Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταράξεις στη Wall - Η Pelosi απέρριψε τo σχέδιο για στήριξη των αεροπορικών - Άνοδος +0,8% ο S&P 500, στο +0,88% ο DAX

Αναταράξεις στη Wall - Η Pelosi απέρριψε τo σχέδιο για στήριξη των αεροπορικών - Άνοδος +0,8% ο S&P 500, στο +0,88% ο DAX
Κέρδη στα διεθνή χρηματιστήρια με το βλέμμα σε ΗΠΑ και εταιρικά αποτελέσματα
Ήπια άνοδο κατέγραψαν σήμερα 8/10 τα κυριότερα χρηματιστήρια, εν μέσω προσδοκιών για ένα στοχευμένο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ, το οποίο θα αφορά τις αεροπορικές εταιρείες.
Στις ΗΠΑ μάζεψαν τα κέρδη τους οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street μετά τη δήλωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Ν. Pelosi, ότι δεν θα υπάρξει ανεξάρτητο νομοσχέδιο για πρόσθετη στήριξη στους αερομεταφορείς χωρίς ένα ευρύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας από τον αντίκτυπο της πανδημίαςς του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump, μετά την αρνητική έκπληξη το βράδυ της Τρίτης με την ανακοίνωση περί τερματισμού διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, άφησε «ανοιχτό το παράθυρο» χθες για την επαναφορά κάποιων μέτρων στήριξης, ανακοινώνοντας ότι θα στηρίξει την προώθηση ανεξάρτητων νομοσχεδίων για την παροχή οικονομικής βοήθειας στις αεροπορικές εταιρείες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το προεκλογικό debate μεταξύ του αντιπροέδρου Mike Pence και της υποψήφιας των Δημοκρατικών Kamala Harris, σαφώς κινήθηκε σε πιο ήπιους ρυθμούς έναντι της τηλεοπτικής αναμέτρησης Trump - Biden, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει τη δυναμική να αλλάξει τους συσχετισμούς.
Η Κεντρική Tράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πιθανότατα θα χρειαστεί να διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική ακόμη και μετά το 2023, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο όσον αφορά τα κατάλληλα επίπεδα του πληθωρισμού, ακόμη και όταν αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) του Chicago Charles Evans σε δηλώσεις του την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.
«Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε μία αυστηρή αριθμητική φόρμουλα προκειμένου να προσδιορίσουμε την ώρα της απόσυρσης των μέτρων χαλάρωσης», δήλωσε ο Evans.
Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα επιστρέψει στο 2% μετά το 2023 και η Fed θα είναι δυνατόν να ξεπεράσει μετρίως το επίπεδο αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα στη συνέχεια προκειμένου να επιτύχει τον μεσοσταθμικό στόχο του 2%, υπογράμμισε.
«Η πολιτική μας όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι απίθανο να ολοκληρωθεί όταν αρχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, και έτσι κατά τα φαινόμενα θα διατηρήσουμε τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες έως ότου επιτευχθεί ο στόχος για το μεσοσταθμικό ύψους του πληθωρισμού», επισήμανε.
Ο Evans επανέλαβε την άποψή του ότι το οικονομικό κλίμα, παρότι βελτιώνεται, η βελτίωση αυτή είναι αναιμική και ότι η πρόβλεψή του για ύφεση φέτος περίπου 3,5%, και για ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4% το 2021, συναρτάται από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας τα οποία αναμένεται να ληφθούν.
Στο μέτωπο της πανδημίας έντονη ανησυχία επικρατεί παγκοσμίως για την επέλαση του κορωνοϊού και κυρίως για την εξέλιξη της τους επόμενους μήνες δεδομένου ότι σε ήδη βαριά πληγείσες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, αναμένεται νέα έξαρση κρουσμάτων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 212.000, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων στις μισές Πολιτείες με πολλούς κυβερνήτες να ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Στην Ευρώπη ολοένα και περισσότερα κράτη αναφέρουν ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά, παραπέμποντας σε αριθμούς της περασμένης άνοιξης, τη στιγμή πάντως που έξι στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν ήδη κουρασμένοι με τα μέτρα κατά της επιδημίας.
Στο κόκκινο εξακολουθούν να παραμένουν Ινδία και Λατινική Αμερική, ενώ πολύ βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην Κίνα, η οποία φαίνεται να διατηρεί υπό πλήρη έλεγχο τον κορωνοϊό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,06 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 36,2 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, προσεγγίζουν τα 25,3 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,43% στις 28.425 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,8% στις 3.346 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq  σημείωσε άνοδο +0,5% στις 11.420 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 26,39 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +0,88% στις 13.042 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ στις αρχές Οκτωβρίου 2020.
Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 9.000 στις 840.000.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 1 εκατ. ευρώ στα 10,98 εκατ. στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας το «focus» της στο cloud computing, ανακοίνωσε στις 8 Οκτωβρίου 2020 η IBM, η οποία δήλωσε ότι θα διαχωρίσει έτσι από το ενεργητικό της, την μονάδα υποδομών ΙΤ.
Οι εξελίξεις σημειώνονται, καθώς οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο  προς την την ψηφιοποίηση, σε έναν κλάδο δραστηριοτήτων με υψηλό περιθώριο και άνοδο .
Ειδικότερα, η IBM έχει περικόψει τις παλιές της δραστηριότητες με τα χρόνια για να εστιάσει στο cloud, με στόχο να αντισταθμίσει την επιβράδυνση των πωλήσεων λογισμικού και την εποχική ζήτηση για τους mainframe servers της.
Το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) είναι η διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π.χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη, τα οποία τον εξυπηρετούν αυτοματοποιώντας διαδικασίες, παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης.
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο της εξαγοράς της E* trade, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα τη Βοστώνη, Eaton Vance, η οποία διαχειρίζεται περίπου 500 δισ. δολάρια, έναντι περίπου 7 δισ. δολαρίων.
Οι μέτοχοι της Eaton Vance, που είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες με ιστορία που χρονολογείται από το 1924, θα λάβουν 28,25 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά και 0,5833 μετοχές της Morgan Stanley, αντιπροσωπεύοντας συνολικό τίμημα περίπου 56,50 δολάρια ανά μετοχή.
Η εξαγορά που υπόκειται σε συνήθεις ελέγχους αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Χρηματοδοτώντας τη συναλλαγή με 50% μετρητά, η Morgan Stanley θα χρησιμοποιήσει περίπου 100 μ.β. επιπλέον κεφαλαίου και ο δείκτης κοινών ιδίων κεφαλαίων της κατηγορίας 1 αναμένεται να παραμείνει περίπου 300 μ.β. πάνω από την απαίτηση του κεφαλαίου εντάσεως (SCB) της εταιρείας 13,2%.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα υπό διαχείριση κεφάλαια θα αυξηθούν στα 4,4 τρισ. δολάρια

Κέρδη στις ευρωαγορές

Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω προσδοκιών για ένα στοχευμένο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ.
Image
Την ανάγκη ευελιξίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, αν και όταν αυτά χρειαστούν, τάχθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κατά την τελευταία συνεδρίασή του στις 9-10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.
«Η σταθερότητα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική θεωρήθηκε ως η πλέον κατάλληλη», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.
«Παράλληλα, υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να διατηρηθεί μία ελευθερία κινήσεων εν όψει της αυξημένης αβεβαιότητας, υποστηρίζοντας την ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση όλων των νέων στοιχείων, περιλαμβανομένων αυτών για τη συναλλαγματική ισοτιμία, και για τη διατήρηση ευελιξίας στη λήψη των κατάλληλων μέτρων πολιτικής, αν και όταν χρειαστούν», σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Όσον αφορά την άνοδο του ευρώ, η ΕΚΤ τονίζει ότι περαιτέρω ενίσχυση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος απειλεί την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Για καθοδικούς κινδύνους στη βρετανική οικονομία έκανε λόγο ο διοικητής της Bank of England Andrew Bailey, την ώρα που συνεχίζεται η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Όπως τόνισε ο Bailey κατά τη διάρκεια διαδικτυακού συνεδρίου της Κομισιόν, το ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε με ρυθμό 7-10%, κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Αν και αυτά τα μεγέθη καταδεικνύουν ανάκαμψη από το -20% τα προηγούμενα τρίμηνα, αυτή είναι άνιση, καθώς πολλοί τομείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς και παραμένουν σε ύφεση.
O διοικητής της BoE κάνει λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα.
Όσον αφορά την προοπτική μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν την εκπνοή της προθεσμίας στις 31 Δεκεμβρίου, ο Bailey τονίζει ότι είναι βασικό να παραμείνουν ανοικτές οι οικονομίες, καθώς ο κορωνοϊός δυσκολεύει σημαντικά τη μετάβαση,
Η ιδιαίτερα χαλαρή πολιτική της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, ενέχει μικρό κίνδυνο για τη σταθερότητα του ελβετικού φράγκου και μπορεί να αντιστραφεί ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που η ζήτηση για το νόμισμα-ασφαλές καταφύγιο μειωθεί, τόνισε ο πρόεδρος της SNB, Thomas Jordan.
Η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα ξένα νομίσματα, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα αφού διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, επικαλούμενη πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να αυξήσουν τις πιέσεις ανατίμησης στο φράγκο και να ανακόψουν την οικονομική ανάκαμψη.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πολύ κοντά στην πώληση της Borsa Italiana στην Euronext NV βρίσκεται ο όμιλος London Stock Exchange, ο οποίος δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει στην συμφωνία και δύο ιταλικές τράπεζες έναντι περίπου 4,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.
Η LSE, η οποία πωλεί την Borsa Italiana για να λάβει έγκριση για τη συμφωνία Refinitiv ύψους 27 δισ. δολαρίων, μπορεί να ανακοινώσει την πώληση την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Η προσθήκη της Borsa Italiana θα δώσει στο Euronext περίπου το ένα τέταρτο όλων των συναλλαγών μετοχών στην Ευρώπη και θα σήμαινε ότι 28 από τις εταιρείες Euro Stoxx 50 είναι εισηγμένες στις αγορές της.
Η Borsa Italiana θεωρείται στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ιταλία λόγω της ιδιοκτησίας της MTS SpA, μιας πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για την διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων με την ιταλική κυβέρνηση να έχει συμβάλει στη συμφωνία.
Η Euronext, ιδιοκτήτης των χρηματιστηρίων στο Παρίσι και το Άμστερνταμ, υποβάλλει προσφορές με την Cassa Depositi e Prestiti SpA, μια κρατική τράπεζα, και την Intesa Sanpaolo SpA, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας.
Αυτές θα συμμετάσχουν στο Euronext.
Η δυνητική συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός συνδυασμού διαθέσιμων μετρητών, νέου χρέους και νέων ιδίων κεφαλαίων με τη μορφή δεσμευμένης αύξησης κεφαλαίου στις CDP και Intesa Sanpaolo και έκδοση δικαιωμάτων για τους μετόχους της Euronext.
Τα 845 εκατ. βρετανικές λίρες (1,1 δισεκ. δολάρια) ενδέχεται να φτάσουν οι ζημιές της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας easyJet, για το οικονομικό έτος που λήγει Σεπτέμβριο 2020, απώλειες που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν για την εταιρεία.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει ως αποτέλεσμα να εκτελεί μόνο το 25% της προγραμματισμένης δυναμικότητάς της.
Η εταιρία έχει επισημάνει στην κυβέρνηση ότι ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης.
Η βασική πρόβλεψη για ζημίες προ φόρων της τάξης των 815-845 εκατ. λιρών για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου είναι χειρότερη της ζημίας των 794 εκατ. που αναμένουν οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Είναι η πρώτη φορά που η easyJet, που ιδρύθηκε το 1995, καταγράφει ζημίες για το σύνολο της οικονομικής της χρήσης.
Με τη ζήτηση για ταξίδια να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες αιμορραγούν σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά τους.
Η Ryanair, μεγαλύτερη ανταγωνίστρια αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους της EasyJet, έχει ήδη χαρακτηρίσει αυτόν τον χειμώνα «καμένο χαρτί».
Η easyJet ανέφερε ότι οι ισχύοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι θα συνεχίσει να εκτελεί μόλις το 25% της προγραμματισμένης δυναμικότητάς της για το υπόλοιπο του 2020, υστερώντας σε σχέση με τη Ryanair που στοχεύει στο 40% της δυναμικότητάς της τον Οκτώβριο.
Η ιδιοκτήτρια των Landbrokes και bwin, GVC Holdings, αναβάθμισε τις προοπτικές της για τα ετήσια κέρδη από τις βασικές δραστηριότητες, μετά από την ανακοίνωση αύξησης 12% στα έσοδα γ΄ τριμήνου, κυρίως εξαιτίας της αύξησης στα διαδικτυακά παιχνίδια και καθώς ξεκίνησαν εκ νέου οι αθλητικές εκδηλώσεις όπως το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
Η εταιρεία, η οποία έχει επίσης στο χαρτοφυλάκιό της brands όπως την Coral και τη Eurobet, δήλωσε πως τα EBITDA της χρήσης αναμένονται τώρα μεταξύ 770-790 εκατ. στερλίνων.
Η Danske Bank σχεδιάζει να μειώσει κατά 1.600 τις θέσεις εργασίας περισσότερο από το 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος, η οποία οδήγησε την μετοχή της υψηλότερα αλλά προκάλεσε άσχημες αντιδράσεις από εκπροσώπους των εργαζομένων.
Η δανέζικη Danske δήλωσε πως οι περικοπές είναι απαραίτητες για να εξοικονομήσει κεφάλαια εν μέσω αύξησης του κόστους συμμόρφωσης και των μακροχρόνια αρνητικών επιτοκίων.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, μετά τα κέρδη της Wall Street και τις ελπίδες πως θα υπάρξουν –κάποια τουλάχιστον- μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία υφίσταται πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,96%, στις 23.647,07 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,55% στις 1,655.47 μονάδες.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,7% στις 3.293 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -0,3% στις 24.173  μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +1,4% στις 39.319 μονάδες.
Κλειστές λόγω αργίας θα παρέμεινα οι αγορές της Κίνας έως τις 8 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης