Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα αποθέματα gas hydrates ή εύφλεκτου πάγου ο στόχος του Erdogan στη Μεσόγειο

Τα αποθέματα gas hydrates ή εύφλεκτου πάγου ο στόχος του Erdogan στη Μεσόγειο
Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι επιστήμονες που ζητούν από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Κίνα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κοινών επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης φυσικού αερίου από τους υδρίτες
Ο όρος «εύφλεκτος πάγος» σύντομα θα είναι μέρος του καθημερινού λεξικού μας.
Ή αλλιώς οι υδρίτες.
Οι υδρίτες των αερίων (gas hydrates) ή κλαθράτα υδριτών (clathrate hydrates) είναι γνωστοί από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι Humphrey Davy και Michael Faraday πειραματίζονταν με μίγματα χλωρίου-ύδατος.
Διαπίστωσαν ότι κατά τη ψύξη των μιγμάτων σχηματιζόταν ένα παγόμορφο στερεό υλικό σταθερό και σε θερμοκρασίες πάνω από τη θερμοκρασία τήξης του πάγου.
Τεράστιες ποσότητες υδριτών μεθανίου βρίσκονται στους πυθμένες των ωκεανών ή και κάτω από αυτούς, όπως επίσης και στο μόνιμα παγωμένο έδαφος (permafrost) των πολικών περιοχών της Αλάσκας, του  Καναδά και κυρίως της Σιβηρίας.
Οι αποθέσεις των υδριτών μπορεί να έχουν πάχος μέχρι και μερικές εκατοντάδες μέτρα και είναι αποτέλεσμα τόσο βιολογικών δραστηριοτήτων στα ιζήματα, όσο και γεωλογικών διεργασιών.
Εξαιτίας του συνδυασμού υψηλών πιέσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, οι υδρίτες αυτοί διατηρούνται σταθεροί εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
Έχει προταθεί η αξιοποίηση των υδριτών μεθανίου ως εναλλακτικής πηγής φυσικού αερίου.  
Μόνο στους ωκεανούς εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 6,4 τρισεκατομμύρια τόννοι μεθανίου στη μορφή υδριτών.
Τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι 1,1 έως 1,3 τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 170 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Αν οι ποσότητες αυτές μετατραπούν σε ισοδύναμη ενέργεια (θερμότητα), μπορεί να εκτιμηθεί ότι η ενέργεια που εμπεριέχουν τα αποθέματα υδριτών του μεθανίου είναι σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική ενέργεια που εμπεριέχουν τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μαύρη Θάλασσα

Τούρκοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα υδριτών βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.
Και δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υδριτών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül, με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Günay Çifçi και αποτελούμενη αποκλειστικά από Τούρκους ερευνητές, πραγματοποίησε έρευνα στην πιλοτική περιοχή της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας για τρία χρόνια.
Ως αποτέλεσμα των μελετών και των υπολογισμών, συνήχθη το συμπέρασμα ότι περίπου το 10% του αερίου που υπάρχει στην τοποθεσία που εντοπίστηκε θα ικανοποιούσε την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, σε διαφορετική περιοχή της Κεντρικής Μαύρης Θάλασσας, η Τουρκία διαθέτει αποθέματα υδριτών για να καλύψει τις ανάγκες φυσικού αερίου για τουλάχιστον 11 χρόνια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Çifçi, «οι υδρίτες είναι ουσίες που βρίσκονται σε πιο επιφανειακές περιοχές από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και είναι σχετικά πιο εύκολο να εξαχθούν.
Η ανάπτυξη τεχνολογιών για οικονομική γεώτρηση συνεχίζεται.
Σε γεωγραφίες όπου βρίσκονται οι υδρίτες, το μεθάνιο εκπέμπεται με τρόπο που αυξάνει το αέριο του θερμοκηπίου και αυτό το αέριο επηρεάζει αρνητικά τη στιβάδα του όζοντος.
Αυτή η ουσία πρέπει να εξορύσσεται από το έδαφος ή τη θάλασσα όπου βρίσκεται και να μετατραπεί σε πηγή ενέργειας.
Έτσι, ελαχιστοποιώντας τις ζημιές στο περιβάλλον με την επεξεργασία φυσικού αερίου και τη μεταφορά του στην οικονομία, θα επιτευχθούν διπλά οφέλη.

Συνεργασία με την Κίνα

Οι υδρίτες υπολογίζονται ότι είναι περίπου 50 φορές ο όγκος του αερίου που παράγεται από ορυκτές πηγές σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν μεγάλες αποθέσεις σε όλους τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις άκρες των ηπειρωτικών ακτών.
Οι χώρες αναζητούν έναν τρόπο να κάνουν την εξόρυξη υδριτών ασφαλή και προσιτή.
Τον Μάρτιο, η Κίνα κατάφερε να εξάγει 861.400 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το αέριο εξήχθη από μια περιοχή στα βόρεια της αμφισβητούμενης Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και από ένα βάθος περίπου 1.225 μέτρων.
Ελήφθησαν 300.000 κυβικά μέτρα ένυδρου αερίου για περίοδο 60 ημερών το 2017.
Έτσι, η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εκμεταλλεύεται τα ένυδρα αέρια χρησιμοποιώντας μια οριζόντια τεχνική γεώτρησης.
Επίσης, ξεχωρίζει με τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μεταξύ άλλων χωρών που ερευνούν τους υδρίτες.
Η «Economic Daily» της Κίνας ανέφερε το 2017 ότι τα αποθέματα εύφλεκτου πάγου της Κίνας ισοδυναμούσαν με σχεδόν 100 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου, εκ των οποίων 80 δισεκατομμύρια τόνοι ήταν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αποθέματα στη Ρωσία

Οι πηγές υδριτών ανακαλύφθηκαν στα βόρεια της Ρωσίας τη δεκαετία του 1960.
Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τον τρόπο εξαγωγής αερίου από θαλάσσια ιζήματα ξεκίνησε μόνο τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Ως χώρα που δεν διαθέτει φυσικούς πόρους ενέργειας, η Ιαπωνία υπήρξε πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα.
Η Ινδία και η Νότια Κορέα, οι οποίες δεν έχουν τα δικά τους αποθέματα πετρελαίου, καταβάλλουν επίσης μεγάλες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επικεντρώνονται στα ένυδρα αέρια κάτω από το τα εδάφη στα βόρεια της Αλάσκας και του Καναδά.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, εργάζονται για τον τρόπο εκμετάλλευσης αυτών των αποθεμάτων, αλλά τονίζουν ότι η εξεύρεση και η εξόρυξη τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Παρά τις ανησυχίες αυτές, η Κίνα έχει επιταχύνει την ανάπτυξη.

Οι ενέργειες της Τουρκίας

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακάλυψη από την τουρκική εταιρεία Petrolleri (TPAO) φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Μάλιστα, γι' αυτό το λόγο έχει αυξηθεί και η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, με στοχο την εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι επιστήμονες που ζητούν από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Κίνα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κοινών επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης φυσικού αερίου από τους υδρίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης