Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Cornell: Ο Trump πρωταθλητής στα fake news για τον ιό Covid-19

tags :
Πανεπιστήμιο Cornell: Ο Trump πρωταθλητής στα fake news για τον ιό Covid-19
Η παραπληροφόρηση κυοφορεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αναδεικνύεται ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως παράγοντες «παραγωγής» παραπληροφόρησης για τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας που δημοσίευσε σήμερα 1η Οκτωβρίου το πανεπιστήμιο Cornell. Ο οποίος ακόμη επιμένει στο γεγονός ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε κινεζικά εργαστήρια.
Αναλύθηκαν περίπου 38 εκατομμύρια άρθρα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην αγγλική γλώσσα σε ΜΜΕ που απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφουςστο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 26ης Μαΐου του 2020 από την ομάδα του Cornell Alliance for Science.
Περισσότερα από 522.400 άρθρα, που μετέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, καταγράφηκαν, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «πληροφοριο-δημία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με παραπληροφόρηση του κοινού σε σχέση με την πανδημία.

Οι κατηγορίες των fake news

Η βάση δεδομένων που διαμορφώθηκε συμπεριελάμβανε άρθρα που δημοσιεύτηκαν κυρίως για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Συνολικά, καταγράφηκαν 11 κατηγορίες «fake news»: από θεωρίες συνωμοσίας έως προτάσεις για θαυματουργές θεραπείες.
Το τελευταίο αυτό θέμα ήταν μακράν το δημοφιλέστερο, καθώς εμφανίστηκε σε 295.351 άρθρα, δηλαδή σε περισσότερα από το σύνολο των άλλων 10 κατηγοριών.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, τα σχόλια του Trump ευθύνονταν για μια σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος σε αυτήν την κατηγορία, ιδίως οι δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της 24ης Απριλίου 2020, όταν και αναφέρθηκε στη δυνατότητα της έγχυσης απολυμαντικού στο σώμα ως θεραπεία της ασθένειας.
Παρόμοιες κορυφώσεις διαπιστώθηκαν όταν τάχθηκε υπέρ της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης, μιας θεραπείας η αποτελεσματικότητα της οποίας δεν έχει ak;omjh αποδειχθεί.
«Καταλήξαμε, επομένως, στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε μετά βεβαιότητας ο μεγαλύτερος παράγοντας παραπληροφόρησης» για την Covid-19, επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Εάν οι πολίτες λαμβάνουν λανθασμένες πληροφορίες από μη επιστημονικές και ανεπιβεβαίωτες τοποθετήσεις σχετικά με την ασθένεια, μπορεί να διασπείρουν ανεξέλεγκτα τη νόσο», είπε η Sara Evanega, επιστήμονας που διηύθυνε την έρευνα.
«Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές (…) ήταν η ανακάλυψη του εντυπωσιακού όγκου ψευδών πληροφοριών που συνδέονταν απευθείας με τα σχόλια μίας μικρής ομάδας προσώπων», ο Jordan Adams ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Θεωρίες συνωμοσίας

Μετά τις θαυματουργές θεραπείες, οι πιο διαδεδομένες ψευδείς ειδήσεις αφορούσαν: την ιδέα ενός ιού που δημιουργήθηκε για να εγκαθιδρύσει μια νέα παγκόσμια τάξη, για να βοηθήσει πολιτικά το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, ενός βιολογικού όπλου που προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο, μιας ασθένειας που συνδέεται με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Bill Gates ή με το 5G είτε προκειται για ένα ιός που δημιουργήθηκε για τον νοητικό έλεγχο του πληθυσμού κ.ά.
Να σημειωθεί ότι την έρευνα χρηματοδότησε εν μέρει το ίδρυμα Bill & Melinda Gates.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης