Τελευταία Νέα
Διεθνή

H μάχη της διπλής έδρας του Ευρωκοινοβούλιου: Βρυξέλλες - Στρασβούργο, ένα πέρα δώθε που στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ

H μάχη της διπλής έδρας του Ευρωκοινοβούλιου: Βρυξέλλες - Στρασβούργο, ένα πέρα δώθε που στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ
Βρυξέλλες ή Στρασβούργο; - Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια μια διένεξη παλιά όσο η... ΕΟΚ, που αν σταματούσε θα εξοικονομούσε για την ΕΕ μέχρι και 110 εκατ. ευρώ το χρόνο
Με αφορμή την έναρξη συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και την απόφαση του προέδρου D. Sassoli να μην επιστρέψει προς το παρόν το σώμα στο Στρασβούργο επανέρχεται το πρόβλημα των δύο εδρών.
Κάθε εβδομάδα 705 ευρωβουλευτές έφτιαχναν τις βαλίτσες τους, φόρτωναν ντοσιέ σε φορτηγά και μετακόμιζαν για μια εβδομάδα από τις Βρυξέλλες στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Μαζί τους εκατοντάδες συνεργάτες, δημοσιογράφοι, διερμηνείς.
Kαι όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle, το συνεχές αυτό πέρα-δώθε εμοιαζε με ιεροτελεστία.
Όμως η πανδημία σταμάτησε αυτή τη ρουτίνα επαναφέροντας στο προσκήνιο μια παλιά διένεξη.

Για τους Γάλλους η έδρα της ευρωβουλής στο Στρασβούργο είναι ιερή.
Προβλέπεται άλλωστε και στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Εδώ και πολλά χρόνια όμως επικριτικές φωνές κάνουν λόγο για σπατάλη και οικολογική επιβάρυνση.
Δικαίως, διότι και στις Βρυξέλλες υπάρχει μια αίθουσα συνεδριάσεων για τους ευρωβουλευτές, την οποία και χρησιμοποιούν τρεις εβδομάδες το μήνα.
Και την τέταρτη «μετακομίζουν» στο Στρασβούργο.
Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών θα προτιμούσε  το κοινοβούλιο να είχε μόνο μια έδρα δείχνοντας προτίμηση για τις Βρυξέλλες.
Από τη πλευρά του ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron φοβάται μήπως δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο κακό προηγούμενο.

Την επιστροφή των βουλευτών ζητά ο Macron
Από το Φεβρουάριο το κτήριο του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει...ερημώσει με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων.
Όλο αυτό το διάστημα οι ευρωβουλευτές συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες, είτε με τον απολύτως απαραίτητο αριθμό βουλευτών, είτε διαδικτυακά.
Αρχικά σχεδίασαν την επιστροφή τους στην Αλσατία τον Σεπτέμβριο και μετά η επάνοδος αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.
Στην περιοχή του Στρασβούργου τα κρούσματα ξεπέρασαν πρόσφατα το κρίσιμο όριο των 50 την εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους.
Αντιδρώντας το Βέλγιο χαρακτήρισε την περιοχή επικίνδυνη ζώνη και επέβαλε καραντίνα σε όσους επέστρεφαν από εκεί.
Μερικές μέρες μετά όμως τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύθηκαν και στο Βέλγιο.
Και τώρα ο γάλλος πρόεδρος επιμένει στην άμεση επιστροφή των βουλευτών.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου David Sassoli αναφέρει: «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε να καταστήσουμε το Στρασβούργο πρωτεύουσα της Δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών».
Παράλληλα ζήτησε για τις συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες ένα είδος «αντισταθμιστικών οφελών», όπως για παράδειγμα, ένα μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων να γίνεται στο Στρασβούργο.
Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο ο επικεφαλής της ομάδας γερμανών σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών Jens Geier και θεωρεί ότι ορθώς οι βουλευτές παραμένουν στις Βρυξέλλες: «Ό,τι ισχύει για όλους τους πολίτες ισχύει και για τους ευρωβουλευτές.
Οφείλουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις στο ελάχιστο».
Σύμφωνα με τον γερμανό ευρωβουλευτή το ίδιο ισχύει και για τους πολυάριθμους συνεργάτες των βουλευτών, οι οποίοι συχνά έχουν σπίτι στις Βρυξέλλες.
«Σε περίπτωση που κάποιος από μας πρέπει να μπει σε καραντίνα στο Στρασβούργο αυτό σημαίνει ότι το κόστος  για τα ξενοδοχεία θα εκτοξευθεί».

Οι δυο έδρες κοστίζουν εκατομμύρια
Το 2018 και το 2019 για κάθε συνεδρίαση μεταφέρονταν από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες και πίσω με πέντε φορτηγά 1.300 κιβώτια με διάφορα είδη γραφείου.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2015 τόσο τα κιβώτια όσο και τα φορτηγά μειώθηκαν κατά 30%, απαντά το ευρωκοινοβούλιο σε σχετική ερώτηση.
Ήδη το 2014 το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο υπολόγιζε ότι αν η ευρωβουλή παρέμενε σε μια μόνο από τις δύο πόλεις θα εξοικονομούνταν ετησίως περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ.
Ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Jens Geier θεωρεί αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό το ευρωκοινοβούλιο να έχει δύο έδρες, μια στις Βρυξέλλες και μια στο Στρασβούργο: «Οι δαπάνες, η απώλεια χρόνου και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με αυτό το άχρηστο πήγαινε-έλα μεταξύ Βελγίου και Γαλλίας στερούνται λογικής».

Το Στρασβούργο φοβάται οικονομικές επιπτώσεις
Ξενοδοχεία και εστιατόρια στο Στρασβούργο ανησυχούν ωστόσο για περαιτέρω οικονομικές ζημιές.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου του νομού Κάτω Ρήνου Frederic Bierry επισημαίνει ότι και στις Βρυξέλλες τα  κρούσματα κορωνοϊού είναι σχεδόν εξίσου πολλά όσο και στο Στρασβούργο και τονίζει: «Για μια ακόμα φορά οι Συνθήκες και η Δημοκρατία δεν λαμβάνονται υπόψη.
Η έδρα του ευρωκοινοβουλίου απειλείται και το ίδιο ισχύει και για τη φήμη της πόλης, της Αλσατίας και της οικονομίας στη περιοχή».
Μετά το Παρίσι το Στρασβούργο είναι το δεύτερο σε σημασία κέντρο διπλωματίας στη Γαλλία, γράφει η ιστοσελίδα της πόλης.
Άγνωστο παραμένει αν λόγω της πανδημίας τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτό το δεδομένο.
Ο πρόεδρος Macron είναι ωστόσο αποφασισμένος να αγωνιστεί για να μην φθάσουμε εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης