Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβληματισμός στην Ευρωζώνη για την Ισπανία – Γιατί οι επιλογές της Μαδρίτης προκαλούν «πονοκέφαλο» στη Merkel

Προβληματισμός στην Ευρωζώνη για την Ισπανία – Γιατί οι επιλογές της Μαδρίτης προκαλούν «πονοκέφαλο» στη Merkel
Μία σειρά «τοξικών πολιτικών» στην Ισπανία προβληματίζουν εν μέσω πανδημίας την Ευρωζώνη

Η Ισπανία καταβάλει ένα τεράστιο τίμημα για το προβληματικό της πολιτικό σύστημα και καθίσταται το «προβληματικό παιδί» της Ευρωζώνης.
Ήταν η Ιταλία που θεωρήθηκε ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ αλλά τώρα αξιωματούχοι στη Γερμανία, ανησυχούν για το πόσο άσχημα αντιμετωπίζει η Ισπανία την πανδημία.
Η αναζωπύρωση στα κρούσματα από το τέλος του καλοκαιριού έχει αποκαλύψει τους κομματικούς διχασμούς της χώρας, με αξιωματούχους από την κεντροδεξιά περιφερειακή διοίκηση στη Μαδρίτη να αμφισβητούν έντονα τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η σοσιαλιστική  κυβέρνηση του Sanchez.
Το αποτέλεσμα είναι μια εντεινόμενη υγειονομική κρίση.
«Είναι ένας πολιτικός πόλεμος και οι πολιτικοί κάνουν εκστρατεία αντί να ενεργούν ενωμένοι ενάντια στην πανδημία», δήλωσε ο Manuel de Castro γιατρός στο νοσοκομείο της 12ης Οκτώβρης της Μαδρίτης.
Εδώ και χρόνια, αξιωματούχοι στην υπόλοιπη Ευρώπη τηρούσαν σιγή ιχθύος για  τα προβλήματα της Ισπανίας. 
Όμως, αφού η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ βυθίζεται στη χειρότερη ευρωπαϊκή ύφεση οι Ευρωπαίοι στρέφουν την προσοχή τους στην Ισπανία, γράφει το Bloomberg.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη σε σχετικές συζητήσεις στο Βερολίνο, υπάρχει πραγματική ανησυχία για τις επιπτώσεις της ισπανικής κρίσης στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Image
Μόλις εμφανίστηκε, οι δημόσιες διοικήσεις παγκοσμίως δοκιμάστηκαν.
Η Ισπανία και η Ιταλία ήταν πρώιμα επίκεντρα της πανδημίας στην Ευρώπη.
Ενώ η Ιταλία φαίνεται να έχει αποφασιστική αντίδραση στο δεύτερο κύμα, η Ισπανία δεν το κάνει.
Η Ισπανία δεν είχε σταθερή κυβέρνηση από το 2015.
Ωστόσο, υπήρχε ένας βαθμός εφησυχασμού για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις  δεδομένου ότι η οικονομία της είχε βρεθεί στον αυτόματο πιλότο χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και την τουριστική άνθηση.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez ήταν επίσης ικανοποιημένος αυτό το καλοκαίρι όταν κήρυξε την πρόωρη νίκη επί του ιού.
Έκτοτε οι πολιτικοί προσπάθησαν να απόσχουν νέων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να κερδίσουν σε δημοφιλία και τα κρούσματα αυξήθηκαν δραματικά.
Αυτό έχει μετατρέψει τη Μαδρίτη στο πλέον καυτό «μέτωπο» του Covid -19 στην Ευρώπη.
Η Ισπανία υπέστη συρρίκνωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σχεδόν 18% και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί κατά πολύ εάν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν γρήγορα την κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό κόστος αυξάνεται.
Image
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη της Ισπανίας απειλείται και ότι οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί.
Η ισπανική κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 12,6% το 2020.
Οι ηγέτες της ΕΕ κινήθηκαν γρήγορα για να βοηθήσουν χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως η Ισπανία, να ανακάμψουν εγκρίνοντας ένα πακέτο στήριξης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες διαφωνίες κινδυνεύουν να καθυστερήσουν την εκταμίευση των κεφαλαίων.
Εκτός από τα συνηθισμένα ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι περισσότερες χώρες - πώς να εξισορροπήσουν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων - η Ισπανία αντιμετωπίζει δύο θεμελιώδη ερωτήματα που η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να αντιμετωπίσει: τι θα πράξει με την Καταλονία και τη μοναρχία.
Η αντιπολίτευση στη βασιλική οικογένεια τροφοδοτήθηκε από την πτώση του πρώην βασιλιά Juan Carlos, αλλά το άνοιγμα αυτού του συνταγματικού κεφαλαίου θα μπορούσε να προσκαλέσει μια άλλη συζήτηση για ένα δημοψήφισμα σχετικά με την καταλανική ανεξαρτησία.
Η Ισπανία είναι ευάλωτη.
Η πικρή συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει ήδη γκρεμίσει το παλιό δικομματικό σύστημα  που εξασφάλιζε μια ομαλή εναλλαγή εξουσίας μεταξύ αριστεράς και δεξιάς για 35 χρόνια μετά την επιστροφή της δημοκρατίας.
Και οι διαιρέσεις εμπόδισαν τη διαμόρφωση μιας νέας συναίνεσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διοικείται η Ισπανία, αφήνοντας μια σειρά αδύναμων, μειονοτικών διοικήσεων.

Η διαμάχη Sanchez - Ayuso

Η Ισπανία είχε τέσσερις κυβερνήσεις σε πέντε χρόνια και επί του παρόντος λειτουργεί με έναν προϋπολογισμό που συντάχθηκε από την προηγούμενη κεντροδεξιά διοίκηση.
Εκατομμύρια κάτοικοι της Μαδρίτης ζουν τώρα με σκληρούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή που τέθηκαν σε ισχύ μετά από μια διαμάχη μεταξύ του Ισπανού πρωθυπουργού και της τοπικής διοίκησης.
Η Isabel Diaz Ayuso η κεντροδεξιά περιφερειάρχης της Μαδρίτης απείλησε αρχικά να μην εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα.
«Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου η κυβέρνηση κατηγορεί μόνο την πρωτεύουσα», δήλωσε η Ayuso.
«Σε άλλες χώρες, οι πρόεδροι  συνεργάζονται με τις διοικήσεις τους και δεν τις κατηγορούν», συνέχισε.
Τον Μάρτιο ο Sanchez επιβάλλοντας μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης απέσπασε εξουσίες από τις περιφερειακές διοικήσεις.
Καθώς ο ιός υποχώρησε, τους επέτρεψε να διαχειριστούν το άνοιγμα των οικονομιών τους, αλλά καθώς οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε, ειδικά στη Μαδρίτη.
Ο Sanchez ζήτησε από τον Ayuso να ελέγξει την κατάσταση.
Εκείνη με τη σειρά της, κατηγόρησε την κεντρική αριστερή κυβέρνηση  ότι ξεχώρισε την περιοχή της επειδή διοικείται από την κύρια δύναμη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα.
Η διαχείριση της πανδημίας από την Ayuso ήταν αμφιλεγόμενη εξαρχής.
Τον Μάιο, μολύνθηκε και απομονώθηκε σε πολυτελές ρετιρέ στη Μαδρίτη.
Η επικεφαλής δημόσιας υγείας της περιοχής παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με τη διαχείριση κρίσεων της Ayuso.
Εν τω μεταξύ, οι γιατροί λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ιχνηλάτες επαφών, γιατροί και νοσοκόμες.
«Έχουμε συμπιεστεί», δήλωσε η Paloma Tamame, γιατρός  στη Μαδρίτη.
«Υπάρχει ένα σημείο όταν εξαντλείται η υπομονή, η ανοχή, η ανθεκτικότητα» σημείωσε αποτυπώνοντας μία κατάσταση, που τελικά δεν προβληματίζει μόνο την  Ισπανία αλλά και την Ευρωζώνη ολόκληρη.
  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης