Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Τα lockdown συνέβαλαν στην ύφεση, η άρση τους δε θα οδηγήσει σε οικονομική «έκρηξη»

ΔΝΤ: Τα lockdown συνέβαλαν στην ύφεση, η άρση τους δε θα οδηγήσει σε οικονομική «έκρηξη»
Καθοριστικής σημασίας τα lockdown για την προστασία των πολιτών αλλά και… την ύφεση
Τα lockdown που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις ως ένα μέτρο περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού πέτυχαν τον στόχο τους από πλευράς δημόσιας υγείας, εκτιμά σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) -με στοιχεία από 128 χώρες.
Ωστόσο, εν μέσω αυξημένων πιθανοτήτων για επιβολή νέων καθολικών μέτρων περιορισμού σε ουκ ολίγες ψώρες, το ΔΝΤ διαπιστώνει επίσης ότι τα lockdown έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην άνευ προηγουμένου ύφεση που καταγράφηκε το α’ εξάμηνο 2020.
Στη «βουτιά» του ΑΕΠ συνέβαλαν και οι άνθρωποι που εθελοντικά αποσύρθηκαν από τη δημόσια ζωή, προκειμένου να μην μολυνθούν από τον ιό, υπογραμμίζεται.
Αυτός είναι και ο λόγος που η άρση των τοπικών lockdown που εφαρμόζονται επί του παρόντος, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε οικονομική «έκρηξη», ξεκαθαρίζει το Ταμείο.
«Το lockdown επιβάλλει βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, καθώς μειώνει τις λοιμώξεις και συνεπώς την έκταση της εθελοντικής κοινωνικής απόστασης.
Ωστόσο, η ανάλυση διαπιστώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία στην προστασία της δημόσιας υγείας, αποτρέποντας παράλληλα μια παρατεταμένη οικονομική παρακμή. (…)
Η μεγάλη συμβολή της εθελοντικής κοινωνικής αποστασιοποίησης στη μείωση της κινητικότητας και της απόσπασης θέσεων εργασίας, θα πρέπει να προειδοποιήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την άρση των lockdown όταν οι μολύνσεις εξακολουθούν να αυξάνονται με την ελπίδα να ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα.
Η αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία φαίνεται να αποτελεί προϋπόθεση για μια ισχυρή και διαρκή οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης