοτηνής, ενώ έπονται οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί για τα Ξενία Έδεσσας, Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Καλεντζίου Αχαΐας και Καστανιάς Κορίνθου.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός για το Ξενία Έδεσσας θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Το Ξενία Κομοτηνής

Ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για το Ξενία Κομοτηνής. Το ακίνητο, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο και από το 2013 όταν και έκλεισε, παραμένει αναξιοποίητο, βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη έξοδο της Εγνατίας Οδού.
Το οικόπεδο έχει έκταση 18 στρέμματα περίπου και το κτίριο, που αναπτύσσεται σε δύο πτέρυγες, καλύπτει 2.058 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ναός, πισίνα, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης, ενώ το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης.
Το Ξενία Κομοτηνής κατασκευάστηκε το 1965 σε σχέδια του αρχιτέκτονα τον Διονύσιο Ζήβα και στο παρελθόν λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 3 αστέρων, είχε δυναμικότητα 26 δωματίων-46 κλινών.
Με δεδομένο, δε, ότι δεν υπάρχουν πολλά πολυτελή ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή, ενδείκνυται η αξιοποίηση του ακινήτου με γνώμονα τον σχεδιασμό μιας ξενοδοχειακής μονάδας, υψηλών προδιαγραφών, στα πρότυπα των ξενοδοχείων boutique. Αλλωστε, η εγγύτητα του Ξενία τόσο σε χειμερινούς, όσο και σε καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς, καθιστά το εν λόγω ακίνητο ιδανικό για τουριστική αξιοποίηση, με στόχο τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Κατά καιρούς είχαν γίνει προτάσεις για την αξιοποίηση του, μεταξύ των οποίων και μία για παραχώρησή του στο γειτονικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και μία για την παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο Κομοτηνής και τη μετατροπή του σε σχολικές μονάδες.
Κινητικότητα γύρω από την εκμετάλλευση του ακινήτου καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2019, όταν το Ξενία Κομοτηνής, μαζί με άλλα ακίνητα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της ΕΤΑΔ, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα e-publicrealestate.gr.

Το Ξενία Έδεσσας

Εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου για περίπου 8 χρόνια πλέον, το Ξενία της Έδεσσας είναι το τρίτο στη σειρά Ξενία για το οποίο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός με στόχο την αξιοποίησή του. Το ακίνητο βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, κατασκευάστηκε το 1963 από τον αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζο και έχει δυναμικότητα 56 κλινών. Διαθέτει υπόλοιπο δόμησης, ενώ όπως αναφέρει η ΕΤΑΔ στα στοιχεία που επισυνάπτει στον σχετικό για το ακίνητο φάκελο «βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα από την Έδεσσα, καθώς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τη λίμνη Άγρα, τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου. Η εγγύτητα του με πλήθος τουριστικών αξιοθέατων, το καθιστά ιδιαίτερα «ελκυστικό» με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη».
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Δήμος Έδεσσας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Ξενία, σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται ήδη στη διαδικασία αναζήτησης επενδυτών για τη λειτουργία του χώρου ως ξενοδοχείου.

Το Ξενία Κοζάνης

Βρίσκεται στον λόφο της Μεταμόρφωσης και είναι έργο του αρχιτέκτονα Γιώργου Νικολετόπουλου. Χτίστηκε το 1965 σε ένα οικόπεδο 5 στρεμμάτων και έχει εμβαδόν 2.506 τ.μ. (30 δωματίων).

Το Ξενία Τσαγκαράδας

Το Ξενία Τσαγκαράδας κατασκευάστηκε το 1957 από τον Χαράλαμπο Σφαέλλο. Βρίσκεται σε οικόπεδο 14,4 στρεμμάτων, έχει εμβαδόν 2.740 τ.μ. και δυναμικότητα 86 κλινών.

Το Ξενία Καλεντζίου Αχαΐας

Το συγκεκριμένο Ξενία βρίσκεται σε οικόπεδο 8,6 στρεμμάτων και έχει δυναμικότητα 44 κλινών.

Το Ξενία Καστανιάς Κορίνθου

Το Ξενία Καστανιάς χτίστηκε το 1960 με αρχιτέκτονα τον Κώστα Μπίτσιο. Αρχικά ο ΕΟΤ είχε επιχορηγήσει την Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας για την ανέγερσή του σε οικόπεδο του δασαρχείου Κορινθίας, αλλά η ομοσπονδία δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει και το δώρισε στον ΕΟΤ, ο οποίος το αποπεράτωσε. Βρίσκεται σε οικόπεδο 8,6 στρεμμάτων, έχει εμβαδόν 1.350 τ.μ. και δυναμικότητα 34 κλινών.

Η στρατηγική της ΕΤΑΔ

Στόχος της διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι να προχωρήσει στην εξυγίανση και βέλτιστη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας με γνώμονα το συμφέρον του Δημοσίου και με όρους της ιδιωτικής οικονομίας. Η νέα στρατηγική της Εταιρείας αποσκοπεί στη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής εταιρείας Ακίνητης Περιουσίας που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς, παρεμβαίνοντας ως φορέας που θα ωριμάζει και θα προσελκύει σοβαρούς επενδυτές μέσω διαγωνισμών (όπως εν προκειμένω με το Ξενία Χίου), δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, πολλαπλά οφέλη οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και θέσεων απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης