Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Έρχεται νέο προσχέδιο για την Τουρκία με επίκεντρο την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων για εκτόνωση της έντασης - Μαραθώνιος επαφών Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής: Έρχεται νέο προσχέδιο για την Τουρκία με επίκεντρο την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων για εκτόνωση της έντασης - Μαραθώνιος επαφών Μητσοτάκη
Ο Erdogan έχει θέσει ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
(Συνεχές upd) Συνεχίζεται το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής, μετά την ολοκλήρωση της εξαμερούςς έκτακτης συνάντησης που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης, Angela Merkel, Emanouel Macron και ο Νίκος Αναστασιάδης, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής, μετά το μπλόκο της Ελλάδας στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στην ελληνική πλευρά κατατέθηκε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel κατέθεσε το νέο κείμενο για το προσχέδιο συμπερασμάτων.
Το νέο κείμενο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».
Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη «κυρώσεις».
Κατά τ' άλλα, η EE εκφράζει ρητά την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο, καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις και συμπληρώνει ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εποικοδομητικές προσπάθειες η Σύνοδος θα προτείνει θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας.
Νωρίτερα η Ελλάδα αρνήθηκε την πρόταση που παρουσιάσθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Σε αυτή προβλεπόταν και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπήρχε μια παράγραφος για την Κύπρο, όπου καλείτο η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πέτσας: Το βασικό κείμενο που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα - Χρειάζεται σχέδιο συμπερασμάτων σε 4 πυλώνες

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.
Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε το προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο κείμενο δεν υπάρχει αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει μακρύ δρόμο ακόμη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε το προσχέδιο διεκδικώντας αλλαγές που «να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις», όπως επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις, αλλά ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου», κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.
Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενω υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλέιται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Μετά την ελληνική άρνηση διάλειμμα 45 λεπτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το σημείο του προσχεδίου στο οποίο θα αναφέρεται η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να ξαναγραφεί και να παρουσιαστεί εκ νέου στους 27, μετά από τις αντιρρήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Τι ανέφερε το απορριφθέν προσέδιο σύμφωνα με το Politico

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.
Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».
Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.
Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της J. Borell να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες.
Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια των Financial Times Mehreen Khan, η συζήτηση στη Σύνοδο υπάρχει εμπλοκή στο ζήτημα της Τουρκίας, καθώς στο κείμενο:
-Επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο
-καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο
-αναφέρεται ότι εάν υπάρξουν εποικοδομητικές κινήσεις στο ζήτημα της Ανατ. Μεσογείου, το Συμβούλιο "θα εκκινήσει μια θετική ατζέντα στο πεδίο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας".
Η γλώσσα του κειμένου, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από πλευράς Κύπρου.
Image

Ποιες χώρες στηρίζουν Ελλάδα - Κύπρο και ποιες Τουρκία

Το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις θέσεις των κρατών-μελών και το ποιες στηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και ποιες αντιμετωπίζουν πιο «φιλικά» την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις διαρροές που υπήρξαν από τις διάφορες αντιπροσωπείες, αλλά και από τις δηλώσεις των ηγετών προσερχόμενοι στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Macron, εκτός από τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν μέσα από την Τουρκία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν και ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί.
Η νέα αυτή κρίση, στην οποία εμπλέκεται και πάλι η Τουρκία, ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel να αλλάξει την ατζέντα και να φέρει πιο νωρίς τη συζήτηση για την Τουρκία.
Επίσης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην Άγκυρα και μίλησε ξανά για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης
Από την άλλη, η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα τάσσονται υπέρ της αποφυγής των κυρώσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία με δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Pedro Sanchez μετά τη συνάντησή του με τον κ. Michel.
Ο Ισπανός φέρεται να είπε ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά η προτάσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία ως τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα.

Τι θέλουν να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι στην Άγκυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να προσφέρουν στην Άγκυρα «να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου», υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία να ενεργεί υπεύθυνα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη υποσχεθεί στην Άγκυρα τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης το 2016, στο πλαίσιο της συμφωνίας μετανάστευσης ΕΕ-Τουρκίας. 
Ωστόσο, οι εμπορικές συνομιλίες δεν ξεκίνησαν ποτέ, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντολή για τις διαπραγματεύσεις.
Το κύριο ζήτημά τους είναι το εξής: 
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, η Τουρκία θέλει καθεστώς παρατηρητή σε ευαίσθητες ενημερώσεις σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ. 
Αυτό αναφέρθηκε ως απόλυτη απαγόρευση από πολλές χώρες της ΕΕ εκείνη την εποχή - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία είναι τώρα κύριος υποστηρικτής της προσφοράς της Άγκυρας στην αναβάθμιση.
Ο εκσυγχρονισμός θα διευρύνει την τελωνειακή ένωση, η οποία σήμερα καλύπτει βιομηχανικά αγαθά και ορισμένα τρόφιμα, στη γεωργία, τις υπηρεσίες και τις δημόσιες συμβάσεις. 
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων το 2016 και το 2017, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξέφρασαν φόβους ότι η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών θα οδηγούσε σε αθέμιτο ανταγωνισμό από Τούρκους οδηγούς φορτηγών.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Κύπρος είχε αντιρρήσεις ότι δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με την Άγκυρα, αρκεί να παραμείνει κλειστή από την τρέχουσα τελωνειακή ένωση, ιδίως μέσω της τουρκικής απαγόρευσης για πλοία με κυπριακή σημαία ή κυπριακή κυριότητα. 
Τα πλοία που αναχωρούν από κυπριακά λιμάνια δεν μπορούν επίσης να ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια.
Παρά τα εμπόδια αυτά, ωστόσο, οι επιχειρηματικές ενώσεις και από τις δύο πλευρές συμφωνούν ότι απαιτείται επειγόντως μια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές οικονομικά.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

 
Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή, ενώ κάλεσε την Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου.
«Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Κι αυτό όχι μόνο διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και διότι θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας «δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι του διαλόγου και της διπλωματίας και ο άλλος της κλιμακούμενης έντασης.
Η Ελλάδα θέλει τον πρώτο δρόμο, αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να αποδείξει ότι θέλει κι αυτή το ίδιο, αλλά πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σοβαρότητα».
 
Μητσοτάκης σε Michel: Στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει συνεργασία ή επιπτώσεις


Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία Σύνοδο που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Charles Michel, συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή.
Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή.
Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.
Εν συνεχεία, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Image
«Πολύ καλή συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και συγκεκριμένα, την ανάγκη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει η πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανάρτηση της στο twitter.

Merkel: Περίπλοκες οι σχέσεις με την Τουρκία - Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο
 
Την έμμεση στήριξη της στην Τουρκία προσέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια πραγματικά επικοιδομητική σχέση με την Τουρκία.
Η ίδια επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία παραμένουν περίπλοκες, ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ.
«Δεσμευόμαστε να βρούμε μια ειρηνική λύση για τις εντάσεις.
Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύ πολύπλοκή και ακόμα με όλες τις δυσκολίες, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος είναι η μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Macron: Αδιαπραγμάτευτη η αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο

Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Οταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

Von der Leyen: Θέλουμε αποκλιμάκωση με την Τουρκία - Έχουμε εργαλεία στη διάθεσή μας

Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von den Leyen, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.
Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επσιημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».
«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας.
Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση.
Αυτό είναι που θέλουμε.
Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ.
Θέλουμε αποκλιμάκωση.
Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Michel: Θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο - Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι


Στο διχασμό της ΕΕ όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Η ΕΕ θέλει να δείξει «αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Erdogan πυροδότησε το κλίμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, λίγα λεπτά πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.
«To τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο» υποστήριξε ο Erdogan σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή και τόνισε ότι η τουρκική πλευρά θέλει διάλογο για να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Μεσόγειο.
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μας.
Δεν θέλουμε σύγκρουση, αλλά ούτε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας» σημείωσε.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Sabah, ο Erdogan χαρακτήρισε «κακομαθημένες» από την Ε.Ε. την Ελλάδα και την Κύπρος τα αιτήματα των οποίων είναι ανεδαφικά.
Tέλος, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές, αυτοβούλως, για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι διερευνητικές επαφές

Εφόσον, ο Erdogan βεβαιωθεί ότι η ΕΕ δεν θα αποφασίσει κυρώσεις, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.
Όπως αποκαλύπτει το CNN Turk, οι επαφές θα γίνουν σε τρία στάδια, καθώς Ελλάδα και Τουρκία θα συνομιλούν κλιμακωτά μέχρι να φτάσουν σε ανώτατο επίπεδο.
Μετά τον «οδικό χάρτη», o Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Mevlut Cavusoglu, συναντηθούν στην Μπρατισλάβα στις 8 Οκτωβρίου.
Το επόμενο βήμα θα είναι η απευθείας επαφή Erdogan - Μητσοτάκη.
Πάντως, φαίνεται ήδη η διάσταση απόψεων Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς από την πλευρά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως το μόνο θέμα που είναι πως διαπραγμάτευση είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, η Άγκυρα επιμένει στην αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου, ενώ έχει διαμηνύσει πως η συζήτηση θα περιλαμβάνει και νησιά, εναέριο χώρο.
Στα περί αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου αναφέρθηκε σήμερα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
«Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μία ομάδα από ανεπίλυτων διαφόρων και πρόσθεσε ότι αυτές πηγάζουν από τους μονόπλευρες διεκδικήσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
H Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως στο νησί Καστελόριζο που ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από την Τουρκία απέστειλε στρατιώτες εκεί» δήλωσε ο Akar.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η Τουρκία μόνο στις ακτές της Μεσογείου με τον ισχυρισμός της Ελλάδας πως το Καστελόριζο, που έχει έκταση μόνο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Αυτό είναι κάτι που δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε δίκαιο» δήλωσε o Akar.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τάχθηκε υπέρ μια ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη συμμετοχή της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Κύπρος δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή ως μέλος της Ε.Ε.
«Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής ασφαλείας δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία ή την Αγγλία.
Ωστόσο στην ΕΕ υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος.
Η συσχέτιση κάθε πτυχής των σχέσεων μας με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει σε ορισμένα μέλη να καταλαμβάνουν την ατζέντα μας.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποια που δεν θα έπρεπε να τους έχει επιτραπεί να εισέλθουν στην ΕΕ.
Με αυτή μου την φράση εννοώ τον ελληνοκυπριακό τομέα» δήλωσε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης