Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

To NATO στηρίζει εμφανώς την Τουρκία - Cavusoglu: Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στην υφαλοκρηπίδα μας

To NATO στηρίζει εμφανώς την Τουρκία - Cavusoglu: Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στην υφαλοκρηπίδα μας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έστρεψε τα βέλη του κατά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg
Για ακόμα μία φορά, το ΝΑΤΟ προσέφερε απροκάλυπτα τη στήριξη του στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι αφενός η Άγκυρα είναι εκείνη που πυροδοτεί και διατηρεί την ένταση και αφετέρου ότι και οι δυο χώρες αποτελούν μέλη της ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, με την ανοχή του του γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, όχι μόνο εκτόξευσε νέα βέλη κατά της Ελλάδας, αλλά υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά έστειλε πολεμικά πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«H Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας» δήλωσε ο Cavusoglu και συμπλήρωσε ότι παρενέβη το ΝΑΤΟ, καθώς είδε πιθανότητα σύγκρουσης.
Προφανώς, ο Cavusoglu αναφέρεται στην περίοδο που το τουρκικό Oruc Reis περιφερόταν στην Ανατολική Μεσόγειο και σε κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι «κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ» με σαφείς αιχμές, δηλαδή, κατά της Γαλλίας και της Ελλάδας.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα άλλαξε τη στάση της, κι ενώ αρχικά ήταν αρνητική τώρα συμμετέχει στις συζητήσεις.
Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποφυγής εμπλοκής για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων στην Aνατολική Μεσόγειο.
Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση για χρήση μιας ασφαλούς ανοιχτής γραμμής που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Stoltenberg τόνισε ότι: «Ο μηχανισμός επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής εμπλοκής της Τουρκίας και της Ελλάδας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.
Αυτό το καλωσορίζω και αποτίω φόρο τιμής και στους δύο Συμμάχους για τις προσπάθειές τους και είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε περαιτέρω».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «ο μηχανισμός αποσυμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες. Ελπίζω ότι οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν καθαρά μέσω διαπραγματεύσεων, στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου».

Η Τουρκία συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα

Με τη Σύνοδο Κορυφής να μην στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, αλλά και να δείχνει ανοχή στις προκλήσεις του, η Τουρκία συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα.
Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, η Τουρκία μιλά πάλι για «Γαλάζια Πατρίδα», η Yeni Safak γράφει ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή, ενώ εκδίδει αντι-NAVTEX διεκδικώντας τη αρμοδιότητα για περιοχές που κανονικά την ευθύνη έχει η Ελλάδα.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας.
Στη σκιά αυτών των κινήσεων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επαφές που θα έχει πρώτα στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Σε Τουρκία και Ελλάδα ο Stoltenberg

Το ταξίδι του Stoltenberg πρώτα στην Άγκυρα και στη συνέχεια στην Αθήα αλλά και οι συναντήσεις που θα έχει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αλλά και τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Δένδια (υπ. Εξωτερικών) και Νίκο Παναγιωτόπουλο (υπ. Άμυνας) σηματοδοτούν ότι θα γίνουν συζητήσεις που ξεφεύγουν κατά πολύ από το τεχνικό σκέλος του μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη Stoltenberg σε Τουρκία και Ελλάδα σε συνδυασμό μάλιστα με τις ζυμώσεις για επικείμενη συνάντηση των Δένδια-Cavusoglu, ως προάγγελο επικείμενης συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, δείχνουν ότι ο κύβος του ελληνοτουρκικού διαλόγου ερρίφθη.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, o Cavusoglu είχε αφήσει να εννοηθεί ότι γίνονται επαφές προκειμένου να υπάρξει συνάντηση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες με τον Νίκο Δένδια και κάποια τουρκικά ΜΜΕ τοποθετούσαν μια συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στις 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα σε φόρουμ όπου ομιλητής θα είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Νέες αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Νέες απειλές για Γαλάζια Πατρίδα που εκτείνεται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο εξαπολύει η Τουρκία.
«Σε κάθε σημείο της Γαλάζιας πατρίδας μας, δηλαδή τη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρα μας, όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων.
Αν και βλέπουμε θετικά τα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη μείωση της έντασης και της αύξησης της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στόχος μας είναι η διατήρηση των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο καθορισμός των περιοχών θαλάσσιας ευθύνης να γίνει με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας,  Sebnem Aktop.

Αναβλήθηκε η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής Hurriyet, αναβλήθηκε η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι έχει προγραμματισθεί συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας τη Δευτέρα για τεχνικά ζητήματα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως, την πληροφορία για τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είχε μεταδώσει ούτε η Αθήνα, ούτε το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα, η συνάντηση αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους και η απόφαση αυτή ελήφθη από κοινού από τις δύο πλευρές.

Yeni Safak: Το Oruc Reis, έτοιμο για νέα αποστολή - Αντιδράσεις για τις ελληνικές NAVTEX

«Το Oruc Reis είναι έτοιμο για μια νέα αποστολή» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει... κλίμα ενόψει της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού και βρίσκεται πλέον στ’ ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας.
«Σε μια θαλάσσια περιοχή 3.500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησε στις 10/8/2020» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σχετικά με τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στην Τουρκία επικρατεί έντονη ενόχληση για τις ελληνικές NAVTEX από τον σταθμό Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού για ασκήσεις στην περιοχή.
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην έκδοση δύο αντι-NAVTEX: η μία αφορά στην περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ η δεύτερη την περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Επί της ουσίας, οι Τούρκοι διεκδικούν την αρμοδιότητα να εκδίδουν NAVTEX για περιοχές που κανονικά την ευθύνη έχει η Ελλάδα.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης