Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «B-» η Τράπεζα Κύπρου, αρνητικό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «B-» η Τράπεζα Κύπρου, αρνητικό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου από τη Fitch Ratings
Σε «Β-» και «b-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και την αξιολόγηση βιωσιμότητας της Τράπεζας Κύπρου η Fitch Ratings, χωρίς όμως να μεταβάλει τις αρνητικές προοπτικές (outlook).
Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων αντικατοπτρίζει την άποψη ότι η τράπεζα δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από τον αντίκτυπο της πανδημίας, καθώς η πώληση NPEs της παρέχει επιπλέον περιθώρια για να απορροφήσει την πιθανή μείωση της κερδοφορίας, τους υψηλότερους πιστωτικούς κινδύνους και την υψηλότερη επιβάρυνση κεφαλαίου.
Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη ότι οι κίνδυνοι παραμένουν μεσοπρόθεσμα, ειδικά εάν η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη ή η ανάκαμψη ασθενέστερη από τις προβλέψεις.
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η οποία οδηγεί σε πολύ υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και την χαμηλή κερδοφορία, η οποία εξακολουθεί να περιορίζεται από τις υψηλές χρεώσεις απομείωσης (LIC).
Οι βαθμολογίες αντικατοπτρίζουν επίσης το ισχυρό franchise και τη θέση της Τράπεζας στην αγορά ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ήταν αδύναμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο λόγος των NPEs ήταν ακόμη υψηλός -στο 22%- στα τέλη Ιουνίου 2020, συμπεριλαμβανομένης της ανακοινωμένης πώλησης 0,9 δισεκ. ευρώ NPEs.
Η κερδοφορία είναι αδύναμη και σταθμίζεται από ένα ακόμη μεγάλο απόθεμα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς η LIC αποτελεί απειλή για τα κέρδη.
Η κερδοφορία εξακολούθησε να είναι αδύναμη το α’ εξάμηνο 2020, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε ζημία 125 εκατ. ευρώ προ φόρων.
Ο δείκτης CET1 ήταν 12,7% στα τέλη Ιουνίου 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης