Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Eύκολα ζητά κάποιος lockdown όταν έχει μια άνετη, καλοπληρωμένη εργασία

Rabobank: Eύκολα ζητά κάποιος lockdown όταν έχει μια άνετη, καλοπληρωμένη εργασία
Είναι πολύ εύκολο να ζητά κάποιος συνεχή lockdown όταν έχει μια ασφαλή δουλειά που πληρώνει πλήρη μισθό, λέει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Είναι πολύ εύκολο να ζητά κάποιος συνεχή lockdown όταν έχει μια ασφαλή δουλειά που πληρώνει πλήρη μισθό για να εργάζεται άνετα από το σπίτι, επισημαίνει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank, η οποία προσπαθεί να επεξηγήσει τη δραστηριότητα του προέδρου Trump αφότου κόλλησε κορωνοϊό.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επέστρεψε στον Λευκό Οίκο χθες Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.
Ευτυχώς, πιθανώς έχει ανοσία πλέον, όπως σημείωσε.
Έφτασε με ελικόπτερο, λες και γύριζε ταινία δράσης.
Κατόπιν τουίταρε πως ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον κορωνοϊό.
Όπως είπε, πολέμησε τον ιό ως ηγέτης.
Έπρεπε να κάνει ό, τι έκανε, γνωρίζοντας τους κινδύνους.
Οι επικριτές επεσήμαναν ότι δεν είχε νικήσει τον ιό.
Μάλιστα, δε, «συνελήφθη» να ανεβαίνει τις σκάλες του Λευκού Οίκου ασθμαίνοντας.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι υπεβλήθη σε πειραματική θεραπεία και επιβάρυνε το Δημόσιο, επωφελούμενος από το Obamacare, το οποίο πολεμά.
Ωστόσο, πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε εκλογές, και ο Trump και το επιτελείο του προσπαθούν να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση:
Τους καθημερινά σκληρά εργαζόμενους πολίτες των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Εν προκειμένω επισημαίνεται πως είναι πολύ εύκολο να ζητά κάποιος συνεχή lockdown όταν έχει μια ασφαλή δουλειά που πληρώνει πλήρη μισθό για να εργάζεται άνετα από το σπίτι.
Ωστόσο, η καραντίνα για τον ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης που αντιμετωπίζει το φάσμα της καταστροφής ή τον αυτοαπασχολούμενο δεν αποτελεί λύση.
Αυτοί είναι όλοι ψηφοφόροι του Trump.
Εν ολίγοις, ναι μεν θα υπάρξει δικαιολογημένη κριτική για τις ενέργειες του Trump (και πάλι), αλλά πιθανότατα ο Αμερικανός πρόεδρος θα τύχει και μεγάλης υποστήριξης.
Εκτός αν ο Trump αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Στο μεταξύ, η βελτίωση της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ έφερε άνοδο στο χρηματιστήριο.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αυξήθηκε επίσης.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα μας είπαν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Biden ήταν πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
Ή μήπως οφειλόταν σε ελπίδες για περισσότερα πακέτα στήριξης στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο ο Trum είχε προαναγγείλει μέσω Twitter.
Tην ίδια στιγμή, εντείνεται η ανησυχία ότι το δολάριο ΗΠΑ θα καταρρεύσει επειδή οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που θα προκαλέσει ένα τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, και τότε οι ξένοι δεν θα θέλουν να το χρηματοδοτήσουν, με αποτέλεσμα το δολάριο να καταρρεύσει, οπότε στη συνέχεια κάτι άλλο θα εμφανιστεί για να το αντικαταστήσει παγκοσμίως.
Φυσικά, αυτή η υπόθεση παραβλέπει ότι το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα αντιπροσωπεύει μια μεταφορά χρέους από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, οπότε το τεράστιο έλλειμμα από τη μια πλευρά συνδυάζεται με ένα τεράστιο πλεόνασμα από την άλλη.
Υπενθυμίζεται πως τα νοικοκυριά επί μήνες λάμβαναν μια επιταγή 1.200 δολ.
Με άλλα λόγια, εάν οι ΗΠΑ παρουσιάσουν δημοσιονομικό έλλειμμα 20%, για παράδειγμα, δεν θα έχουν και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 20%:
Οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις θα αυξηθούν ταυτόχρονα και το έλλειμμα θα φτάσει στο 4%.
Και αν το δολάριο αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανάλογα προβλήματα έχουν και τα άλλα εθνικά νομίσματα, υποστηρίζει η Rabobank.
Όπως επισημαίνεται, το δολάριο ΗΠΑ σημειώνει μεγάλη άνοδο στην αγορά συναλλάγματος, παρά τα όσα έχουν συμβεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κάποιο πειστικό επιχείρημα για το πώς οποιοδήποτε άλλο νόμισμα ή περιουσιακό στοιχείο μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ.
Επισημαίνεται πως στις 8 Οκτωβρίου το εμπάργκο όπλων στο Ιράν τελειώνει.
Η Ρωσία πρότεινε ότι θα πουλήσει στη συνέχεια την Τεχεράνη το αμυντικό της σύστημα S-400.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι όποιος πουλήσει όπλα στο Ιράν θα αισθανθεί την δύναμη του «όπλου» του δολαρίου.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Κίνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι θα αποφεύγουν το δολάριο και θα κοιτάζουν το ευρώ ή το γιουάν;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης