Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Άτονη ανοδική αντίδραση χαμηλού κόστους…

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Άτονη ανοδική αντίδραση χαμηλού κόστους…
Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική του πορεία και μόνο έγκυρη ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων μπορεί να αλλάξει την εικόνα απαξίωσης 
Το Ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης χαμηλού κόστους, προσεγγίζοντας τους ΚΜΟ expo 25 και 50 ημερών που αποτελούν και τις πρώτες σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις του.
Οι χαμηλοί όγκοι στην εξελισσόμενη αντίδραση δεν μας ικανοποιούν ιδιαίτερα, αφού για να υπάρξει πειστική ανοδική συνέχεια με προοπτικές, θα απαιτηθούν μεγαλύτεροι όγκοι συναλλαγών .
Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, τροφοδοτούν την απαισιοδοξία στην πραγματική οικονομία, όπως φάνηκε και από την κάμψη του Δείκτη οικονομικού κλίματος (ΙΟΒΕ), για 3ο συνεχή μήνα.
Έτσι από το 90,8 του Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο προσγειωθήκαμε, αργά αλλά σταθερά, στο 89,5 και έπεται η συνέχεια, όσο βαδίζουμε προς ένα δύσκολο Χειμώνα, με αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις..
Βασικότερος λόγος της απαισιοδοξίας των καταναλωτών είναι τα προβλήματα από την επανάκαμψη του covid-19, που όχι μόνο δε εξομαλύνονται, αλλά μεγεθύνονται όσο περνά ο καιρός και βαδίζουμε προς μια νέα χειμερινή έξαρση της πανδημίας.
Ως αναφορά τα Ελληνοτουρκικά, αν και η εκτόνωση βραχυπρόθεσμα λειτούργησε θετικά για την τεχνική αντίδραση της αγοράς, όλοι αναμένουμε τις αποφάσεις από την 2-μερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., αν και δεν περιμένουμε πολλά, από μια άβουλη και οικονομικά εκτεθειμένη στην Τουρκική οικονομία, Ευρώπη.
Όλοι γνωρίζουν οτι τα μακροχρόνια προβλήματα μας με τον «κακό γείτονα» δεν πρόκειται να λυθούν, ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα, οδηγώντας σε μια μακροχρόνια, επώδυνη και κοστοβόρα διαδικασία συμβιβασμών..
Τα Διεθνή χρηματιστήρια, με τις συνεχείς υποστηρικτικές δηλώσεις, τις ενέσεις ρευστότητας, αλλά και την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων από FED και EKT, συνεχίζουν την αντίδραση τους προσεγγίζοντας και αυτά τεχνικές αντιστάσεις τους..
Όμως οι insiders βρίσκονται εδώ και καιρό στο στρατόπεδο των πωλητών, λαμβάνοντας υπόψη τους, τις προειδοποιήσεις έγκριτων αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Ειδικά οι Αμερικάνικές εκλογές μπορούν να μετατραπούν στον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας και μεταβλητότητας στο εγγύς μέλλον, μαζί με αλλά προβλήματα που είχαμε υποτιμήσει, ή ξεχάσει και επανέρχονται δριμύτερα, με κυριότερα αλλά όχι μόνα, το 2Ο κύμα της πανδημίας και το άτακτο Brexit..
Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, η Ελληνική ομολογιακή αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η απόδοση της 15-ετούς και 25-ετούς έκδοσης καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά και την καταβαράθρωση του ΑΕΠ..
Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, παραμένει αρνητική μετά την καθοδική διάσπαση των ΚΜΟ expo 25 και 50 ημερών.
Πλέον οι ΚΜΟ expo 25 (ΓΔ 634,40, FTSE 1517,32) & 50 (ΓΔ 636,60 FTSE 1526,38) αποτελούν τις πρώτες κοντινές αντιστάσεις, και μόνο έγκυρη διάσπαση τους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών.
Υπενθυμίζουμε τα ανωτέρα όρια της συσσώρευσης του Γ.Δ. βρίσκονται στις 670 μονάδες και του FTSE στις 1600 μονάδες προσδιορίζοντας και τα τεχνικά επίπεδα αντιστάσεων, πάνω από τα οποία ( αν κατοχυρωθούν πειστικά) αλλάζουμε την μεσοπρόθεσμη στάση μας.
Αντίστοιχα ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική του πορεία και μόνο έγκυρη ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων μπορεί να αλλάξει την εικόνα απαξίωσης.
Το νέο σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για δημιουργία Bad Bank και εκχώρηση περίπου 40 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων σε αυτή, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, αλλά μέχρι την οριστικοποίηση του και την εφαρμογή του δεν αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις και αύξηση της μεταβλητότητας.
Εξ’ άλλου το παράδειγμα της Eurobank με το πρόγραμμα Κairo Mezz, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την τελευταία 10-ετία ότι όσο ωραία και αν ήταν τα σχέδια, το τελικό αποτέλεσμα πάντα οδηγούσε σε μείωση αποτιμήσεων…
Συμπερασματικά, στο Διεθνές όσο και στο εγχώριο περιβάλλον οι επενδυτικές συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητες.
Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.
Οι 610 μονάδες του ΓΔ και οι 1465 του FTSE πρέπει να διαφυλαχθούν ως «κόρη οφθαλμού» για να αποφύγουμε χαμηλότερα επίπεδα.
Επιπλεόν επιμένουμε ότι παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, η στόχευση εταιριών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις είναι επιβεβλημένη.
Ειδικά μετά την ολοκλήρωση δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2020, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αστοχίες στην επιλογή εταιριών…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης