Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στις αγορές, προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Άνοδος +0,53% ο S&P 500, o DAX -0,23%

Στάση αναμονής στις αγορές, προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Άνοδος +0,53% ο S&P 500, o DAX -0,23%
Στάση αναμονής στις αγορές, προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ
Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές σήμερα (1/10) στα κυριότερα χρηματιστήρια, με τις προσδοκίες για συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στο επενδυτικό κλίμα.
Στον αέρα παραμένει το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, συνεχίζονται.
Η κυβέρνηση Trump πρότεινε στο Κογκρέσο να καταρτιστεί πρόγραμμα ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει ποσό 20 δισ. δολαρίων ειδικά για τον τομέα των αερομεταφορών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας Mark Meadows.
Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι ζητούν να διατεθεί πολύ υψηλότερο ποσό, ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, θεωρούν ανεπαρκή την κυβερνητική πρόταση.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο προεδρικό αεροσκάφος, ο Meadows χαρακτήρισε γενναιόδωρη τη νέα πρόταση του Λευκού Οίκου και ότι το ποσό των 2 τρισ. δολ. που εισηγείται η αντιπολίτευση είναι υπερβολικό.
Εάν το ποσό «αρχίζει με 2, θα έχουμε αληθινό πρόβλημα», είπε ο Meadows κατά την πτήση της επιστροφής από τη Μινεσότα, διεκδικούμενη πολιτεία καίριας σημασίας όπου ο πρόεδρος Trump συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση των Δημοκρατικών και είπε επίσης ότι θέλει το πρόγραμμα στήριξης να ανέλθει περί το 1,5 δισ. δολάρια.
Αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς καθημερινά αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων αλλά και νέα περιοριστικά μέτρα.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν φτάσει στους 207.000 με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διπλασιασμό των θανάτων έως την 1η Ιανουαρίου, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων σε τουλάχιστον 26 Πολιτείες με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για πολύ δύσκολους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες που θα θέσουν υπό δοκιμασία το αμερικανικό σύστημα υγείας.
Σε κλοιό όμως είναι και η Ευρώπη, με τη Γερμανία να καταγράφει το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον περασμένο Απρίλιο, με την Ισπανία να προσανατολίζεται σε αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τις πληττόμενες συνοικίες της Μαδρίτης από την επιδημία και με την Ιταλία να ανακοινώνει πως εξετάζεται να παρατείνει έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2021 την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει σε όλη την χώρα.
Πάντως ο παγκόσμιος συναγερμός παραμένει στο κόκκινο, αν κρίνει κανείς από τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού και τα στοιχεία που δείχνουν πως τον Σεπτέμβριο κατά μέσο όρο έχαναν τη ζωή τους ημερησίως περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει 226 θανάτους την ώρα και έναν θάνατο κάθε 16 δευτερόλεπτα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 1,014 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 34 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 23,5 εκατομμύρια.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden παραμένει το ξεκάθαρο φαβορί έναντι του αντιπάλου του Donald Trump, στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με την Capital Economics.
Παρά το γεγονός ότι το debate της Τρίτης δεν επηρέασε τις αγορές, οι επενδυτές δηλώνουν ανήσυχοι για την αβεβαιότητα που περιβάλλει την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, τα δύο εναπομείναντα debate αποτελούν την ευκαιρία για τους δύο υποψηφίους να αλλάξουν τη δυναμική υπέρ τους.
Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Bide ήταν οπ κερδισμένος του πρώτου debate, με τις πιθανότητες εκλογής του να αυξάνονται ελαφρώς στις αγορές στοιχημάτων.
Και με σταθερό προβάδισμα τόσο στις εθνικές όσο και στις εθνικές δημοσκοπήσεις, παραμένει το φαβορί, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αυτό εξηγεί γιατί τα futures του S&P 500 υποχώρησαν άνω του 1% μετά το debate, αν και τελικά ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street ανέκαμψε στη συνέχεια.
Όπως έχουν σημειώσει οι αναλυτές της Capital Economics, εάν ο Biden κερδίσει τις εκλογές και καταφέρει να ελέγξει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο, θα αυξήσει την εταιρική φορολογία, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,13% στις 27.816 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,53% στις 3.380 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,42% στις 11.298 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 26,79 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,23% στις 12.730 μονάδες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν στις 837 χιλ. από 873 χιλ.
Οι συνεχείς αιτήσεις υποχώρησαν κατά 980 χιλ. στα 11,8 εκατ.
Tα στοιχεία καταγράφουν βελτίωση, ωστόσο οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παραμένουν πάνω από τα προ - κορωνοϊού επίπεδα, για 28η διαδοχική εβδομάδα.
Τα εισοδήματα των Αμερικανών υποχώρησαν τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης των εισοδημάτων μέσω επιδομάτων.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το προσωπικό εισόδημα βούτηξε 2,7% τον Αύγουστο μετά από άνοδο 0,5% τον Ιούλιο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν πτώση 2,5%.
Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε στο 14,1% από 17,7%.
Άνοδο 1,1% κατέγραψε σε ετήσια βάση  ο δείκτης τιμών της προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας βαρύ είναι το πλήγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις αεροπορικές εταιρείες, με τις United και Αmerican Airlines στις ΗΠΑ να προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις.
Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν την απόλυση 32 χιλ. εργαζομένων, την ώρα που οι αεροπορικές εταιρείες καλούν το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ώστε να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση Trump πρότεινε στο Κογκρέσο να καταρτιστεί πρόγραμμα ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει ποσό 20 δισ. δολαρίων ειδικά για τον τομέα των αερομεταφορών.
Οι διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς θα συνεχιστούν και σήμερα Πέμπτη, σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η συμβιβαστική λύση.
Ενδεικτική της κρίσης είναι η εικόνα που επικρατεί στο αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης.
Από τις αρχές του 2020, οι εγχώριες πτήσεις είναι μειωμένες κατά 100 χιλ. ή 43%.
Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, η πτώση ανήλθε στο 59% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Η Americal Airlines θα απολύσεις 19 χιλ. υπαλλήλους και η United Airlines, 12 χιλ. με τις δύο αεροπορικές να υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις.
Πάνω από 5% αυξήθηκαν οι πωλήσεις της PepsiCo το τελευταίο τρίμηνο, όπως ενημέρωσε η εταιρεία και μεταδίδει το CNBC.
Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 1,66 δολάρια, προσαρμοσμένα, έναντι πρόβλεψης για $1,49. Τα έσοδα έφτασαν στα 18,09 δισ. δολάρια έναντι προσδοκίας για $17,23 δισ.
Τα καθαρά κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο χρήσης ανήλθαν σε 2,29 δισ. δολάρια ή 1,65 δολάριο ανά μετοχή, από 2,1 δισ. ή $1,49 ανά μετοχή έναν χρόνο πριν.
Oι καθαρές πωλήσεις ενισχύθηκαν 5,3%, στα 18,09 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για $17,23 δισ.
Η εταιρεία δαπάνησε 147 εκατ. δολάρια στο συγκεκριμένο τρίμηνο σε κόστη που αφορούσαν την πανδημία κορωνοϊού, όπως είναι η αγορά προστατευτικού εξοπλισμού.
Αναδιάρθρωση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ford, ανακοίνωσε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Jim Farley καθώς διαδέχεται τον Jim Hackett στην ηγεσία της κορυφαίας, αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι αλλαγές επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και στη συγκέντρωση αποφάσεων με υπευθυνότητα γύρω από ομάδες προϊόντων και πελατών σε τρεις περιφερειακές επιχειρηματικές μονάδες - σε Αμερική, Ευρώπη και Κίνα σύμφωνα με το CNBC.
Προβλέπονται επίσης τροποποιήσεις σε βασικούς τομείς ανάπτυξης, όπως οι αυτόνομες και ηλεκτρικές τεχνολογίες, καθώς και εμπορικά οχήματα.
Οι στόχοι της εταιρείας επικεντρώνονται στην κορυφαία ανάπτυξη, την υψηλή ποιότητα και την ικανοποίηση των πελατών, τα σταθερά προσαρμοσμένα περιθώρια προ φόρων 8% σύμφωνα με τη Ford.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, υπό την ηγεσία του Jim Hackett, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο για να γίνουμε μια ζωντανή, κερδοφόρα εταιρεία» , ανέφερε σε δήλωσή του ο Farley.
Η Ford ανακοίνωσε αρκετές αλλαγές σχετικά την αναδιάρθρωση από τον σχεδιασμό μέχρι την εκτέλεση, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης του CFO Tim Stone, ενός πρώην στελέχους της Amazon.
Ο αμερικανικός κολοσσός στην αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει επιπλέον να προσθέσει νέα στελέχη για τις θέσεις του διευθυντή πληροφοριών και του επικεφαλής μάρκετινγκ.

Υποτονικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις προσδοκίες για συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να στηρίζουν τις αγορές.
Στο ταμπλό, η σουηδική H&M και η γαλλοϊταλική STMicroelectronics κατέγραψαν άλμα ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της εταιρίας λιανικής πώλησης ενδυμάτων H&M σημείωσε άνοδο +5,6% αφού ανακοίνωσε υψηλότερα των αναμενόμενων κέρδη για το τρίτο τρίμηνο και σημείωσε ότι οι πωλήσεις συνέχισαν να ανακάμπτουν τον Σεπτέμβριο.
Η μετοχή της εταιρίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων STMicroelectronics σημείωσε άνοδο +3,5% καθώς προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της για το 2020 θα ξεπεράσουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε υψηλά άνω των δύο ετών ενισχύθηκε η μεταποητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,,7 μονάδες τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Tης ανόδου ηγήθηκε η Γερμανία, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται στις 56,4 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 μηνών.
Σημαντική βελτίωση καταγράφηκε και στην Ιταλία, με τον δείκτη στις 53,2 μονάδες, σε υψηλά 27 μηνών.
Η μεταποιητική δραστηριότητα βελτιώθηκε επίσης σε Ολλανδία, Αυστρία και Γαλλία, ωστόσο η Ισπανία κατέγραψε μικρή βελτίωση, ενώ η Ελλάδα παρέμεινε στάσιμη.
«Η ανάκαμψη της παραγωγής της ευρωζώνης αυξήθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση της παραγωγής από τους πρώτους μήνες του 2018.
Επιταχύνθηκε επίσης η αύξηση του όγκου των παραγγελιών και οι εξαγωγές, καταδεικνύοντας μια ευπρόσδεκτη ενίσχυση της ζήτησης.
Οι απώλειες θέσεων εργασίας μειώθηκαν κατά συνέπεια,  καθώς οι εταιρείες εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές για το επόμενο έτος, με την αισιοδοξία να επιστρέφει στα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου στις αρχές του 2018», σχολιάζει ο Chris Williamson, οικονομολόγος της IHS Markit.
Άνοδο για 5ο διαδοχικό μήνα σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ειδικότερα, η ανεργία αυξήθηκε στο 8,1% από το αναθεωρημένο 8% του Ιουλίου.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία αυξήθηκε στο 7,4%.
Εκτιμάται ότι 15,603 εκατ. άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων οι 13,188 εκατ. στην Ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον Αύγουστο του 2020.
Η ανεργία των νέων κάτω των 25 ανήλθε στο 18,1% στην Ευρωζώνη και στο 17,6% στην ΕΕ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πρόστιμο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στην σουηδική εταιρεία H&M από τις γερμανικές αρχές.
Η υπόθεση αφορά εσωτερικές παραβιάσεις στην ασφάλεια προσωπικών δεδομένων στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της στη Νυρεμβέργη, ανέφερε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 ο λιανοπωλητής μόδας.
«Η περιφερειακή αρχή προστασίας δεδομένων στο Αμβούργο επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο όμιλος H&M παραδέχεται αδυναμίες στο κέντρο εξυπηρέτησης και έχει λάβει ισχυρά μέτρα για να το διορθώσει», ανέφερε στην οικονομική  της έκθεση (Ιουνίου-Αυγούστου 2020), η εταιρεία.
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πέρυσι ανέφερε ότι ο Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων στο Αμβούργο ξεκίνησε έρευνα για τη διαχείριση της H&M στο θέμα των δεδομένων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η H&M συγκέντρωσε πληροφορίες για ασθένειες και άλλες προσωπικές συνθήκες των υπαλλήλων στο τηλεφωνικό κέντρο.
Η H&M από την μεριά της είπε τον Ιανουάριο του 2020 ότι οι παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν ήταν απαράδεκτες και συνεργάζεται με τις αρχές.

Υποτονικό κλίμα στην Ασία - Τεχνικό πρόβλημα στο Τόκιο - Αργία σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν

Υποτονικό ήταν το κλίμα στην Ασία, με πολλές αγορές να παραμένουν κλειστές λόγω αργίας, ενώ την ίδια ώρα προέκυψε τεχνικό πρόβλημα στο Τόκιο.
Όπως ανακοίνωσε το Tokyo Stock Exchange προέκυψε πρόβλημα στο hardware, το οποίο θα αντικατασταθεί και οι συναλλαγές θα επανεκκινήσουν αύριο Παρασκευή.
Αναμένουμε ότι οι εντολές αγοράς και πώλησης θα γίνουν κανονικά" αύριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου του Τόκιο (TSE).
Οι επικεφαλής του είχαν ήδη διαβεβαιώσει ότι το πρόβλημα είχε εντοπιστεί και ότι ήταν στη διαδικασία επίλυσής του.
Το σύνολο των συναλλαγών μετοχών στο Τόκιο και σε άλλα ιαπωνικά χρηματιστήρια ανεστάλη πριν ακόμα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης λόγω τεχνικού προβλήματος στη μετάδοση δεδομένων της αγοράς. Πρόκειται για τη χειρότερη τέτοια διακοπή για την τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου.
To Χρηματιστήριο του Τόκιο ανακοίνωσε ότι η βλάβη ήταν αποτέλεσμα προβλήματος στα μηχανήματα του συστήματος συναλλαγών «Arrowhead» και της επακόλουθης αποτυχίας να ενεργοποιηθεί ένα εφεδρικό σύστημα.
Κλειστές παρέμειναν οι αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ Νότια Κορέα και Ταϊβάν.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI εκτός Ασίας - Ειρηνικού ενισχύθηκε +0,5%, ενώ σε Αυστραλία (S&P/ASX 200) και Ινδία (Sensex) οι δείκτες ενισχύονται άνω του 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης