Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε «ΒΒΒ-» επιβεβαίωσε την Κύπρο, σταθερό το outlook - Ύφεση -6% το 2020

Fitch: Σε «ΒΒΒ-» επιβεβαίωσε την Κύπρο, σταθερό το outlook - Ύφεση -6% το 2020
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Κύπρου από τη Fitch Ratings
Σε «ΒΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η βαθμολογία της Κύπρου εξισορροπεί τη θεσμική της ισχύ που αντικατοπτρίζεται στους δείκτες διακυβέρνησης και κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και ένα ιστορικό ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής πριν από το σοκ του COVID-19, με αδυναμίες στον ισολογισμό, περαιτέρω αύξηση του υψηλού δημόσιου χρέους και μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στον τραπεζικό τομέα -αλλά παραμένουν υψηλά.
Η Fitch προβλέπει συρρίκνωση 6% του ΑΕΠ το 2020, ακολουθούμενη από ανάκαμψη 4% το 2021 και αύξηση 2,7% το 2022.
Η πρόβλεψη υποδηλώνει ότι το επίπεδο του ΑΕΠ θα είναι 2% χαμηλότερο το 2021 από το επίπεδο πριν από την κρίση.
Η απάντηση με δημοσιονομική χαλάρωση στην πανδημία και η μείωση των εσόδων λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, θα οδηγήσει σε εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 5% του ΑΕΠ το 2020.
Η Fitch προβλέπει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μειωθεί κάτω από το 2% του ΑΕΠ το 2021, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της λήξης των προσωρινών μέτρων στήριξης.
Ο οίκος προβλέπει ότι ο λόγος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους (GGGD) προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 113% του ΑΕΠ το 2020, σε σύγκριση με το 95% το 2019 και 109% του ΑΕΠ το 2014.
Ο -μεγάλος- τραπεζικός τομέας παραμένει μια αδυναμία, κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των πολύ υψηλών δεικτών NPEs που εξακολουθούν να επηρεάζουν το κεφάλαιο και την κερδοφορία.
Ο συνολικός ισολογισμός του τραπεζικού τομέα ήταν 58 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020, πρακτικά αμετάβλητος από το τέλος του 2018 καθώς η τάση απομόχλευσης στα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης έχει σταματήσει.
Ταυτόχρονα, το απόθεμα NPEs ήταν 5,7 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 1ου τριμήνου 2020, καθώς μειώθηκε κατά 2,3 δισεκ. ευρώ λόγω κυρίως των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και των διαγραφών από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες.
Οι δείκτες παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, στο 20% των συνολικών δανείων και στο 28% του ΑΕΠ.
Τα NPEs είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω του σοκ από τον COVID-19.
Τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είχαν θετικό αντίκτυπο στους όρους χρηματοδότησης της κυβέρνησης, καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης