Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Times of Israel: Έναρξη διαλόγου Ισραήλ – Λιβάνου για αμφισβητούμενη ΑΟΖ

tags :
Times of Israel: Έναρξη διαλόγου Ισραήλ – Λιβάνου για αμφισβητούμενη ΑΟΖ
Ισραήλ και Λίβανος ξεκινούν διαπραγματεύσεις για αμφισβητούμενες θαλάσσιες δικαιοδοσίες
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου Nabih Berri επιβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για μακροχρόνια αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αναφέρουν οι Times of Israel.
O Πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου Nabih Berri επιβεβαιώνει ότι θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τις συνομιλίες, λέγοντας ότι ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz θα ηγηθεί της ισραηλινής αντιπροσωπείας.
Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από τις 12 Οκτωβρίου και θα διαμεσολαβήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα διεξαχθούν στα κεντρικά γραφεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, UNIFIL, στη νότια συνοριακή πόλη Naqoura υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών.
«Και οι δύο πλευρές φαίνονται πρόθυμες να επιτύχουν μια συμφωνία για αυτό… και κατάλαβα ότι ήταν η ώρα», είπε ο Schenker αμερικανός αξιωματούχος.
Το Ισραήλ και ο Λίβανος δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και είναι τεχνικά σε κατάσταση πολέμου.
Καθένας ισχυρίζεται ότι περίπου 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα (330 τετραγωνικά μίλια) από τη Μεσόγειο Θάλασσα ως εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους ανήκουν.
Και οι δύο χώρες ελπίζουν να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν νέα πεδία φυσικού αερίου στη Μεσόγειο μετά από σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια.
Ο Λίβανος, ο οποίος είναι βυθισμένος σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, είναι ιδιαίτερα πρόθυμος να αναπτύξει υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους.
Η UNIFIL η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ την 1η Οκτωβρίου 2020 χαιρέτισε την ανακοίνωση των συνομιλιών και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τις δύο πλευρές στην επίλυση της διαφωνίας για τα σύνορα της Blue Line.
Ο Schenker λέει ότι οι ΗΠΑ θα «καλωσορίσουν» τα βήματα των μερών για την επίλυση της διαφωνίας της Blue Line.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες είναι «ξεχωριστό κομμάτι» καθώς θα εστιάσουν στην αμφισβητούμενη ΑΟΖ.
Οι έμμεσες συνομιλίες σημαίνουν ότι οι διαπραγματευτές του στρατού του Λιβάνου δεν θα μιλούν απευθείας σε μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας αλλά μέσω αξιωματούχων του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ διαμεσολαβούν μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από το 2010 ωστόσο τον Ιούλιο του 2020 συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν έμμεσες συνομιλίες  έμμεσων συνομιλιών, δήλωσε ο Nabih Berri.
Να σημειωθεί ότι η αμερικανική διαμεσολάβηση είχε σταματήσει, αλλά επανήλθε τον Μάρτιο του 2019 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βηρυτό από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Pompeo, κατά την οποία συζήτησε τη διαμάχη με Λιβανέζους αξιωματούχους.
Ο Pompeo δήλωσε ότι η ανακοίνωση των συνομιλιών «είναι ένα ζωτικό βήμα προόδου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Λιβάνου και του Ισραήλ, της περιοχής και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και οι δύο χώρες ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν ως διαμεσολαβητής για το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ «προσβλέπουν» σε χωριστές συνομιλίες στα χερσαία σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Gabi Ashkenazi ευχαρίστησε τον Pompeo και την ομάδα του για «τις αφοσιωμένες προσπάθειές τους που οδήγησαν στην έναρξη των συνομιλιών».
Η έναρξη του διαλόγου έρχεται σε μια στιγμή που ο Λίβανος διέρχεται τη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του εδώ και δεκαετίες, η οποία επιδεινώθηκε από τη μαζική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο.
Ο Λίβανος ελπίζει ότι οι ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά του ύδατα θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος.
Ο Λίβανος ξεκίνησε τις υπεράκτιες γεωτρήσεις μέσα στο 2020 και αναμένεται να ξεκινήσει τη γεώτρηση φυσικού αερίου στην επίμαχη περιοχή με το Ισραήλ τους επόμενους μήνες.
Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας 1975-1990 για να πολεμήσει παλαιστίνιους που είχαν ξεκινήσει διασυνοριακές επιθέσεις και κατέλαβε μια περιοχή στο νότιο Λίβανο μέχρι το 2000.
Το 2006, το Ισραήλ πολέμησε την Hezbollah, που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Η Hezbollah έχει διευρύνει σε μεγάλο βαθμό το οπλοστάσιό της με πυραύλους και θεωρείται από το Ισραήλ ως η πιο άμεση στρατιωτική απειλή.
Η Hezbollah, η οποία θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, είναι μέρος μιας πολιτικής συμμαχίας που κυριαρχεί στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση του Λιβάνου.
Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Λίβανος υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο για υπεράκτιες γεωτρήσεις σε δύο τεμάχια στη Μεσόγειο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει ενεργειακούς γίγαντες Total, ENI και Novatek.
Ο Λίβανος τον Απρίλιο 2020 δήλωσε ότι η αρχική γεώτρηση σε μια περιοχή γνωστή ως Block 4 είχε ίχνη φυσικού αερίου, αλλά δεν υπήρχαν εμπορικά βιώσιμα αποθέματα.
Η εξερεύνηση μιας άλλης περιοχής, στο Block 9, δεν έχει ξεκινήσει και είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενη, καθώς το Ισραήλ ισχυρίζεται επίσης ότι τις ανήκει μέρος….
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης