Πολιτική

Μητσοτάκης: Καταδικάζω το άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία - Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Μητσοτάκης: Καταδικάζω το άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία - Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία επιχειρεί να παραβιάσει δικαιώματα δυο χωρών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου
Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο, καταδίκασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία επιχειρεί να παραβιάσει δικαιώματα δυο χωρών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, θέτοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια στην περιοχή.
Η απάντηση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο θέμα αυτό υπήρξε σαφής και ομόθυμη:
Τάχθηκε ρητά στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας, καλώντας την Αγκυρα να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες, επιστρέφοντας στις συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες με βάση μόνο το διεθνές δίκαιο.
Η Ευρώπη επεσήμανε στην Τουρκία ότι είναι η δική της συμπεριφορά που θα κρίνει το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.
«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ευρώπη προχωρεί όταν ακούει τα αιτήματα των λαών της και οι λαοί ευημερούν όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση απαντά στις προσδοκίες τους», και υπογράμμισε:
«Με την πανδημία του κορωνοϊού να μαίνεται και την οικονομική κρίση να απειλεί την εργασία και τον πλούτο οι δυσκολίες μεγεθύνονται και είναι φυσικό τα βλέμματα των λαών να στρέφονται προς τις κυβερνήσεις τους, τις εθνικές, αλλά και την υπερεθνική την ευρωπαϊκή.
Μεγεθύνονται συνεπώς και οι δικές μας ευθύνες».

Σε ό,τι αφορά το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα θεσμούς και οργανισμούς που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελεί και μια γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου Αυτοκράτειρα Θεοφανώ στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, που έγινε στο μνημείο της Ροτόντας.
Αναφερόμενος στο μνημείο της Ροτόντας τόνισε πως συμβολίζει τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών, κάτι που, όπως είπε δεν συμβαίνει με το μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τη μέρα που μετατράπηκε σε τζαμί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης