Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Αττική - Ένα βήμα πριν την καθολική χρήση μάσκας - Ακραίο σενάριο το lockdown - Προβληματισμός ενόψει χειμώνα

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Αττική - Ένα βήμα πριν την καθολική χρήση μάσκας - Ακραίο σενάριο το lockdown - Προβληματισμός ενόψει χειμώνα
Σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης Αχαΐα, Ιωάννινα, Κοζάνη - Στους 430 οι νεκροί
(Συνεχές upd) Παραμένει ο συναγερμός για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική όπου καθημερινά καταγράφονται περίπου 200 κρούσματα σχεδόν τα μισά από όσα αναφέρονται σε όλη την Ελλάδα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα στην Αττική, αυτά δεν παρουσιάζουν μια εκθετική, μια μεγάλη αύξηση που θα καθιστούσε αναγκαία και απαραίτητη την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων.
Άλλωστε επισημαίνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά στη μάχη με τον κορωνοϊό και για αυτό το λόγο αυτό που προέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να τηρηθούν σωστά και με σοβαρότητα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
Πάντως, είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι αν τις επόμενες ημέρες υπάρξει νέα έξαρση μολύνσεων, το επόμενο βήμα θα είναι χωρίς αμφιβολία, η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, κάτι άλλωστε που πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Πέρα όμως από την Αττική, η επιδημία εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την Αχαΐα, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη να έχουν τεθεί σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης.
Κύριο μέλημα των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν τα κρούσματα εντός των επόμενων εβδομάδων και πριν πέσει η θερμοκρασία, κάτι που θα σημάνει περισσότερους συγχρωτισμούς σε κλειστούς χώρους και άρα περισσότερες μολύνσεις.
Πάντως, το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα αντέχει, αν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 91 τη στιγμή που συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας φτάνουν τους 698.

Στους 430 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 8/10 436 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα 8/10 ανακοινώνουμε 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.381, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.
Τα 3.170 (14,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 8.727 (40,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 25 (27,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 90,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 236 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 430 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 160 (37,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

www.bankingnews.gr 777777777777777777777777



Κικίλιας: Το lockdown δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας, ούτε στα σενάρια που εξετάζουμε

Το lockdown δεν υπάρχει τώρα στον βασικό σχεδιασμό μας και στα σενάρια που εξετάζουμε, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας σε συνέντευξη του στην «Athens voice» και επισημαίνει: «Υπάρχει μόνο σαν ακρότατο σενάριο, αν π.χ. ξαφνικά γινόταν μια ανεξέλεγκτη γεωμετρική αύξηση χιλιάδων κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες».
Αναφερόμενος στα πολλά ημερήσια κρούσματα στην Αττική επισημαίνει πως είναι «καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων, όχι για να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο.
Δεν μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε τέτοια, ύστατα θα σας έλεγα, μέτρα, σταματώντας και επανεκκινώντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε λίγο.
Όχι γιατί προέχει η οικονομία της ανθρώπινης ζωής, αλλά γιατί όπως είδαμε ήδη σε πολλές χώρες διαλύεται η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών και το κυριότερο δεν αντέχει ψυχολογικά ο κόσμος που ήδη δοκιμάζεται επί μήνες.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ένα είδος "σοφίας" στο πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος τα όπλα των απαγορεύσεων και των περιορισμών προς τους πολίτες του, ακόμη κι αν το κάνει για λόγους δημόσιας Υγείας».
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, ο κ.Κικίλιας λέει ότι τον προβληματίζει και «γι' αυτό σε συνεργασία με τους ειδικούς, τους συναρμόδιους υπουργούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε να λειτουργούμε προλαμβάνοντας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο δύσκολος ή ήπιος χειμώνας σε σχέση με την εξάπλωση της Covid-19 δεν είναι θέμα τύχης ούτε εξαρτάται από άλλους, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας τονίζοντας: « Η μεγάλη πλειοψηφία το κατανοεί και δείχνει αξιοσημείωτη υπευθυνότητα σε σχέση με αυτά που βλέπω ως κοινωνική συμπεριφορά σε άλλες χώρες.
Αυτοί που δεν το κάνουν, είναι μειοψηφία.
Αλλά, δυστυχώς για όλους μας αρκεί η μειοψηφία για να εξαπλωθεί ο κορονοϊός… 'Αδικο; Συμφωνώ, είναι άδικο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οι λίγοι που συμπεριφέρονται με επιπολαιότητα, αδιαφορία, ακόμη και άρνηση σε σχέση με την ύπαρξη της πανδημίας ή άρνηση στην τήρηση των μέτρων προστασίας, μπορεί να πάρουν στον λαιμό τους, όπως λέμε, τους πολλούς».
Ο Β. Κικίλιας αναφερόμενος στις αντοχές του ΕΣΥ τονίζει πως κανείς δεν θα μείνει δίχως φροντίδα, όπως κανείς δεν έχει μείνει μέχρι τώρα.
«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό, ταυτόχρονα με τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες, όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το Ε.Σ.Υ. είναι εδώ για όλους μας.
Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν» αναφέρει και προσθέτει πως τα δεδομένα και οι προβολές διαφορετικών μοντέλων εξέλιξης δεν δείχνουν τάση για τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε «μονοθεματικά», δηλαδή που θα νοσηλεύουν μόνο ασθενείς covid-19.
«Οριστικά όμως δεν αποκλείω τίποτε όταν είναι σε εξέλιξη μια παγκόσμια κρίση υγείας, γιατί αν το έκανα δεν θα ήμουν σοβαρός» καταλήγει.
Ερωτηθείς για την πιθανή επαναφορά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο Β Κικίλιας εξηγεί πως «ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Κάθε πρωί έχουμε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και μετά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνεργαζόμαστε για πολλά θέματα.
Η προσφορά του είναι τεράστια και πολύ καθαρά σας λέω ότι ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο και τον άνθρωπο».

Βατόπουλος: Εξαιρετικά ρευστή η κατάσταση με τον κορωνοϊό – Πιθανή μια έξαρση ανά πάσα στιγμή

Εξαιρετικά ρευστή χαρακτηρίζει την κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων.
«H κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή.
Σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μπορεί να ξεκινήσει μια αύξηση (σ.σ. κρουσμάτων) λόγω υπερμετάδοσης.
Χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από τους πάντες.
Η κατάσταση μας ανησυχεί μονίμως.
Απλώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, γιατί εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθενός αλλά και από την πολιτεία» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βατόπουλος.
«Έχουμε δύο Ελλάδες.
Την πρωινή, που ο κόσμος φοράει τις μάσκες, τηρεί τις αποστάσεις και πάει στη δουλειά του και έχουμε και τη βραδινή Ελλάδα που οι άνθρωποι χαλαρώνουμε.
Κι εκεί πρέπει να παρέμβουμε» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε ελεγχόμενη κατάσταση, στην οποία δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα.
«Γενικά δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων.
Ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, άρα πρέπει να υπάρχει μια αισιοδοξία ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα αλλά θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση» ανέφερε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει γιατί περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων βρέθηκαν σε μίνι lockdown, εξήγησε ότι «ο κορωνοϊός είναι σε όλη την Ελλάδα» επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση είναι ρευστή.
Ακόμα, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των ειδικών για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τόνισε ότι η χρήση μάσκας προστατεύει.
«Όσο περισσότερο προσπαθήσουμε, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια», είπε για την τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας πως οι επιδημίες κρατάνε 1-2 χρόνια.
«Και η γρίπη του 1918, τόσο κράτησε.
Μετά από δέκα χρόνια μπορεί να έχουμε καινούργια πανδημία» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος.
 
Παναγιωτόπουλος: Είμαστε απολύτως οριακά – Ανάγκη να καλύπτει το τεστ ο ΕΟΠΥΥ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι σε μια απολύτως οριακή κατάσταση επιδημιολογικά λόγω του κορωνοϊού διατύπωσε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της χειμερινής περιόδου κάνει τα πράγματα οξύτερα.
Όπως είπε, η μονοσήμαντη επιμονή στην ατομική ευθύνη δεν αποδίδει ούτε είναι σωστή αρχή Δημόσιας Υγείας, αλλά σε αυτή τη φάση είναι δραματικά αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει τους πολίτες, καθώς υπάρχει και η πανδημική κόπωση που εντοπίζει και ο ΠΟΥ.
Μάλιστα ο κ.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, όπως είναι η διενέργεια τεστ, τονίζοντας ότι απαιτείται πιο εύκολη πρόσβαση των πολιτών στη διενέργεια τεστ για κορωνοϊό και ιδιαίτερα για τους μαθητές που πάνε στο σχολείο.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η κατεύθυνση είναι τα παιδιά ακόμη και με λίγα σχετικά συμπτώματα, όπως έναν πυρετό πάνω από 37,5 να πηγαίνουν στο γιατρό και αν ο γιατρός κρίνει να κάνουν το τεστ.
«Αυτό σημαίνει ότι το τεστ πρέπει να είναι διαθέσιμο στον τόπο κατοικίας τους.
Να μην πρέπει να συνωστίζονται στα νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ.
Τα νοσοκομεία Παίδων έχουν κατακλυστεί από απλά περιστατικά και καθώς έρχονται και οι απλές ιώσεις του αναπνευστικού χρειάζεται τα τεστ να καλύπτονται από τα ταμεία, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ και να μπορούν να γίνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Είναι δραματική η ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο καθώς δεν μπορεί ο γονέας να πληρώνει τεστ για το πρώτο και το δεύτερο επεισόδιο λοίμωξης για το παιδί του και μετά για το δεύτερο ή για το τρίτο παιδί του» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Κορωνοϊός: Περιοριστικά μέτρα σε Ιωάννινα και Κοζάνη- Τι εξαιρείται

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έχουν τεθεί από χθες 7/10 οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης.
Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Π.Ε Ιωαννίνων και Κοζάνης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης:
-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για πέντε (5) ημέρες από την Τετάρτη 07-10-2020 και ώρα 22.00 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Πληροφορίες για τα πρώτα εμβόλια κορωνοϊού στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Συμφωνία με την Astrazeneca

Συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Astrazeneca για την παραλαβή 3,5 εκατ. δόσεων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό ανέφερε σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κανάλι, η πρώτη παρτίδα με 3,5 εκατ. δόσεις θα φτάσει στην Ελλάδα έως το τέλος του 2020 και αμέσως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού -και- στην Ελλάδα θα ακολουθήσει την παγκόσμια χάρτα. Αρχικά θα εμβολιαστούν γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικοί, ώστε να αντέξει το σύστημα Υγείας και να προφυλαχθούν όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.
Ακολούθως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και στη συνέχεια θα μπει το ηλικιακό κριτήριο.
Να σημειώσουμε ότι το εμβόλιο της Astrazeneca βρίσκεται στην τρίτη φάση έρευνας, δηλαδή στις δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες, αλλά κυρίως το ποσοστό αποτελεσματικότητας και η διάρκεια ανοσίας που παρέχει.
Ήδη, η έρευνα έχει ανακοπεί δύο φορές, καθώς εθελοντές παρουσίασαν επιπλοκές, οι οποίες μελετήθηκαν.

Τα μέτρα που ισχύουν στην Περιφέρεια Αττικής

-Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
-Επιτρέπονται έως και 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Έχουν ανασταλεί οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
-Έχουν ανασταλεί οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Έχει ανασταλεί η διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.
-Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι έξι.
-Επιπλέον έχει ανασταλεί η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία.
Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι αυτόματοι πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.
Επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες - διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ακόμη, έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ.  Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ και υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών.
Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, ενώ σε κάθε λαϊκή αγορά επιτρέπεται η συμμετοχή  από 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία μέτρα, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς έχει αποφασιστεί:

-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.
-Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο: Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
-Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Εκτεταμένοι έλεγχοι - τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας», όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών συστήνεται:

-Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
-Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επιπλέον για την Αττική, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Λέσβου, Ημαθίας, Χανίων, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Ζακύνθου και για τους δήμους Μυκόνου, Κύθνου:

-Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
-Έχει ανασταλεί κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες.
-Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καθώς και για τους δήμους Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
-Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
Τέλος απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης