Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Περικυκλώνει την Αττική ο κορωνοϊός - Αρνητικό ρεκόρ με 272 από τα 411 νέα κρούσματα - Ένα βήμα πριν από νέα αυστηρά μέτρα

tags :
Περικυκλώνει την Αττική ο κορωνοϊός - Αρνητικό ρεκόρ με 272 από τα 411 νέα κρούσματα - Ένα βήμα πριν από νέα αυστηρά μέτρα
Ένα βήμα πριν από νέα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό η Αττική - Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές
(Συνεχές upd) Μια ανάσα από το κόκκινο επίπεδο συναγερμού βρίσκεται η Αττική λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με αμείωτη ένταση στο Λεκανοπέδιο.
Με το αριστερό μπήκε η Αττική στον Οκτώβριο καθώς την πρώτη ημέρα του μήνα κατέκτησε το αρνητικό ρεκόρ όλης της περιόδου επιδημίας στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, καταγράφοντας 272 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού σε ένα 24ωρο.
Τα κρούσματα πλέον σε όλη την επικράτεια αρχίζουν να σταθεροποιούνται σε ημερήσια βάση σε πάνω από 400.
Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε όμως και στον αριθμό των διασωληνωμένων.
Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση αναφέρονταν 89 άτομα.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους, ίσως και ο μεγαλύτερος, αριθμούς διασωληνωμένων που έχει καταγραφεί στο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Από τους 89 ασθενείς, οι 59 βρίσκονται στην Αττική.
Τα εκατοντάδες κρούσματα ημερησίως το αποδεικνύουν, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που γίνονται με αμείωτο ρυθμό.
Κάθε μέρα 60 έως 80 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη κορωνοϊού εισάγονται για νοσηλεία. Μοιραία κάποιοι από αυτούς, και συγκεκριμένα από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, θα επιβαρυνθούν και θα χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Τα 2/3 των διασωληνωμένων βρίσκονται στις ΜΕΘ της Αττικής.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ηλικιακά ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των 60-65 χρόνων και άνω.
Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ενδεχομένως και από τις 20:00 το βράδυ, η απαγόρευση των συναθροίσεων στις πλατείες, το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 22:00 το βράδυ καθώς η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, αν και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.

Στους 393 οι νεκροί στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 411, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 18.886 (ημερήσια μεταβολή +2,2%), εκ των οποίων 56,1% άνδρες.

Image
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 393 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 89 (68,5% άνδρες).
Image
Από το σύνολο των 18.886 κρουσμάτων, τα 2.961 (15,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 7.755 (41,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.318.336 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 12.288 δείγματα.

Τροποποίηση σύστασης για τα μέτρα αυτοπροστασίας σε οικισμούς των δήμων Θηβαίων και Χαλκιδέων

Τροποποίηση σύστασης για τα μέτρα αυτοπροστασίας από την νόσο Covid-19 στους οικισμούς Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα:

Αίρεται η σύσταση της μη προσέλευσης των μαθητών στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και η σύσταση μη μετακίνησης των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, προς την εργασία τους.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι καλούνται να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από Covid-19 (χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών).
Η παραπάνω ισχυρή σύσταση, ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.
Παραμένει σε ισχύ η ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους των οικισμών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:
-Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
-Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά μετά από σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των ελέγχων για Covid-19 σε οικισμούς του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας, όπου προέκυψε μέχρι στιγμής ένα θετικό αποτέλεσμα ελέγχου, το οποίο ιχνηλατείται ως προς τις επαφές του.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι από τις τέσσερις (4) Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.
Από τις 15 Οκτωβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη

«Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια.
Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια.
Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης.
Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» είπε ο κ.Πέτσας..
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία - σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές - μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές.
Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων».
«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη.
Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή.
Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους.
Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

www.bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης