Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από τα ερείπια του Άτλαντα στη δημιουργία ενός Κολοσσού - Το νέο σχέδιο των αρχαιολόγων στην Ακράγκα

Από τα ερείπια του Άτλαντα στη δημιουργία ενός Κολοσσού - Το νέο σχέδιο των αρχαιολόγων στην Ακράγκα
Η ιδέα του έργου ωστόσο έχει επικριθεί για παραβίαση των επαγγελματικών προτύπων
Τριάντα οκτώ μεγάλα αγάλματα του Άτλαντα, όλα ερειπωμένα, κάποτε διακοσμούσαν τον αρχαίο ελληνικό ναό του Ολυμπιακού Διός.
Οι αρχαιολόγοι όμως τώρα έχουν ένα νέο, μεγαλόπνοο σχέδιο για τα ερείπια στην Ακράγκα.
Η ιστορία
Από όλες τις τιμωρίες που καταγράφηκαν στην ελληνική μυθολογία, καμία δεν ήταν τόσο βαριά όσο εκείνη που ο Δίας απέδωσε στον Άτλαντα.
Έχοντας οδηγήσει τους Τιτάνες σε ήττα τους με τους Ολύμπιους θεούς για τον έλεγχο των ουρανών, ο Άτλας καταδικάστηκε σε τιμωρία για να κουβαλά τον ουρανό αιωνίως.
Από όλους τους ναούς που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της αρχαίας ελληνικής αυτοκρατορίας, κανένας δεν αναφέρθηκε τόσο σε Ατλάντες από αυτόν που ήταν αφιερωμένος στον Ολυμπιακό Δία στην Ακράγκα, μια πόλη-κράτος που τώρα ονομάζεται Αγκριτζέντο, στη νοτιοδυτική ακτή της Σικελίας.
Στην κορυφή των τεράστιων μισών στηλών, 38 Άτλαντες, ύψους 25 ποδιών από ασβεστόλιθο, φαινόταν να κρατούν ψηλά το επιστύλιο με λυγισμένα χέρια.
Ο δωρικός ναός - ο μεγαλύτερος στον κόσμο - χτίστηκε για να τιμήσει τη νίκη επί της Καρχηδόνας στη μάχη της Χιμέρα το 480 π.Χ. σώζεται σήμερα ως  στην κοιλάδα του αρχαιολογικού πάρκου.
Η ανασύσταση του αγάλματος
Το περασμένο καλοκαίρι (2019), ο διευθυντής του πάρκου, Roberto Sciarratta, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε τη δημιουργία ενός κολοσσιαίου αγάλματος, ένα είδος Franken-Atlas, για να τιμήσει την ίδρυση του Akragas πριν από 2.600 χρόνια.
Επανασυναρμολογημένα θραύσματα από οκτώ αγάλματα θα πρέπει έτσι να τοποθετηθούν σε ένα χαλύβδινο σύγχρονο γλυπτό σε σχήμα του καταραμένου Τιτάνα.
Τα τελευταία 15 χρόνια οι αρχαιολόγοι έχουν βρει περίπου 90 αντικείμενα από τα ερείπια του ναού.
«Ο στόχος είναι να ξανασυναρμολογηθεί κομμάτι-κομμάτι των δοκών του Ναού του Δία για να αποκατασταθεί ένα μέρος του αρχικού του μεγαλείου», δήλωσε ο Δρ. Sciarratta.
«Το νέο άγαλμα του Άτλαντα θα χαρακτηρίζεται ως φύλακας του ναού αφιερωμένο στον πατέρα των θεών»
Η ιστορία στο Ακράγκας δεν είναι τόσο συναρπαστική όσο η ίδια ιστορία του Άτλαντα.
Η πόλη αποτελούνταν κυρίως από αποίκους από την Κρήτη και τη Ρόδο σε μια περιοχή που οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Magna Graecia , ή «Μεγάλη Ελλάδα».
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Theron, ο τεράστιος πλούτος της Ιταλικής επαρχίας του Ακράγαντα μοιράστηκε σε φιλόδοξα δημόσια έργα - υδραγωγεία, υπόγεια υδάτινα συστήματα και μια σειρά από ιερά κτίρια που ανεγέρθηκαν σε μια βραχώδη ακτή με θέα στη Μεσόγειο.
Οι ναοί ήταν αφιερωμένοι στην Ήρα, την Κονκόρντια, τον Ηρακλή, τον Κάστρο και τον Πόλλου, τη Δήμητρα, τον Ήφαιστο και, πιο κάτω, στην όχθη του ποταμού Ακράγκας, τον Ασκληπιό, τον θεό της ιατρικής.
Ο Ναός του Ολυμπίου Διός, γνωστός και ως Ολυμπιονία, χτίστηκε χρησιμοποιώντας σκλάβους - πιθανώς αιχμαλώτους πολέμου που συνελήφθησαν στη Μάχη της Χιμέρας.
Οι διαστάσεις ήταν περίπου οι ίδιες με ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου.
Προφανώς, η εργασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Όταν η Καρθαγένη κατέκτησε την Ακράγκα το 405 π.Χ. μετά από πολιορκία οκτώ μηνών, ο ναός ήταν ακόμα ανοιχτός, ίσως λόγω της δυσκολίας να χτίσει μια στέγη για να καλύψει την απόσταση.
Αναφέροντας λεπτομερώς το μέγεθος της κλίμακας του Ολυμπιονίου, ο Διόδωρος έγραψε ότι ο κυματισμός των εξωτερικών στηλών ήταν αρκετά μεγάλος που επέτρεπε σε έναν άντρα να σταθεί όρθιος μέσα.
Σε αντίθεση ωστόσο, με τους περισσότερους πυλώνες της περιόδου, οι ναοί δεν ήταν ανεξάρτητοι, αλλά με ημι-κολόνες, ύψους 23 επί 46.
Η ιδέα του έργου ωστόσο έχει επικριθεί για παραβίαση των επαγγελματικών προτύπων και, ίσως, δικαίως.
«Κανένας αρχαιολόγος δεν θα υποστήριζε τη χρήση του αρχαίου γλυπτού, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου γλυπτού, ακόμα κι αν ο σκοπός είναι να αναδείξει την αρχαιότητα του χώρου», δήλωσε ο C. Brian Rose, αρχαιολόγος στο Μουσείο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.
Παραμένει όμως ένα μυστήριο το εάν θα ευοδώσουν στην πράξη τα σχέδια των αρχαιολόγων, παρά τις εντόνες κριτικές που έχουν δεχτεί.
Το Αγκριτζέντο
Το Αγκριτζέντο (ιταλ. Agrigento) είναι πόλη στη νότια ακτή της Σικελίας στην Ιταλία, πρωτεύουσα της ομώνυμης Ιταλικής επαρχίας του Ακράγαντα.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως "Ἀκράγας", μια από τις επιφανέστερες πόλεις στην Μεγάλη Ελλάδα.
Ο πληθυσμός του Ακράγαντα εκτιμάται πριν από το 406 π.Χ. σε αριθμούς της τάξης των 200.000 - 800.000 κατοίκων.
Οι αρχαίοι Έλληνες έποικοι ήρθαν από την Γέλα (582 π.Χ.- 580 π.Χ.) και έδωσαν στον νέο οικισμό το όνομα "Ἀκράγας" από τον ομώνυμο γειτονικό ποταμό.
Η πόλη εξελίχτηκε ταχύτητα και έγινε από τις κορυφαίες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας.
Τον 6ο αιώνα π.Χ. έφτασε στην κορυφή της ακμής του όταν κυβέρνησαν οι τύραννοι Φάλαρις, για 16 χρόνια, και Θήρων ο Ακραγαντίνος, όταν δε ανατράπηκε ο γιος του Θήρωνος Θρασυδαίος του Ακράγαντα ανακηρύχτηκε δημοκρατία. Ο πληθυσμός της πόλης έφτασε εκείνη την εποχή στους 100.000 - 200.000 κατοίκους.
Εδώ γεννήθηκε ο Εμπεδοκλής, σημαντικός προσωκρατικός φιλόσοφος.
Η πόλη παρέμεινε ουδέτερη στην σύγκρουση ανάμεσα στην Αρχαία Αθήνα και τις Συρακούσες αλλά τελικά καταστράφηκε από την Καρχηδόνα (406 π.Χ.).
Ο Ακράγαντας δεν ανέκτησε ποτέ την περασμένη ισχύ του, πέρασε μονάχα μια περίοδο ακμής όταν κυβέρνησε ο Κορίνθιος στρατηγός Τιμολέων (4ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος την επανίδρυσε με αποίκους από την Ελέα.
Ο Φιντίας του Ακράγαντα έγινε τύραννος και ίδρυσε στο ακρωτήριο Εκνόμο μια νέα πόλη που της έδωσε το όνομα "Φιντιάδα" την σημερινή Λικάτα (282 π.Χ.), ισοπέδωσε την Γέλα και μετέφερε τους κατοίκους στην νέα πόλη (280 π.Χ.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης