Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Απώλειες και περιορισμένος τζίρος

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Απώλειες και περιορισμένος τζίρος
ΑΓΟΡΑ: Ο Covid-19 «χτύπησε» τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του και αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τις αγορές παγκοσμίως! Θα λέγαμε πως είναι μία λογική εξέλιξη της στάσης του όλους τους τελευταίους μήνες, ανάλογη με του Μπόρις Τζόνσον.

Το ΧΑ ξεκίνησε πτωτικά, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη μισή ώρα των συναλλαγών βελτιώνουν λίγο την εικόνα τους και δεν καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Ο τζίρος και πάλι χαμηλός. Δεν εντοπίζονται στοιχεία πανικού στα πρώτα λεπτά.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Διαβάστε και το σχόλιο του Λουκά Παπαϊωάννου από τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ, για τα τεχνικά σημεία της αγοράς και τους λόγους της χαμηλής πτήσης του ΧΑ όλους τους τελευταίους μήνες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Eurobank καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στο ξεκίνημα. Τις μικρότερες η Πειραιώς.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παρά τη σημαντική άνοδο και την πτώση της αγοράς κινείται στα χθεσινά επίπεδα και λίγο κάτω από τα 1,49 ευρώ. Η πορεία της ενισχύει και τη Reds.

CENERGY: Συνεχίζει ανοδικά με άνοδο άνω του 3%.

ΠΑΪΡΗΣ: Αν και με χαμηλό όγκο συνεχίζει και αυτός ανοδικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Πληρώνει «αλμυρό» ενοίκιο και θα γίνει νέος διαγωνισμός για τη μετεγκατάσταση της. Αυτή βέβαια η εξέλιξη δείχνει τη ακριβώς συμβαίνει στο ελληνικό δημόσιο συνολικά. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να βρει άλλο κτίριο; Γιατί πρέπει να ξοδεύονται τα λεφτά των φορολογουμένων για να πληρώνονται ρήτρες;

AEGEAN: Προβληματίζει κάποιους η πορεία της μετοχής, αλλά η πορεία του τουρισμού φαινόταν εδώ και καιρό ποια θα ήταν και μάλιστα λίγο πριν το lockdown, όπου είχαμε και κάποια σχόλια τότε από τη διοίκηση. Η στήλη είχε σχολιάσει τότε αναλυτικά.

Στο εξάμηνο τώρα φαίνεται πως η καθαρή θέση της μητρικής είναι στα 70 εκατ. ευρώ και του ομίλου στα 130 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές της μητρικής ήταν στα 121 εκατ. ευρώ και του ομίλου στα 158,8 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση είπε πως στο τρίτο τρίμηνο θα έχει ζημιές προ φόρων από 25 εκατ. ευρώ έως και 30 εκατ. ευρώ ενώ για το τέταρτο η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Για να είμαστε ξεκάθαροι και να γράφουμε αυτό που σκεφτόμαστε, στα ετήσια αποτελέσματα το πιθανότερο είναι οι ζημιές να είναι μεγαλύτερες της καθαρής θέσης και σε κάθε περίπτωση πάνω από το 30% που προβλέπει ο κανονισμός του ΧΑ για την είσοδο στην επιτήρηση. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουν οι αρμόδιες αρχές γιατί υπάρχουν έκτακτες ζημιές από τις κινήσεις στο καύσιμο και ο κανονισμός δίνει την ευελιξία στις αρμόδιες αρχές να εξειδικεύουν τα κριτήρια.

Έχουμε ξαναδεί για έκτακτες ζημιές κάποια εταιρεία να μη μπαίνει στην επιτήρηση. Επιπλέον με κάποιες αποφάσεις η εκάστοτε διοίκηση μπορεί να αποφύγει την ένταξή της στην εν λόγω κατηγορία, όπως μία μικρή αύξηση κεφαλαίου (ανάλογη κίνηση κάνει εδώ και χρόνια η AVE). Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και σε κάθε περίπτωση υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων. Φαίνεται όμως πως οι επενδυτές προβληματίζονται για πολλούς λόγους με αποτέλεσμα η μετοχή να είναι σε χαμηλά 7 ετών.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως η πρώτη αγορά ιδίων μετοχών με σωστή τιμή ήταν η χθεσινή. Έγινε με μέση τιμή οριακά χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο και προφανώς στη διάρκεια της συνεδρίασης και όχι μόνο στο ξεκίνημα.

ΕΚΤΕΡ: Δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης των διαθεσίμων ή των περιουσιακών στοιχείων δίνει η σημείωση της εταιρείας στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου αναφορικά με τις απαιτήσεις.

Αναφέρει πως οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν ποσό 5.992.695,29 ευρώ από την εκτέλεση ιδιωτικού έργου για το οποίο υφίσταται διακανονισμός που προβλέπει λογισμό τόκων υπερημερίας και εγγραφή προσημείωσης επί ακινήτου για την εξασφάλιση της απαίτησης. Ήδη έχει λογισθεί το ποσό των 59.979,99 ευρώ που αφορά τους τόκους που αναλογούν κατά το α’ εξάμηνο του 2020. Το ερώτημα είναι τι έργο ήταν αυτό, πόσα έχει λάβει και για ποιον το εκτέλεσε. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως είναι ξενοδοχείο.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Βγαίνουν κομμάτια ακόμα και κάτω από τα 1,40 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης