Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στόχος 500 εκατ κέρδη το 2022 για την Eurobank - Που θα μπορούσε να φθάσει το Cairo mezz; - Στα 750 άτομα η εθελουσία

Στόχος 500 εκατ κέρδη το 2022 για την Eurobank - Που θα μπορούσε να φθάσει το Cairo mezz; - Στα 750 άτομα η εθελουσία
Ποια είναι η πραγματική αξία του Cairo mezz της Eurobank;
Στα 500 εκατ ευρώ οριοθετεί τον στόχο για τα κέρδη του 2022 η Eurobank που με βάση τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις διαμορφώνει σχέση P/E (πολλαπλασιαστής κερδών ανά μετοχή) 1,34 δισεκ. / 500 εκατ το 2022 = 2,68.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η μετοχή της Eurobank είναι ακραία υποτιμημένη και μια δίκαιη αξία θα μπορούσε να προσδιοριστεί στην ζώνη των 0,70 ευρώ από 0,3620 ευρώ την τρέχουσα περίοδο.
Ωστόσο η βασική αιτία που οι τράπεζες παραμένουν παγιδευμένες ακόμη και η Eurobank με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο σύστημα (1,34 δισ) θα πρέπει να αποδοθεί στην διάχυτη ανησυχία για την επάρκεια των κεφαλαίων τους.
Με ενσώματα ίδια κεφάλαια 5-5,4 δισεκ ευρώ μετά την τιτλοποίηση Cairo των 7,5 δισεκ. NPEs που επέφερε ζημία 1,16 δισεκ. ευρώ στα αποτελέσματα η Eurobank στο μέλλον θα χρειαστεί κεφάλαια για ανάπτυξη.
Ως προς την εθελουσία έξοδο όπως είχε αναφερθεί ο στόχος των 750 ατόμων επιτεύχθηκε αν και συνολικά δήλωσαν συμμετοχή περίπου 820-825 άτομα.
Η διοίκηση Καραβία – Ιωάννου στο σκέλος της περικοπής των εξόδων στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στην αγορά χωρίς να αδικούν τους εργαζόμενους που αποχωρούν.
Όπως έχει τονίσει το bankingnews η εθελουσία αυτή είναι η τελευταία με αυτούς τους καλούς όρους αποχώρησης για τους εργαζομένους της τράπεζας.
Η διοίκηση έχει επιτελέσει θετικό έργο με την τιτλοποίηση Cairo των 7,5 δισεκ. και άλλες ενέργειες που ενισχύουν τον ισολογισμό.

Ποια είναι η πραγματική αξία του Cairo mezz

Η Eurobank για τα 1,5 δισεκ. Mezzanine ομόλογα που έκδωσε στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Cairo (εξέδωσε κύριο ομόλογο 2,4 δισεκ. mezzanine ομόλογο 1,5 δισεκ. και junior ομόλογο 3,6 δισεκ.) μεταξύ άλλων έδωσε την δυνατότητα στους μετόχους να πάρουν μετοχές.
Για τον λόγο αυτό εξέδωσε 309 εκατ μετοχές με τιμή εισαγωγής 0,19 ευρώ.
Μετά την έναρξη του εν λόγω τίτλου πολλοί επενδυτές πούλησαν τις μετοχές ενώ και το short fund Lansdowne άνοιξε short θέση.
Πλέον το Cairo mezz που διαπραγματεύεται στην εναλλακτική αγορά με κωδικό KAIΡOMEZ ή cairo mezz έχει τρέχουσα αξία 0,07 ευρώ ή αποτίμηση 22 εκατ ευρώ.
Με τιμή εισαγωγής 0,19 ευρώ η αξία των 309 εκατ είναι 58 εκατ ευρώ και δυνητικά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να δούμε στο μέλλον.
Το βασικό σενάριο θέλει πέριξ των 0,10 ευρώ να σταθεροποιείται σε πρώτη φάση ή σε ένα εύρος 0,08 με 0,12 ευρώ.
Το mezzanine bond συνεχίζεται να βρίσκεται κοντά στο μηδέν γιατί ακόμη η αγορά δεν έχει δει δείγματα γραφής από το σκέλος της διαχείρισης των προβληματικών δανείων δηλαδή από την dovalue που διαχειρίζεται ο Θ. Καλαντώνης και που αναμένεται να έχει καλές επιδόσεις μεσοπρόθεσμα.
 
                                     Eurobank
Θετικά

Αρνητικά

Θετική βάση κερδοφορίας

Στόχος 500 εκατ το 2022

Χαμηλές επιδόσεις στην Ελλάδα



Ισχυρές επιδόσεις στο εξωτερικό (το 50% των κερδών)



Tangible book 5-5,4 δισ

Σταθερό corePPI



DTC 4 δισ - DTA 4,7 δισ

Η πρώτη τράπεζα με τιτλοποίηση 7,5 δισ NPEs



5 δισ δάνεια σε moratorium

NPEs από 28,9% σε 15,3% ή 6,2 δισ

Πολιτική δανεισμού στα ξενοδοχεία

Σταθερός μέτοχος με 31,7% το Fairfax

Χαμηλές προβλέψεις σε τριμηνιαία βάση

Management

Mezzanine bond 1,5 δισ και Cairo mezz 22 εκατ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης