Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Πολιτική αβεβαιότητα και ύφεση λόγω κορωνοϊού, απειλούν σοβαρά την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ

El Erian: Πολιτική αβεβαιότητα και ύφεση λόγω κορωνοϊού, απειλούν σοβαρά την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ
Εκρηκτικό το «κοκτέηλ Covid-19» για τις ΗΠΑ: αμφίβολη και άνιση ανάπτυξη, συνδυασμένη με εξαιρετικά υψηλή πολιτική αβεβαιότητα, υπονομεύουν την πορεία της οικονομίας το 2021, επισημαίνει ο El Erian
Οι άφθονες και προβλέψιμες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά δεν μπορούν να συνεχιστούν εσαεί, ούτε είναι μια σίγουρη γέφυρα για ένα καλύτερο 2021, καθώς μια πικρή αλήθεια καραδοκεί να κάνει την εμφάνισή της το δ' τρίμηνο του 2020, επισημαίνει σε σημερινή ανάλυσή του ο κορυφαίος οικονομολόγος της Allianz Mohammed El Erian, η οποία έχει να κάνει με το εκρηκτικό «κοκτέηλ Covid-19» για τις ΗΠΑ με αμφίβολη, άνιση και αβέβαιη ανάπτυξη συνδυασμένη και εξαιρετικά υψηλή πολιτική αβεβαιότητα.
Έχοντας από καιρό ενισχυθεί από την άφθονη ρευστότητα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εισέρχονται στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 εν μέσω μιας ολοένα και πιο προσωρινής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, ασυνήθιστων πολιτικών αβεβαιοτήτων και καθυστερημένων αποκρίσεων στη δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική.
Και αυτές οι αντιξοότητες έρχονται στην κορυφή της κρίσης του COVID-19, η οποία έχει αφήσει τις περισσότερες χώρες που αγωνίζονται να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας, της επίτευξης μιας επιστροφής σε ένα ημι-φυσιολογικό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και σε έναν περιορισμό των παραβιάσεων στις ατομικές ελευθερίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελπίδα σήμερα είναι, ότι οι γενναιόδωρες ενέσεις ρευστότητας, που υποστηρίζονται πολλαπλώς από τις κεντρικές τράπεζες, θα συνεχίσουν να παρέχουν μια γέφυρα για ένα καλύτερο οικονομικά 2021, όχι μόνο αντιστρέφοντας την οικονομική και κοινωνική ζημία, αλλά και  προσφέροντας περαιτέρω κέρδη στους επενδυτές.
Αλλά αυτή η επιχείρηση γεφύρωσης, που έχει ήδη αναπτυχθεί για αρκετά χρόνια για να αντισταθμίσει άλλους ανεμοδαρμούς, θα είναι αρκετή για να ξεπεράσει αυτό που είναι ένα ολοένα και πιο περίπλοκο κοκτέιλ πανδημίας;
Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι, εκτός της Κίνας και λίγων άλλων χωρών, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει άνιση, αβέβαιη και κατά τη γνώμη μου, «λιγότερη» των αναγκών.
Τουρισμός, ταξίδια και άλλες δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, περιπλέκοντας τη συνολική εικόνα της απασχόλησης.
Επιπλέον, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών σε άλλους τομείς ακολουθούν στατηγικές επαναπροσδιορισμού τους σε «νέο μέγεθος» που πιθανόν να οδηγήσουν σε λιγότερες προσλήψεις ή ακόμη και σε κύματα απολύσεων.

Όλες αυτές οι οικονομικές προκλήσεις επιδεινώνουν τις πολιτικές αβεβαιότητες, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια ήδη εξαιρετικά αβέβαιη εκλογική διαδικασία, περιπλέχθηκε περαιτέρω από τη μόλυνση με COVID-19 του Προέδρου Donald Trump.
Και τώρα που αρκετοί νομοθέτες έχουν επίσης προσβληθεί από τον ιό, οι συνεδριάσεις του Κογκρέσου για πολλά ζωτικά θέματα έχουν καθυστερήσει.
Η αμερικανική Γερουσία έχει λίγο χρόνο να εξετάσει οτιδήποτε άλλο εκτός από τον διορισμό μιας νέας δικαστού του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων επιμένει να προωθήσει πριν από τη λήξη της θητείας του Trump.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μόνο περιορισμένη ελπίδα για ένα νέο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης ή οποιεσδήποτε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες πολιτικής των ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, η συμμετοχή των ΗΠΑ σε πολυμερείς συζητήσεις πολιτικής - για να μην αναφέρουμε τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της Αμερικής περισσότερο γενικά - παραμένει περιορισμένο.
Κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα, οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές αποκρίσεις στην πανδημία, έχουν χτυπήσει ταβάνι, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι κυβερνήσεις εξαντλούνται πολιτικά, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων, του αυξανόμενου χρέους και της πιο ασταθούς νομισματικής δυναμικής.
Αυτή η αβεβαιότητα στη χάραξη πολιτικής, ενισχύεται από τον ακόμη μεγαλύτερο αγώνα για την επίτευξη των τριών κύριων στόχων της πανδημικής εποχής:
α. διατήρηση της δημόσιας υγείας και προστασία των πολιτών.
β. αποφυγή περαιτέρω ζημιών στον κοινωνικό ιστό, την οικονομική ευημερία και την οικονομική βιωσιμότητα, και
γ. ελαχιστοποίηση των περιορισμών, επίσης προς το συμφέρον της αποφυγής «πανδημικής κόπωσης».
Παρά αυτό το αβέβαιο και εγγενώς ασταθές κοκτέιλ των συνθηκών, τα αποθέματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Ειδικότερα, ένα σημαντικό μερίδιο των επενδυτών είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να «αγοράζουν στην πτώση», είτε επειδή πιστεύουν ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» για τις μετοχές, είτε επειδή οι αξιόπιστες «αναπηδήσεις» της αγοράς τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει τον «φόβο τους να χάσουν».
Αυτή η τακτική υποστηρίζεται από δύο παράγοντες.
Πρώτον, και πιο σημαντικό, οι επενδυτές έχουν τεράστια εμπιστοσύνη στην προθυμία των συστημικά σημαντικών κεντρικών τραπεζών - συγκεκριμένα, της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - να εισάγουν ρευστότητα στο πρώτο σημάδι σοβαρής πίεσης της αγοράς.
Ωστόσο, με την οικοδόμηση μιας συνεχώς ευρύτερης διαφοράς μεταξύ των εκτιμήσεων της αγοράς και των οικονομικών θεμελιωδών στοιχείων, οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους, να ενισχύσουν τις ανισότητες πλούτου και να αυξήσουν τον κίνδυνο για τη μελλοντική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Δεύτερον, οι επενδυτές τείνουν να λαμβάνουν υπόψη τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις τρέχουσες προκλήσεις στην αγορά όχι μόνο ως προσωρινές αλλά και αναστρέψιμες.
Το θέμα είναι ότι η αβεβαιότητα των εκλογών στις ΗΠΑ θα επιλυθεί γρήγορα.
Οι προσπάθειες δημοσιονομικής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης θα ξεκινήσουν εκ νέου, αντισταθμίζοντας τον χαμένο χρόνο και η πρόοδος προς νέες θεραπείες COVID-19, εμβόλια ή ανοσία αγέλης θα συνεχίσει να επιταχύνεται.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές έχουν φτάσει να «αναμένουν το απροσδόκητο».
Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω το αποτέλεσμα των εκλογών ή τις προοπτικές βελτίωσης των συνθηκών δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, έχω κάποια εμπιστοσύνη για τον προσδιορισμό πιθανών οικονομικών σεναρίων και των συνεπειών τους, και σε αυτό το ζήτημα, ο συγχρονισμός είναι σημαντικός.
Το αν μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση θα εφαρμοστεί τώρα ή σε λίγους μήνες θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας.
Εξάλλου, για κάθε μέρα που καθυστερούν οι Αμερικάνοι νομοθέτες να αποφασίσουν, θα υπάρχουν ακόμη λιγότερες προσλήψεις, περισσότερες απολύσεις και μεγαλύτερος κίνδυνος πτωχεύσεων εταιρειών, ειδικά μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού εταιρειών των οποίων η οικονομική ανθεκτικότητα διαβρώνεται καθώς αντιμετωπίζουν αυστηρότερους όρους δανεισμού και συνεχίζουν οι μετρητές τους.
Κατά συνέπεια, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε μελλοντικό πολιτικό και οικονομικό πακέτο και τόσο πιο δύσκολος θα είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης