Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου για την Εθνική Τράπεζα

Moody's: Credit positive η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου για την Εθνική Τράπεζα
H έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από την ΕΤΕ είναι credit positive για το αξιόχρεό όπως αναφέρει σε του report ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's
H έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από την Εθνική Τράπεζα είναι credit positive για το αξιόχρεό όπως αναφέρει σε σημερινό του report ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολίγησης το πράσινο ομόλογο θα βελτιώσει τη ρευστότητα της τράπεζας και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες εκδόσεις στο μέλλον για την κάλυψη των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities - MREL) και την υλοποίηση της στρατηγικής της για την πράσινη οικονομία.
Η Moody's αναμένει ότι και άλλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, αντίστοιχες με αυτή της Εθνικής.
Με δεδομένη την αυξανόμενη προτίμηση των πράσινων ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, η Moody's αναμένει πως περισσότερες ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν στην πράσινη αγορά ομολόγων με αντίστοιχο τρόπο, όπως η Εθνική.
Οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 74% το 2019 σε σχέση με το 2018, φθάνοντας συνολικά σε περίπου 104 δισ. ευρώ.
Η Moody's σημειώνει ότι το ομόλογο της Εθνικής, το οποίο έχει εξαετή διάρκεια με δυνατότητα εξόφλησης στα πέντε χρόνια, έχει τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%.
Παράληλλα τονίζει πως παρά το σχετικά υψηλό κόστος του με βάση τα πρότυπα της ΕΕ, δεδομένων των πολύ χαμηλών έως αρνητικών σημερινών επιτοκίων της Ευρώπης, η έκδοση αντανακλά το βελτιούμενο προφίλ χρηματοδότησης και τις αυξανόμενες καταθέσεις των πελατών της τράπεζας.
Αυτοί ήταν οι βασικοί μοχλοί της βελτιωθείσας εμπιστοσύνης των επενδυτών στην τράπεζα και την αυξανόμενη πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Η Εθνική τράπεζα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει νέα δάνεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια σε έργα του ενεργειακού τομέα, ιδίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Εθνική σχεδιάζει να διοχετεύσει περίπου το ήμισυ των εσόδων από την έκδοση πράσινων ομολόγων σε υπάρχοντα έργα ανανεώσιμης ενέργειας και το υπόλοιπο σε νέα έργα στη χώρα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης