Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Salvini διώκεται με ποινή έως και 15 χρόνια γιατί έκανε το αυτονόητο με τους μετανάστες

O Salvini διώκεται με ποινή έως και 15 χρόνια γιατί έκανε το αυτονόητο με τους μετανάστες
Ο Salvini λέει ότι υπερασπίστηκε τη χώρα του και θα έκανε το ίδιο και πάλι, γράφοντας στο Facebook
O Mateo Salvini διώκεται με ποινή έως και 15 χρόνια γιατί έκανε το αυτονόητο με τους μετανάστες, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Ιταλίας και όπως ο ίδιος δηλώνει θα έκανε ξανά το ίδιο, όπως αναφέρει το Politico.
Ωστόσο όπως αναφέρουν έγκυροι κύκλοι είναι απίθανο να καταδικαστεί.
Ο Salvini κατηγορείται για «απαγωγή» λαθρομεταναστών, η δίκη ξεκινά αυτό το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020.
Ο 47χρονος πολιτικός αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για σχεδιαζόμενη απαγωγή.
Η κατηγορία χρονολογείται από το 2019, όταν, ως υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, εμπόδισε τους μετανάστες που είχαν διασώσει στη θάλασσα να αποβιβαστούν στην περιοχή Gregoretti.
Ο Salvini λέει ότι υπερασπίστηκε τη χώρα του και θα έκανε το ίδιο και πάλι, γράφοντας στο Facebook:
«Πηγαίνω με καθαρή συνείδηση, με την υπερηφάνεια που γνωρίζω ότι υπερασπίστηκα την τιμή της Ιταλίας».
«Η μετανάστευση είχε περιθωριοποιηθεί, αλλά με τη δίκη θα επιστρέψει στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τον Salvini» αναφέρει εταιρία δημοσκοπήσεων.
«Η δίκη μου το Σάββατο το πρωί είναι μια ευκαιρία για προβληματισμό, ιδέες και σχέδια για το μέλλον της χώρας, καθιστώντας την Κατάνια για αυτές τις λίγες μέρες την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ελευθερίας», δήλωσε ο Salvini.
Η Giorgia Meloni, ηγέτης του κόμματος των ακροδεξιών αδελφών της Ιταλίας και σύμμαχος του Salvini, δήλωσε ότι θα ήταν εκεί δείχνοντας αλληλεγγύη, προσθέτοντας:
Δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη σε υπουργό επειδή αποφάσισε να κάνει αυτό που ζήτησε η πλειοψηφία των Ιταλών να υπερασπιστεί τον Ιταλικό νόμο  για τα σύνορά μας από την παράνομη μετανάστευση»
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Salvini υιοθέτησε μια σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες, κλείνοντας τα λιμάνια της Ιταλίας σε ΜΚΟ διάσωσης και νομοθετώντας ώστε οι αρχές της Ιταλίας να κατάσχει πλοία και να επιβάλει πρόστιμα.
Παρόλο που η Lega εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές κόμμα της Ιταλίας, η υποστήριξή του έχει μειωθεί σε περίπου 25% στις δημοσκοπήσεις από 34% στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.
Η αποδοχή του Salvini έχει μειωθεί 10 βαθμούς σε περίπου 30% από το 2019.
Ωστόσο, η δημοσκοπική εταιρία YouTrend δήλωσε ότι η πλειοψηφία των Ιταλών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ψηφοφόρων που δεν ανήκουν στην Lega, υποστηρίζει τις θέσεις του Salvini για μετανάστευση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να τύχει μεγάλης υποστήριξης από τη δίκη.
Λόγω του κορωναϊού, η δημόσια συζήτηση δεν επικεντρώθηκε σε ζητήματα που είναι θετικά για τον Salvini.
Το ζήτημα της μετανάστευσης θα επιστρέψει στο προσκήνιο.
Ο Jacopo Morrone, βουλευτής της Lega που θα βρίσκεται στην Κατάνια, συμφώνησε ότι η δίκη θα μπορούσε να είναι θετική για τον Salvini.
Ο ηγέτης της Lega «δεν ανησυχεί», είπε ο Morrone, «αλλά είναι δυσαρεστημένος που σπαταλά το χρόνο του ως ηγέτης της αντιπολίτευσης.
 Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται σε δίκη, ειδικά αυτή που δημιουργεί αμφιβολίες για το έργο και τις προσπάθειές σας».
Η στάση του Salvini μπορεί περαιτέρω να ενισχυθεί από την εκτεταμένη δυσπιστία στο δικαστικό σώμα που χρονολογείται από τις έρευνες διαφθοράς των «καθαρών χεριών» της δεκαετίας του 1990 που έπληξαν μια γενιά πολιτικών.
Ορισμένοι Ιταλοί υποπτεύονται ότι οι δικαστικές υποθέσεις που έχουν πληγεί από τότε κορυφαίους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Berlusconi, έχουν πολιτικά κίνητρα, είπε.
Μόνο περίπου το ένα τρίτο των Ιταλών έχουν πίστη στο δικαστικό σώμα, σύμφωνα με μια ετήσια έρευνα του Demos.
Στην έγγραφη κατάθεση του, ο Salvini υποστήριξε ότι μόλις το πλοίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι, αποτελούσε μέρος ασφάλειας όπου ήταν αποδεκτό να κρατούνται οι μετανάστες έως ότου επιστραφούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι συνάδελφοι υπουργοί του συμφώνησαν με τις ενέργειές του ανέφερε.
Ο Pierluigi Testa, διευθυντής του think tank Trinita di Monti που εδρεύει στη Ρώμη, δήλωσε ότι είναι απίθανο ο Salvini να καταδικαστεί καθώς θα είχε λάβει νομική και τεχνική καθοδήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών με βάση το πλαίσιο του νόμου "για να παραμείνει εντός των περιμέτρων του νόμου "σχετικά με τις αποφάσεις του για τους μετανάστες.
Εάν ο Salvini καταδικασθεί για περισσότερα από δύο χρόνια, πιθανότατα θα του απαγορευόταν να κατέχει δημόσιο αξίωμα για έξι χρόνια βάσει του νόμου Severino 2012 - την ίδια πράξη που απαγόρευσε τον Berlusconi για τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη το 2013.
Ωστόσο, η δίκη για τους προσφυγές θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την δυνατότητα του Salvini να ηγηθεί της Lega στις κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.
Ακόμα κι αν αθωωθεί στην υπόθεση Gregoretti, ο Salvini έχει άλλους νομικούς πονοκεφάλους.
Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κατηγορίες που σχετίζονται με δύο ακόμη πλοία διάσωσης μεταναστών (το Open Arms και το Sea Watch), καθώς και για το κατά πόσο η Lega ζήτησε χρηματοδότηση από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης