Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι έξι δράσεις του υπουργείου Μετανάστευσης για τον έλεγχο των ΜΚΟ - Μηταράκης: Πώς αποκαλύψαμε αυτές που διακινούσαν παράνομους μετάναστες

Οι έξι δράσεις του υπουργείου Μετανάστευσης για τον έλεγχο των ΜΚΟ - Μηταράκης: Πώς αποκαλύψαμε αυτές που διακινούσαν παράνομους μετάναστες
«Έχουν ασκηθεί διώξεις, πλέον δεν υπάρχει ανοχή σε αυτή τη χώρα ούτε σε αυτούς που συμβάλουν στη λαθροδιακίνηση,  ούτε σε αυτούς που έχουν έκνομες συμπεριφορές μέσα στις δομές», τόνισε ο Ν. Μηταράκης
Σε σειρά δράσεων προέβη το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να ελεγχθεί ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης οργανώσεων μέσω του Μητρώου ΜΚΟ.
Τις έξι δράσεις συνοψίζουν πηγές του υπουργείου, με αφορμή την επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ και τη δικογραφία που σχηματίστηκε για 35 μέλη ΜΚΟ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης οργανώσεων μέσω του Μητρώου ΜΚΟ, ενώ μέχρι στιγμής 114 ΜΚΟ έχουν καταθέσει και αρχική εγγραφή έχουν κάνει 75 ΜΚΟ.
Ακόμη, στο πλέγμα των δράσεων είναι και η θέσπιση του Μητρώου για τα μέλη των ΜΚΟ, ενώ το υπουργείο προχωρά και σε ελεγχόμενη πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, με τον ορισμό νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας, η διοίκησή τους πέρασε απά τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο υπουργείο.
Επιπλέον, το υπουργείο προχώρησε στη διενέργεια δύο ερευνών σε συνεργασία με άλλες Αρχές, τον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον συστηματικό έλεγχο δράσης των οργανώσεων σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές.

Δηλώσεις Μηταράκη

«Έχουν ασκηθεί διώξεις, πλέον δεν υπάρχει ανοχή σε αυτή τη χώρα ούτε σε αυτούς που συμβάλουν στη λαθροδιακίνηση,  ούτε σε αυτούς που έχουν έκνομες συμπεριφορές μέσα στις δομές», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης,  Ν. Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης  μιλώντας ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στον τρόπο που στήθηκε η επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ για να αποκαλύψει μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που συμμετείχαν είτε με αμοιβή, είτε χωρίς,  σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει τις δομές να διοικούνται από ΜΚΟ.
Εμείς κοιτάξαμε το ρόλο των ΜΚΟ στην λαθροδιακίνηση προσώπων, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας -και δεν είναι μόνο η Λέσβος-, ΜΚΟ που συμμετείχαν σε κυκλώματα για να έρχονται παράνομα μετανάστες στη χώρα μας, ΜΚΟ που παρακολουθούσαν το λιμενικό, παρακολουθούσαν συχνότητες,  και είχαν ρόλο κατασκόπων και όχι ανθρωπιστικής δράσης».
Ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις, λέγοντας ότι «έχουν ασκηθεί διώξεις, πλέον δεν υπάρχει ανοχή σε αυτή τη χώρα ούτε σε αυτούς που συμβάλουν στη λαθροδιακίνηση ούτε σε αυτούς που έχουν έκνομες συμπεριφορές μέσα στις δομές».
Ακόμη, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην «ανθρωπιστική δράση, που πάρα πολλές οργανώσεις κάνουν, μην τις βάζουμε όλες στο ίδιο τσουβάλι».

Το δημοσίευμα

Μια μυστική επιχείρηση σε τουρκικό έδαφος με πρωταγωνιστές παράτυπους μετανάστες σε ρόλο «πρακτόρων» της ΕΥΠ,  είναι αυτή που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έρευνα κατά τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στη Λέσβο, μέλη των οποίων ελέγχονται, μεταξύ άλλων, για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία, αναφέρει η «Καθημερινή».
Είχε κωδική ονομασία «Αλκμήνη» και πραγματοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης με την Τουρκία κι ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο περιπολούσαν πολεμικά πλοία τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.
Τα αποτελέσματά της, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρίχνουν φως στον τρόπο δραστηριοποίησης των 4 ΜΚΟ, με τους «πράκτορες»- μετανάστες να καταγράφουν με λεπτομέρεια όσα συνέβησαν κατά τη μεταφορά τους από τα παράλια της Τουρκίας στη Λέσβο.
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, τον Μάιο και μετά από συνεννόηση σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, η Εθνική Υπηρεσία  Πληροφορίων και η Ελληνική Αστυνομία, ξεκίνησαν μυστική έρευνα σε βάρος αρχικά 6 μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Λέσβο.
Το πρώτο σκέλος αυτής έγινε το διάστημα 23/5- 10/7 και τα αποτελέσματά της αποτυπώθηκαν σε δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, ενώ στη συνέχεια, μετά από 3 ημέρες και κατόπιν αξιολόγησης του προανακριτικού υλικού η Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού ζήτησε τη συνέχιση της έρευνας υπό μορφή προκαταρκτικής εξέτασης για τις 4 από τις 6 ΜΚΟ , καθώς και για τις άλλες 2 πιθανόν δεν προέκυψαν ευρήματα.   
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 23/9.
Η έρευνα έδειξε ότι συνολικά 35 μέλη των 4 ΜΚΟ διευκόλυναν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο χρησιμοποιώντας «παράνομες μεθόδους και διαδικασίες».
Πρόκειται για υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας, ενώ οι δυο από τις υπό έρευνα ΜΚΟ έχουν την έδρα τους στο Βερολίνο, στην ίδια μάλιστα διεύθυνση.  
Η επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ έγινε στις 12/8 και επί της ουσίας επρόκειτο για μια «κατευθυνόμενη λαθροδιακίνηση», καθώς οι δυο στρατολογημένοι από την ΕΥΠ αλλοδαποί μετέβησαν στη Σμύρνη της Τουρκίας και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε βάρκα με παράτυπους μετανάστες και προορισμό τη Λέσβο.
Οι δυο αλλοδαποί συνεργάτες των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών περιέγραψαν  σε καταθέσεις του πώς και σε ποιο βαθμό τα μέλη των ΜΚΟ ενεπλάκησαν στη διαδικασία μεταφοράς.
Τα συμπεράσματα θα αξιολογηθούν ποινικά κατά το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης