Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πως η Τουρκία ενώ έχει εμπλακεί σε 5 μεγάλα μέτωπα αποκομίζει κέρδη; - Χρήζει προσοχής η μετεξέλιξη της σε περιφερειακή δύναμη

Πως η Τουρκία ενώ έχει εμπλακεί σε 5 μεγάλα μέτωπα αποκομίζει κέρδη; - Χρήζει προσοχής η μετεξέλιξη της σε περιφερειακή δύναμη
Η Τουρκία προσπαθεί να καταστεί περιφερειακή δύναμη και αυτό η Ελλάδα πρέπει να το συνεκτιμήσει στην ευρύτερη στρατηγική της
Ένα αξιοσημείωτο γεγονός λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την Τουρκία.
Ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος που απολαμβάνει το κόμμα του αποδοχή από το 40% των τούρκων και είναι πρώτο κόμμα χωρίς σημάδια μεγάλης πολιτικής φθοράς με όλους τους γείτονες βρίσκεται σε ένταση.
Ανατολική με την Ελλάδα, προκαλεί στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δυτικά βρίσκεται στρατιωτικά δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν και απέναντι από την Αρμενία.
Νότια έχει στρατό στο Βόρειο Ιράκ πολεμώντας τους κούρδους του Ιράκ.
Νότια έχει στρατό στην Βόρειο Συρία πολεμώντας τους κούρδους της Βόρειας Συρίας.
Νότια βρίσκεται σε διπλωματική αντιπαράθεση με την Κύπρο και την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.
Νοτιοανατολικά έχει συμμαχήσει με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Sarraj και είναι απέναντι στον Στρατάρχη Haftar.

Που το πάει ο Erdogan;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Erdogan προσπαθεί να αναστήσει την ιστορικά νεκρή Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Προφανώς τα δεδομένα, ιστορικά, στρατιωτικά και γεωπολιτικά έχουν αλλάξει ριζικά αλλά στην πράξη έχουν συμβεί τα εξής
Έχει έρθει σε σύγκρουση με όλες τις χριστιανικές χώρες με τις οποίες συνορεύει, έχει εμπλακεί στρατιωτικά με τις χώρες του νότου για να χτυπήσει τους Κούρδους και επεκτείνεται και στην Θάλασσα διατηρώντας 5 ερευνητικά πλοία.
Με την Ελλάδα διεκδικεί ξεκάθαρα την ΑΟΖ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Καστελόριζου και με την Κύπρο την συνδιαχείριση της ΑΟΖ και με τους τουρκοκυπρίους.
Με το Ιράκ θέλει να έχει παρουσία καθώς η Λιβύη είναι η χώρα με τα περισσότερα κοιτάσματα και αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική.
Ο βασικός λόγος της μεγάλης έντασης με την Γαλλία είναι ξεκάθαρα η Λιβύη και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Στο Βόρειο Ιράκ και Βόρειο Συρία, μπορεί η Τουρκία να μην σημείωσε ουσιώδεις νίκες αλλά κατάφερε να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ άλλων ελέγχοντας και τις μεταναστευτικές ροές.
Στο Αζερμπαϊτζάν ο στόχος είναι διττός, βρίσκεται σε αντιπαλότητα με την Αρμενία και ταυτόχρονα θέλει να ισχυροποιήσει το φιλοτουρκικό Αζερμπαϊτζάν.
Πάντως τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στην Λιβύη η στρατιωτική βοήθεια των Τούρκων ειδικά με τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι σημαντική ειδικά στην Λιβύη η υποχώρηση του Haftar αποδίδεται και στην τουρκική στρατιωτική υποστήριξη.
Στο Αζερμπαϊτζάν ορισμένα σημαντικά χτυπήματα στο Nagorno Karabakh κατά θέσεων Αρμενίων θα πρέπει να αποδοθούν στην αεροπορία της Τουρκίας με μη επανδρωμένα αεροπλάνα.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή ως περιφερειακή δύναμη και αυτή την νέα στρατηγική της Τουρκίας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει η Ελλάδα.
Θα ήταν μυωπικό να αναφερθεί ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για την θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προφανώς και έχει ξεκάθαρες βλέψεις, προκαλώντας, κάνοντας θόρυβο και θέλοντας να δείξει ότι έχει την δυνατότητα να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη.
Αυτό το γνωρίζουν οι αμερικανοί και για τον λόγο αυτό… κρατάνε ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Η Ιταλία αποκαλεί τον Erdogan και τον τουρκικό λαό, φίλους.
Όσον αφορά την Γαλλία η αντιπαλότητα με την Τουρκία σχετίζεται μόνο με ένα θέμα ποιος θα αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο στην Λιβύη.
Η Γαλλία ενδιαφέρεται για την Λιβύη, ενώ στον Λίβανο τα γαλλικά σχέδια δεν έχουν ευδοκιμήσει.

Η Τουρκία προσπαθεί να καταστεί περιφερειακή δύναμη και αυτό η Ελλάδα πρέπει να το συνεκτιμήσει στην ευρύτερη στρατηγική της.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης