Τελευταία Νέα
Διεθνή

Varelli (Κομισιόν) για Αμμόχωστο: Η ανακοίνωση Erdogan δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση

Varelli (Κομισιόν) για Αμμόχωστο: Η ανακοίνωση Erdogan δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση
Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα νέα προκλητικά βήματα Erdogan ήρθε από τον Επίτροπο Varelli
Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε πριν από λίγο (6/10/2020) ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Oliver Varelli, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που ετέθη.
Ο Ούγγρος κοινοτικός επίτροπος πρόσθεσε ωστόσο, ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε μια πιο ολοκληρωμένη τοποθέτηση.
Η πρώτη αυτή δήλωση σημειώθηκε κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες της Κομισιόν.
Καταδικάζει η κυπριακή κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, με γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, εξέφρασε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης επί του θέματος.
Αναλυτικά:
«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων».
Τραβάει το σκοινί η Τουρκία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε νωρίτερα (6/10/2020) ότι στηρίζει απολύτως την απόφαση των Τουρκοκυπρίων για την Αμμόχωστο, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να ενοχλήσει κάποια «κέντρα».
Και πρόσθεσε: «Γνωρίζω τη σημασία του ανοίγματος του Βαρωσιού για τους Τουρκοκύπριους. Γνωρίζουμε ότι θα ενοχληθούν κάποια κέντρα.
«Ωστόσο μέχρι σήμερα πάντα οι τ/κ ήταν αυτοί που έκαναν υπομονή. Δυστυχώς δεν υπήρξε αντίκρισμα για αυτήν την υπομονή».
Το άνοιγμα των παραλιών και του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στην πόλη των Βαρωσίων (6/10/2020)  σημαίνει πως ενεργοποιήθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου πρασάρτησης του αμιγώς ελληνοκυπριακού τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, τα οποία με κοινή συμφωνία κατά την συνθήκη κατάπαυσης του πυρός μετά και τον δεύτερο Αττίλα, παρέμεναν ακατοίκητα και ερειπωμένα επί 46 συναπτά έτη.
M. Akınci: Λανθασμένες ενέργειες για προεκλογικούς λόγους
Από την πλευρά του ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Mustafa Akinci δήλωσε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Άγκυρας πως οι ενέργειες στην Αμμόχωστο και τα Βαρώσια είναι λανθασμένες και πως όλα αυτά έγιναν για προεκλογικούς λόγους προσθέτοντας πως στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση οι τουρκοκύπριοι θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης