Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Παρήγγειλε 71 τόνους χαρτί για χαρτονομίσματα, μετά την άρνηση Putin να βοηθήσει

Βενεζουέλα: Παρήγγειλε 71 τόνους χαρτί για χαρτονομίσματα, μετά την άρνηση Putin να βοηθήσει
Το 2016 η Βενεζουέλα χρησιμοποίησε 36 αεροσκάφη Boeing 747 για να λάβει μια παρτίδα του τότε πρόσφατα τυπωμένου (και λίγο αργότερα, άχρηστου) νομίσματος
Ένα από τα βασικά δόγματα της θεωρίας του χρήματος είναι ότι ένα έθνος που τυπώνει τα δικά του χρήματα fiat δεν μπορεί ποτέ να είναι αφερέγγυο (εκτός εάν ληφθεί πολιτική απόφαση να το πράξει).
Στη Βενεζουέλα όμως τα πράγματα φαίνεται να έχουν απροσδόκητα άλλη πορεία σε έναν από τους πιο τραγικούς κύκλους της οικονομικής πορείας της χώρας, καθώς η χώρα προχώρησε σε χωρίς όρια τύπωμα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ατελείωτη οικονομική της κρίση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Βενεζουέλα εισάγει τώρα 71 τόνους χαρτιού από την ιταλική Fedrigioni, προκειμένου να τυπώσει χαρτονομίσματα.
Το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία θα είναι αυτό των 100.000 bolivar.
Σε όρους δολαρίου: κάθε νέο τραπεζογραμμάτιο αξίζει περίπου 23 σεντς, εξαιτίας του υπερπληθωρισμού τα τελευταία 6 χρόνια.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι νέο, καθώς το 2016 η Βενεζουέλα χρησιμοποίησε 36 αεροσκάφη Boeing 747 για να λάβει μια παρτίδα του τότε πρόσφατα τυπωμένου (και λίγο αργότερα, άχρηστου) νομίσματος.
Ασφαλώς, όπως σημειώνει το Bloomberg, η ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερης αξίας χαρτονομίσματα και οι συνεχείς υποτιμήσεις στη Βενεζουέλα είναι άμεσο αποτέλεσμα ενός συνεχώς εξασθενημένου νομίσματος και υπερπληθωρισμού που τρέχει πλέον πάνω από 2.400%, πράγμα που σημαίνει ότι η πληρωμή για ένα καλάθι τώρα απαιτεί κυριολεκτικά μία τσάντα μετρητών.

Το χαρτονόμισμα των 100.000 bolivar είναι το μεγαλύτερο που εκτυπώθηκε ποτέ στη Βενεζουέλα.
Η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής ακόμη μεγαλύτερων χαρτονομισμάτων, τα οποία θα χάσουν την αξία τους εξίσου γρήγορα.
Αυτό που είναι πραγματικά παράλογο είναι ότι η Βενεζουέλα έχει φτάσει στο σημείο που δεν μπορεί καν να πληρώσει το χαρτί των χρημάτων της: σταμάτησε να χρησιμοποιεί το De La Rue εξαιτίας τεράστιων χρεών, οπότε στράφηκε στη Ρωσία για να αγοράσει 300 εκατομμύρια νέα χαρτονομίσματα.
Δεδομένου ότι η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί τώρα έναν ιταλικό προμηθευτεί, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμη και ο Putin απέρριψε το καθεστώς Maduro.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης