Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστέλλονται οι συζητήσεις για το πακέτο τόνωσης - Πτώση -1,4% ο S&P 500, απώλειες -1,34% ο Dow Jones, στο +0,61% ο DAX

Αναστέλλονται οι συζητήσεις για το πακέτο τόνωσης - Πτώση -1,4% ο S&P 500, απώλειες -1,34% ο Dow Jones, στο +0,61% ο DAX
Βουτιά για τους δείκτες της Wall, ο πρόεδρος Trump τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο τόνωσης
Ανησυχία και νευρικότητα επικράτησε και σήμερα 6/10 στα κυριότερα χρηματιστήρια της, καθώς επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα στις μεγάλες οικονομίες, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Παράλληλα ο πρόεδρος Trump έριξε νέα... τορπίλη ανακοινώνοντας πως αναστέλλονται οι συζητήσεις για το πακέτο τόνωσης για μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ (3/11)
Η δήλωση αυτή επιδρά αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία με αποτέλεσμα οι αμερικανικοί δείκτες να γυρίσουν και να κλείσουν τη συνεδρίαση στο βαθύ κόκκινο.
Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων N. Pelosi και ο υπουργός Οικονομικών S. Mnuchin είχαν μιλήσει για μια ώρα χθες 5/10 για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία και ο ο εκπρόσωπος της Pelosi, Drew Hammill, είχε αναφέρει σε tweet του ότι θα μιλήσουν εκ νέου σήμερα.
Σημειώνεται πως ο Trump  πήρε εξιτήριο από το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed χθες βράδυ, αν και ο ιατρός του Δρ. Sean Conley αναγνώρισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αναρρώσει πλήρως.
Τα αδύνατα-δυνατά προκειμένου το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να διατεθεί πριν τις προεδρικές εκλογές (3/11/2020) κάνει ο Λευκός Οίκος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος φέρεται να μπλόκαρε οδηγία του FDA σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη κυκλοφορία του στην αγορά.
Σύμφωνα με την οδηγία του FDA, οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια θα πρέπει να είναι διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι ασφαλή.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν κλινικοί ή ιατρικοί λόγοι» για αυτή την απαίτηση.
Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserves - Fed), Jay Powell, εμμένοντας, εκτός των άλλων, στην επίδραση που μπορεί να έχουν η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής από κοινού με τη νομισματική πολιτική και, κυρίως, η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής, σημείωσε ο Powell, το χειρότερο έχει αποφευχθεί.
Τα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις και τα επιδόματα ανεργίας «υποστήριξαν μια ισχυρή αλλά ελλιπή ανάκαμψη της ζήτησης και, προς το παρόν, μείωσαν τη δυναμική της ύφεσης.
«Είχαμε λιγότερες χρεοκοπίες και λιγότερες απολύσεις από το αναμενόμενο».
Ωστόσο, παρότι υπήρχαν ορισμένα φωτεινά σημεία, όπως η αύξηση στις επενδύσεις, ο Powell είπε ότι ο ρυθμός βελτίωσης «έχει μετριαστεί».
Η δημιουργία θέσεων εργασίας σημειώνει επιβράδυνση, ενώ οι ανακοινώσεις απολύσεων από μεγάλες εταιρείες αυξάνονται.
Υπάρχει, είπε, ο κίνδυνος τα αρχικά κέρδη από την εκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας να εξαλειφθούν εφόσον η πλήρης ανάκαμψη καθυστερήσει.
Αυτό το είδος παρατεταμένης επιβράδυνσης, προειδοποίησε ότι μπορεί να προκαλέσει σπιράλ ύφεσης, καθώς η αδυναμία τροφοδοτεί την αδυναμία.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διαχειριστούμε τους κινδύνους που υπάρχουν.
Η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη και θα κινηθεί γρηγορότερα εάν η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική συνεχίσουν να λειτουργούν στην άλλη για να παρέχουν στήριξη στην οικονομία έως ότου ξεπεραστεί η παρούσα κρίση» κατέληξε ο Powell.
Στο μέτωπο της πανδημίας με αμείωτη ταχύτητα και ένταση εξαπλώνεται παγκοσμίως ο κορωνοϊός, ο οποίος «χτυπά» ιδιαίτερα την αμερικανική ήπειρο, την Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα την Ινδία.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Donald Trump όχι μόνο έλαβε εξιτήριο από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή 2/10 όταν και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, δηλώνοντας ότι νιώθει καλύτερα από ότι πριν από 20 χρόνια, αλλά παράλληλα προέτρεψε τους Αμερικάνους πολίτες να μην φοβούνται τον ιό και να βγουν κανονικά έξω.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, όπου η μια κυβέρνηση μετά την άλλη αποφασίζουν περιοριστικά μέτρα μια και μόλις 4 κράτη είναι κάτω από το όριο συναγερμού (Γερμανία, Φινλανδία, Κύπρος και Νορβηγία).
Συγκεκριμένα, το Παρίσι έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, στην Ιρλανδία υπάρχουν σκέψεις για επιβολή περιοριστικών μέτρων, η Σκωτία εξετάζει το σενάριο να επιβάλλει μίνι lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή 9/10, η Τσεχία έχει μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ περαιτέρω περιορισμούς έχει επιβάλλει ακόμα και η Ισλανδία.
Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες μετρούν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους ενώ πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση σε Κίνα και Αυστραλία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,044 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερέβησαν τα 35,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, προσεγγίζουν τα 24,7 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,34% στις 27.770 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -1,4% στις 3.360 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες -1,57% στις 11.154 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 28,4 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +0,61% στις 12.906 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κοντά σε επίπεδα ρεκόρ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2020.
Το έλλειμμα σημείωσε αύξηση 5,9% στα 67,1 δισ. δολάρια.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο +2,2%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Premier Oil και η Chrysaor θα συγχωνευτούν σε μια αντίστροφη εξαγορά με βάση την οποία οι πιστωτές της Premier θα λάβουν 1,23 δισ. δολάρια σε μετρητά και οι μέτοχοί της θα λάβουν το 5,45% του συγχωνευμένου ομίλου.
Η συμφωνία θα δημιουργήσει μία από τις παλαιότερες, ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, σε έναν ιδιωτικό όμιλο καθώς ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει την μείωση της ζήτησης και της διάθεσης της αγοράς για πετρελαϊκές μετοχές.

Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της επιστροφής του Αμερικανού προέδρου D. Trump στον Λευκό Οίκο.  
Στο ταμπλό, η μετοχή της Puma υποχώρησε -3,5%, καθώς η Kering πούλησε το μερίδιό της (5,9%).
Image
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας K. Lagarde, καθώς η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποτελούν όπως δήλωσε σαφή κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της ΕΚΤ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην τερματίσουν τη δημοσιονομική στήριξη πολύ σύντομα σύμφωνα με το Bloomberg.
Επιπροσθέτως, η Lagarde τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών στην παροχή υποστήριξης.
«Αυτό που είναι κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές και οι νομισματικές πολιτικές να λειτουργούν από κοινού για να διασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε αυτό το είδος «γκρεμού» που θα είχαμε εάν τα μέτρα αποσυρθούν πολύ γρήγορα», είπε η ίδια.
«Αυτό με απασχολεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή».
Καταλήγοντας η πρόεδρος επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της εάν χρειαστεί.
Την άποψη ότι πολλές εταιρείες zombie επιβιώνουν λόγω της κυβερνητικής στήριξης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Oliver Baete, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πολλά νοικοκυριά είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι πιστεύουν πολλοί.
«Προς το παρόν καμουφλάρουμε τις υποκείμενες επιπτώσεις, έχουμε πολλές εταιρείες zombie τώρα που επιβιώνουν επειδή παίρνουν κυβερνητικά χρήματα, έχουμε πολλές θέσεις απασχόλησης σε αναστολή ή με μερική απασχόληση που θα χαθούν, σίγουρα το 2021» δήλωσε ο Baete μιλώντας στη Wall Street Journal.
Ο Baete είπε, ωστόσο, ότι πολλά νοικοκυριά ήταν πιο ανθεκτικά και ισχυρότερα από ό,τι πιστεύουν πολλοί.
Ο συνολικός λόγος NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε περαιτέρω στο 2,94%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας να αυξάνεται σημαντικά στο 165,46% (από 146,57% το πρώτο τρίμηνο του 2020).
Οι δείκτες κεφαλαίου σημαντικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με το συνολικό δείκτη στο τέλος του έτους να διαμορφώθηκε στο 18,64% (από 18,11% το πρώτο τρίμηνο του 2020).
Η ετήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε στο συνολικό επίπεδο 0,01% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2020, από 6,01% ένα χρόνο νωρίτερα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άλμα 4,5% σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Αύγουστο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο μεταποιητικός τομέας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξης του 2,6%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας οι πωλήσεις λιανικής της ΙΚΕΑ, της μεγαλύτερης εταιρείας επίπλων παγκοσμίως, μειώθηκαν 4% σε ετήσια βάση στο τέλος Αυγούστου καθώς η ζήτηση ανέκαμψε γρήγορα από την πτώση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Οι πωλήσεις λιανικής και στα 445 καταστήματα της ΙΚΕΑ όσο και online, διαμορφώθηκαν στα 39,6 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν 45% και αντιστοιχούν στο 21% των συνολικών πωλήσεων λιανικής και η μητρική Inter IKEA ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου παρέμειναν υψηλές ακόμη και μετά από το εκ νέου άνοιγμα των καταστημάτων μετά από την πανδημία.
Ωστόσο, οι προσαρμοσμένες συγκρίσιμες πωλήσεις ήταν σχεδόν αμετάβλητες καθώς η κρίση του κορονοϊού ενίσχυσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα σπίτια τους, τόνισε, προσθέτοντας πως αναμένει ότι η αύξηση πωλήσεων θα επιστρέψει αυτό το έτος.
Η ΙΚΕΑ στρέφεται από τα μεγάλα καταστήματα εκτός πόλης, στα online και μικρότερα καταστήματα εντός της πόλης καθώς προσαρμόζεται στην ψηφιοποίηση και στις νέες συνήθειες των αγοραστών.
Η γαλλική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και νερού Suez, ανακοίνωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την εξαγορά από την ανταγωνιστή Veolia, καθώς η τελευταία απέκτησε το 29,9% της εταιρείας και εξέδωσε δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο της εταιρείας.
«Η Suez λαμβάνει γνώση της απόκτησης από τη Veolia του 29,9% του κεφαλαίου της με επιθετικό τρόπο και υπό πρωτοφανείς και παράτυπες συνθήκες», τονίζει σε ανακοίνωσή της.
«Ο όμιλος επιβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντα των υπαλλήλων της, των πελατών και όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να εξασφαλίσει ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των μετόχων της και να αποφύγει την εξαγορά ή έναν de facto έλεγχο», πρόσθεσε.
Η Danone ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την πώληση του υπόλοιπου 6,61% που κατέχει στην εταιρεία προμήθειας προβιοτικών Yakult Honsha μέσω μιας επισπευσμένης διαδικασίας bookbuilding, καθώς συνεχίζει να εστιάζει στην ισχύ του ισολογισμού της και στην πειθαρχία στο κεφάλαιό της.
Η γαλλική εταιρεία τροφίμων τόνισε πως θα συνεχίσει την μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με την Yakult προκειμένου να προάγει τα προβιοτικά και ότι οι ισχύουσες συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και κοινοπραξίες σε Ινδία και Βιετνάμ, θα παραμείνουν ως έχουν.

Συγκρατημένη άνοδος στις αγορές της Ασίας

Συγκρατημένη άνοδο κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump βρήκε από το νοσοκομείο και ενισχύονται οι προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις απολύσεις.
Όπως τόνισε, θα λάβουν κρατική στήριξη, είτε μεμονωμένα, είτε ως μέρος ενός συνολικού πακέτου.
H Pelosi και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, είχαν τηλεφωνική συνομιλία μίας ώρας τη Δευτέρα.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα Τρίτη.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,5% στις 3.293 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,52% στις 23.433 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +0,8% στις 23.433  μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,9% στις 39.319 μονάδες.
Κλειστές λόγω αργίας θα παραμείνουν οι αγορές της Κίνας έως τις 8 Οκτωβρίου.
Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο έδωσε σήμα για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης