Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος: Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια, για να βγει η χώρα από την κρίση

Μίχαλος: Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια, για να βγει η χώρα από την κρίση
Θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί δύο διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, τόνισε ο κ. Μίχαλος
Θετικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί δύο διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Μίχαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 κατατίθεται σε μια περίοδο, όπου τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια οικονομία -και αντίστοιχα οι κοινωνίες- βρίσκονται σε περιδίνηση, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά το χρόνο λήξης της πανδημίας, είναι προφανώς δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς προβλέψεις για τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί δύο διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων είναι θετικό, στο βαθμό που επιτρέπει την ταχύτερη προσαρμογή της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, για να μπορέσει η χώρα να βρει το δρόμο εξόδου από την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: αφενός στην αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης, με γενναία μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων.
Αφετέρου, στη δημιουργία προϋποθέσεων ταχύτερης και διατηρήσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα, με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και γρήγορη, στοχευμένη, αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Όπως όλα δείχνουν, το περιβάλλον θα παραμείνει ρευστό και αβέβαιο για αρκετούς ακόμη μήνες.
Όμως, ο δρόμος στον οποίο οφείλει να βαδίσει η ελληνική οικονομία είναι ξεκάθαρος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης