Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψήφος εμπιστοσύνης η μεγάλη επένδυση της Microsoft, ύψους 1 δισ. ευρώ - Μητσοτάκης: Παγκόσμιος ψηφιακός κόμβος η Ελλάδα, 100 χιλ. θέσεις εργασίας

tags :
Ψήφος εμπιστοσύνης η μεγάλη επένδυση της Microsoft, ύψους 1 δισ. ευρώ -  Μητσοτάκης: Παγκόσμιος ψηφιακός κόμβος η Ελλάδα, 100 χιλ. θέσεις εργασίας
Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος της ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων δεδομένων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού Brad Smith, κατά την παρουσίαση της επένδυσης στο μουσείο της Ακρόπολης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος της ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων δεδομένων.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Microsoft, «μιλάμε για νέες ευκαιρίες για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.
Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει την απόφαση της επένδυσης μας αν δεν είχαμε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.
Δείχνει την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό.
Ελπίζω να είναι μια ημέρα σημαντική που θα την θυμούνται και στην Ελλάδα.
Ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη επένδύση της Microsoft στα 28 χρόνια που είμαστε στην Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της
Microsoft.
Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing).
Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.
Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Μητσοτάκης: Προσδοκώ τη δημιουργία 100 χιλ. θέσεων εργασίας

«Μέσα σε μόλις 9 μήνες και παρά την πανδημία φτάσαμε στη γέννηση μιας σημαντικής και καινοτόμας επένδυσης
Σκεφτείτε τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στον πολιτισμό μας.
Το παρελθόν θα ξαναζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως είναι η Microsoft αναβαθμίζει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.
Το συνολικό όφελος της επένδυσης σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ αλλά το όφελος από την προστιθέμενη αξία είναι πολύ μεγαλύτερο, εκτίμησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση μας έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα για να κάνει η χώρα ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον.
Προσδοκώ όμως και σε νέες δουλειές, περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.
Ως πρωθυπουργός όμως περιμένω περισσότερα», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι η σημερινή επένδυση θα δώσει ώθηση και σε άλλες εταιρείες και θα βοηθήσει στην αναστροφή του κύματος του brain drain.
Επίσης, χαρακτήρισε την επένδυση ως ένα βήμα εκδημοκρατικού  στον καιρό των fake news.
«Κάθε ασφαλής χρήση της πληροφορίας προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και εγγυάται την ίδια την ασφάλεια των συναλλαγών», τόνισε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr


Επένδυση Μicrosoft: Οι άγνωστοι συντελεστές, η άτυπη κόντρα με τη Cisco και η αλλαγή ατζέντας από την μίζερη καθημερινότητα
 
Η επένδυση της Microsoft ανακοινώνεται  τώρα προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα της κυβέρνησης και να φύγει από την μίζερη καθημερινότητα της πανδημίας
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει μία μεγάλη επένδυση, αυτή της Microsoft που θα αναπτύξει στη χώρα μας ένα κέντρο δεδομένων που παράσχει υπολογιστικές υπηρεσίες «νέφους» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Tην επένδυση προετοίμασε με ταχείς ρυθμούς αλλά με σχετική μυστικότητα το γραφείο του Πρωθυπουργού και κυρίως ο Αλέξης Πατέλης, ο Γρηγόρης Δημητριάδης καθώς και οι Υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
Είναι πάντως, ενδεικτικό ότι για την επένδυση δεν γνώριζε πολλά ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αν και κάποιοι προσπαθούν να την συσχετίσουν με το ταξίδι Pompeo του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα και τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση.

Η εμπλοκή της Πέγκυ Αντωνάκου

Σημαντικό ρόλο στην επένδυση έπαιξε η Πέγκυ Αντωνάκου η οποία υπήρξε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 CEO της Microsoft Eλλάδας, Κύπρου και Μάλτας ενώ είναι μία προσωπική φίλη και στενή συνομιλήτρια του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Μάλιστα, η ίδια βρέθηκε λίγο πριν την ένταξή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας αλλά τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην εμπλακεί ακόμα με την πολιτική.
Πάντως, οι πηγές μας τονίζουν ότι αποτελεί μία χρυσή εφεδρεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς είναι γνώστρια των τεχνολογικών κολοσσών – τώρα είναι γενική διευθύντρια της Google της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και όραμα να καταστήσουν μελλοντικά την Ελλάδα ως τεχνολογικό Hub και ένας από τους ανθρώπους που μπορούν βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι η κ. Αντωνάκου.
«Μην την δείτε και μελλοντικά σε υπουργική θέση» τόνιζε στο BN κυβερνητικό στέλεχος για να υπερθεματίσει την συνεισφορά της.

Ο καθοριστικός ρόλος

Καθοριστικό ρόλο για να προχωρήσει η επένδυση έπαιξε η προώθηση, από τον κ. Πιερακάκη,  και ψήφιση του  νόμου «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωµάτωση στην Ελληνική Νοµοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024 - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωµάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (ν. 4727/2020) πριν λίγες ημέρες. Ο ν. 4727/2020 που αποτελεί πλέον το «σύνταγμα» της ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Ελληνικού κράτους, έχει περιλάβει ρυθμίσεις που προάγουν τις υπολογιστικές υπηρεσίες «νέφους» που ενδιαφέρουν την Microsoft
Επίσης, τον Ιούνιο του 2020 η Ελλάδα βγήκε εκτός της περιβόητης "λίστας παρακολούθησης 301” των ΗΠΑ με τις χώρες που δεν διαθέτουν επαρκή προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ παραδέχτηκε σε έκθεσή του τον Ιούνιο ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας" και ως εκ τούτου διαγράφηκε από τη λίστα.
Η επένδυση εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ και στοχεύει στη δημιουργία ενός προηγμένου κέντρου δεδομένων της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας.
Είναι πρώτη φορά που η τεχνολογική εταιρεία θα προχωρήσει σε τέτοιας κλίμακας επένδυση καθώς μέχρι τώρα οι τεχνολογικοί κολοσσοί πρόσφεραν στην Ελλάδα υπηρεσίες και marketing.
Η επιρροή της σε σχετικούς κλάδους της οικονομίας θα φτάσει το 1 δις ευρώ κάτι που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδύσει.
Είχε προηγηθεί η επένδυση της Cisco στην Θεσσαλονίκη (Κέντρο Καινοτομίας) όπου θα δημιουργήσει ερευνητικό hub στην συμπρωτεύουσα με την δημιουργία 200 θέσεων από ερευνητές με σκοπό να δημιουργήσει εφαρμογές και να τις πουλήσει στην ελληνική οικονομία.
Στην επένδυση της Microsoft υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν τουλάχιστον 200 θέσεις ηλεκτρικών μηχανολόγων και άλλες 200 λοιπού επιστημονικού προσωπικού ενώ η επένδυση θα απλωθεί σε 3 ή 4 μεγάλα ακίνητα που θα δημιουργηθούν κέντρα δεδομένων (data) για να εξυπηρετηθούν οι χώρες της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
Mε την επένδυση της Microsoft και αυτή της Cisco ξεκινάει ένας άτυπος ανταγωνισμός των δύο αμερικανικών κολοσσών προκειμένου να μπουν στην διεκδίκηση ψηφιοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου με έργα πολλών εκατομμυρίων.
Τέλος, η επένδυση ανακοινώνεται  τώρα προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα της κυβέρνησης και να φύγει από την μίζερη καθημερινότητα της πανδημίας και της αύξησης των κρουσμάτων.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης