Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τα πιθανά σενάρια μετά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ

Goldman Sachs: Τα πιθανά σενάρια μετά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ
Στα πιθανά σενάρια για τις αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής αναφέρεται με report της η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs
Στα πιθανά σενάρια για τις αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής αναφέρεται με report της η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία των ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, οι πιθανότητες για ένα πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ είναι λιγότερες από ποτέ, μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Trump ότι οι συνομιλίες με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi έχουν τελειώσει.
Σύμφωνα με την τράπεζα, πολύ λίγα είναι τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που μπορεί να ληφθούν, π.χ. ενίσχυση προς τους αερομεταφορείς.
Ως εκ τούτου, «το μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης πιθανότατα θα δοθεί μετά τις εκλογές, ενώ το ύψος του θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα».
Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας τι πρόκειται να συμβεί:
1. Η ανακοίνωση του Προέδρου Trump ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Mnuchin να τερματίσει τις συνομιλίες με την πρόεδρο Pelosi σηματοδοτεί ότι το Κογκρέσο δύσκολα θα περάσει ένα μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης πριν από τις εκλογές.
Ενώ δεν αναμένονταν δημοσιονομικές ελαφρύνσεις προεκλογικά, αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για δύο λόγους.
Πρώτον, ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε πιέσει δημόσια για μια συμφωνία λίγες μέρες νωρίτερα, οπότε αυτό αποτελεί απότομη αλλαγή.
Δεύτερον, θα περίμενε κανείς ότι οι πολιτικοί και των δύο κομμάτων θα ήθελαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
Βέβαια, η απόφαση Trump μπορεί να αποτελεί απλώς ένα τέχνασμα για να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Pelosi.
2. Τα βλέμματα όλων φαίνεται τώρα να έχουν στραφεί στο Κογκρέσο και στη λήψη μέτρων για συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος Pelosi δήλωσε ότι προτίθεται να προκρίνει για ψηφοφορία ένα νομοσχέδιο που θα παρέχει ανακούφιση στις αεροπορικές εταιρείες.
Επιπλέον, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Trump ενέκρινε νομοσχέδιο για την παροχή χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας (PPP), αλλά και έναν ακόμη γύρο μεταβιβαστικώνπληρωμών (1.200 δολάρια ανά άτομο).
Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριζε, ούτως ή άλλως, αυτές τις πολιτικές.
Έτσι, δεν αποτελεί αλλαγή θέσης.
3. Μια αποσπασματική νομοθετική προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει μόνο περιορισμένες δημοσιονομικές ελαφρύνσεις.
Δεδομένου ότι ο Λευκός Οίκος και οι ηγέτες των Δημοκρατικών φαίνεται να υποστηρίζουν τη «μεμονωμένη» νομοθεσία περί αρωγής των αεροπορικών εταιρειών, είναι πιθανότερο να θεσπιστούν μέτρα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους αερομεταφορείς.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η «αυτόνομη» νομοθεσία επιτρέπει έναν άλλο γύρο πανδημικών δανείων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
Πιθανώς να υπάρξει και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας (600 δολ. ανά εβδομάδα).
4. Το νέο μεγάλο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας… πάει για μετά τις εκλογές.
Εάν το πολιτικό τοπίο ξεκαθαρίσει γρήγορα μετά τις εκλογές, θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση.
Αν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί, το πακέτο τόνωσης θα αφορά τα επιδόματα ανεργίας και κάποιες επιπλέον μεταβιβαστικές πληρωμές.
Αντίθετα, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και της Γερουσίας, θα περιμέναμε από το Κογκρέσο να θεσπίσει ένα πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό πακέτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης