Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε θολά νερά ο προϋπολογισμός του 2021 - «Έχει καεί» πριν προλάβει να κατατεθεί το προσχέδιο στις 5/10 στη Βουλή

Σε θολά νερά ο προϋπολογισμός του 2021 - «Έχει καεί» πριν προλάβει να κατατεθεί το προσχέδιο στις 5/10 στη Βουλή
Στο Γενικό Λογιστήριο σβήνουν και γράφουν σενάρια σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών
«Φώτα ομίχλης» έχει ανάψει το οικονομικό επιτελείο για να βρει άκρη με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 στη Βουλή.
Στο Γενικό Λογιστήριο σβήνουν και γράφουν σενάρια - και θα συνεχίσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο - σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία από την Πέμπτη 1/10 δεν έχουν σταματήσει να «οργώνουν» τους ορόφους του κτιρίου συλλέγοντας στοιχεία που θεωρούνται κομβικά για την πληθώρα των δημοσιονομικών ασκήσεων που «τρέχουν» για το 2021.
Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η τοποθέτηση του πήχη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2021, εξαιτίας του ρευστού και με υψηλά ρίσκα περιβάλλοντος που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Ακόμη και τα γκρουπ των ξένων εμπειρογνωμόνων έχουν φθάσει να αναγνωρίζουν ότι όσο βαθαίνει η ύφεση στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα ακριβής προσέγγιση για τις επιπτώσεις και τον «λογαριασμό» της ζημίας, την ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά και τις προοπτικές ανάκαμψης δεν μπορεί να υπάρξει.
Επομένως το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έχει «καεί» πριν ακόμη προλάβει να φθάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας και τους κραδασμούς στην οικονομία, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν φθάσει να θεωρούν «ότι το σενάριο για πρωτογενές έλλειμμα στη περιοχή του 0,5% του ΑΕΠ έναντι του αρχικού για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021 δεν έχει και μεγάλη διαφορά», όταν η τρόικα την περίοδο του 3ου Μνημονίου «χόρευε στο ταψί» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για αποκλίσεις υποπολλαπλάσιες από την προηγούμενη τιμή.

Πώς αλλάζουν τα πράγματα;


Εν πάση περιπτώσει είναι εμφανές ότι η αβεβαιότητα για την πορεία της επιδημιολογικής κρίσης και συνεπώς για τη τελική ζημιά στο ΑΕΠ και τα κρατικά ταμεία, καθιστά εξαιρετικά επισφαλή το σχεδιασμό και τη στοχοθεσία για τη δημοσιονομική πολιτική του επόμενου έτους.
Ο πυλώνας του νέου προϋπολογισμού που είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και που σύμφωνα με την κυβερνητική πρόβλεψη θα είναι τουλάχιστον 5,5% «πατάει σε κινούμενη άμμο».
Η υπόθεση για την ταχύτητα της ανάκαμψης το επόμενο έτος βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ύφεση έπιασε πάτο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με το 15,2%, και εφόσον αυτή περάσει σε μεγαλύτερη εστία βάθους στο τρίτο τρίμηνο του 2020 λόγω των αναιμικών εισπράξεων από τον τουρισμό, τότε η ετήσια ύφεση μάλλον κλίνει προς το 9% - 10% καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα δυσμενή σενάρια.
Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας εμμένει στην αρχική πρόβλεψη για ύφεση 9% ενώ οι διεθνείς οίκοι «βλέπουν» διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ με κατώτατο όριο το 10%.
Ωστόσο ακόμα και αν οι εξελίξεις στη πραγματική οικονομία επιβεβαιώσουν το οικονομικό επιτελείο το αγκάθι της δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει μεγάλο καθώς σε απόλυτα ποσά θα αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ.

Πρόβλημα το δημοσιονομικό έλλειμμα

Κι αυτό γιατί το πρωτογενές έλλειμμα από 6,6% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει το 2020 αν ληφθεί υπόψη και η δαπάνη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (0,8% του ΑΕΠ) θα πρέπει να κατέβει στο 0,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με το νέο σενάριο του υπουργείου Οικονομικών.
Αν και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση του ελλείμματος θα επέλθει σχεδόν αυτόματα από την απόσυρση των μέτρων που ελήφθησαν φέτος για τη στήριξη της οικονομίας τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων ωστόσο το σκηνικό για το επόμενο έτος παραμένει θολό καθώς ουδείς γνωρίζει την τροχιά της πανδημίας και αν και τι είδους μέτρα θα χρειασθούν το 2021.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ποντάρουν στα πακέτα της Κομισιόν για να αυξήσουν τις ανάσες ρευστότητας στη αγορά και να προστατέψουν το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνει» κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται τα προσωρινά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα:


-Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στο μέτρο εντάσσονται οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ εξαιρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι.
Η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φθάνει τα 770 εκατ. ευρώ, αφού το χαράτσι σήμερα επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ οπότε οι άμεσα ευνοημένοι είναι οι υψηλόμισθοι και φυσικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
- Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 28 μικρότερα νησιά της χώρας (Φούρνοι, Αη Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.α.) με το κόστος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
- Εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες, με κόστος 150 εκατ. ευρώ.
- Εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέσεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.
- Εξάμηνη αναστολή (μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021) είσπραξης των φορολογικών υποχρεώσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης