Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η ανησυχητική τάση των τεχνολογικών μετοχών στις ΗΠΑ - Πιθανό το sell off

tags :
Barclays: Η ανησυχητική τάση των τεχνολογικών μετοχών στις ΗΠΑ - Πιθανό το sell off
Σύμφωνα με τη Barclays, τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από μια ρυθμιστική ανοχή, έναν ολοένα και χαμηλότερο πληθωρισμό και ακόμη χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια, με assetsόπως ο χρυσός και οι τεχνολογικοί γίγαντες να αποδίδουν καλά σε αυτές τις συνθήκες
Οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ πρωταγωνίστησαν στο sell off του Σεπτεμβρίου και βασική αιτία γι' αυτό θα μπορούσε να είναι η ανοδική τάση στα πραγματικά επιτόκια, σύμφωνα με τη Barclays.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Nasdaq, που αντλεί το 40% της αξίας του από ένα μικρό αριθμό τεχνολογικών μετοχών, υποχώρησε κατά περισσότερο από 5% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά περίπου 4%.
Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των τιμών καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα οφείλεται στην αστάθεια των μετοχών τεχνολογικών τιτάνων όπως οι Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Netflix και Tesla.
Αυτές οι μετοχές υπήρξαν ο βασικός μοχλός της υπεραπόδοσης της αγοράς των ΗΠΑ μετά τη συντριβή του Μαρτίου, που είδε τη Wall Street να ξεπερνά τα υψηλά ρεκόρ παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία.
Τα πραγματικά επιτόκια είναι ένα μέτρο επιτοκίου που αφαιρεί τις επιπτώσεις του πληθωρισμού ώστε να αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος των funds για τον δανειολήπτη και την πραγματική απόδοση για τους δανειστές ή τους επενδυτές.
Μιλώντας στο CNBC, o Will Hobbs από τη Barclays υποστήριξε ότι μια κίνηση υψηλότερα στα πραγματικά επιτόκια, κυρίως στις ΗΠΑ, συνέπεσε με την απότομη κάμψη της Silicon Valley.
«Μία από τις θεωρίες γύρω από το τρέχον πλαίσιο για τις αγορές είναι ότι πολλές από αυτές εξαρτώνται αρκετά από τα ολοένα και χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια, γιατί αν σκεφτείτε την αποτίμηση ορισμένων από αυτούς τους τιτάνες τεχνολογίας, σκεφτείτε τη μορφή των ταμειακών τους ροών, είναι σαν ομόλογα μεγάλης διάρκειας» δήλωσε ο Hobbs, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να προβάλουν ταμειακές ροές όπως έσοδα από ετήσια έσοδα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της δημοτικότητας των τεχνολογικών μετοχών, εκείνων που δημιουργούν ουσιαστικές και συνεπείς ταμειακές ροές, ενώ αυξάνουν τα κέρδη και τα έσοδα με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες μετοχές, οφείλεται στο γεγονός ότι τα πραγματικά επιτόκια μειώθηκαν σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για βιώσιμη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, ο Hobbs πρότεινε ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί μια υψηλότερη κίνηση δεδομένου του πρωτοφανούς περιβάλλοντος πολιτικής που δημιουργούν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Προσοχή στη δίνη

Σύμφωνα με το Hobbs, ο τεχνολογικός κλάδος αλλά και οι επενδυτές έχουν εμμονή με την ιδέα ότι μπορούν να προστατευτούν από την πτώση.
«Κατά μία έννοια, υπάρχουν τμήματα της αγοράς που έχουν πετύχει αυτόν τον στόχο, ιδιαίτερα ορισμένοι από αυτούς τους τεχνολογικούς τιτάνες, που έχουν πραγματικά ωφεληθεί οικονομικά ή δομικά από τον τρόπο που αυτή η πανδημία έχει επηρεάσει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα» δήλωσε ο ίδιος.
Ωστόσο, προειδοποίησε τους επενδυτές να μην κάνουν επηρεάζονται από το πρόσφατο παρελθόν.
«Μία από τις μεγάλες ανησυχίες που θα είχα είναι ότι οι επενδυτές έχουν επιτρέψει ή θα επιτρέπουν ολοένα και περισσότερο, ή ήδη επιτρέπουν, τα χαρτοφυλάκια τους να μπουν σε μια ολοένα μικρότερη δίνη των πρόσφατων νικητών, από τον χρυσό στους τιτάνες της τεχνολογίας, με την υπόθεση ότι το μέλλον μοιάζει λίγο με το πρόσφατο παρελθόν» τόνισε ο ίδιος.
O Hobbs υποστήριξε ότι εάν σκεφτόμαστε τα οικονομικά περιβάλλοντα ως «καθεστώτα», τα τελευταία χρόνια έχουν χαρακτηριστεί από «μια ρυθμιστική ανοχή, έναν ολοένα και χαμηλότερο πληθωρισμό και ακόμη χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια», με περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και οι τεχνολογικοί γίγαντες να αποδίδουν καλά σε αυτές τις συνθήκες.
Η μεγάλη τεχνολογική ρύθμιση επιστρέφει στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα, με την υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Δικαιοσύνης για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία να δημοσιεύει μια έκθεση την Τρίτη σχετικά με την κυριαρχία των Amazon, Facebook και Google στην αγορά.
«Ωστόσο, η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα αλλαγών στο καθεστώς, είτε πρόκειται για πολιτικές αλλαγές και για το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, μακροοικονομικά ή μάλιστα ρυθμιστικά, και έτσι το μήνυμα προς τους επενδυτές είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε το χαρτοφυλάκιο ή την παρτίδα σας των επενδύσεων απορροφούνται από τη μικρότερη, πιο συγκεντρωμένη ομάδα πρόσφατων νικητών», συμβουλεύει ο Hobbs.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης