Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με προβλέψεις Covid και δημιουργική λογιστική θα αντιμετωπιστεί η διακοπή των μορατορίων από τις τράπεζες

Με προβλέψεις Covid και δημιουργική λογιστική θα αντιμετωπιστεί η διακοπή των μορατορίων από τις τράπεζες
Τι σχεδιάζεται για να διευρυνθούν για λίγο ακόμη τα επίπεδα χαλάρωσης των τραπεζών
Προβλέψεις Covid και ένα είδος δημιουργικής λογιστικής φαίνεται πως θα χρειαστούν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το 2021 τη διακοπή των μορατορίων.
Τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης αλλά κυρίως εκείνα που έχουν να αντιμετωπίσουν δυσχέρειες όπως περίπου όλες οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου θα χρειαστούν έναν σημαντικό χρόνο για να επαναφέρουν τα δάνεια που βρίσκονται σε μορατόρια σε ενεργή κατάσταση.
Η διακοπή των μορατορίων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ακαριαία από τις τράπεζες καθώς αυτό μπορεί να τραβήξει το χαλία από πολλές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας.
Οι τράπεζες λοιπόν τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού θα πρέπει από τη μία  να μην οδηγήσουν σε κατάσταση χρεοκοπίας ένα πλήθος επιχειρήσεων δημιουργώντας πραγματικό αδιέξοδο στην οικονομία αλλά και στις ίδιες και από την άλλη να μην αντιμετωπίσουν οι ίδιες το φαινούμενο γκρεμού από το πλήθος των νέων κόκκινων δανείων που πιθανόν θα δημιουργηθούν.
Έτσι  έχει ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο ή τους τρόπους που το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί από τις αρχές του νέου έτους όταν τα περισσότερα μορατόρια θα έχουν λήξει ενώ η ύφεση θα είναι ακόμη παρούσα τουλάχιστον σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία.
Τραπεζικοί παράγοντες που γνωρίζουν τις συζητήσεις οι οποίες διεξάγονται στα ευρωπαϊκά φόρα, θεωρούν πως τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να κινηθούν σε δύο άξονες, εφόσον φυσικά και οι θεσμοί το αποφασίσουν:
- Θα πρέπει να δημιουργήσουν προϊόντα και εφαρμογές  που θα επιτρέψουν σε ιδιώτες και τις  επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στη χώρα μας ήδη κάποιες τράπεζες ανακοινώνουν τις προθέσεις τους.
Τα προϊόντα αυτά σχετίζονται με σταδιακή ή αλλιώς προοδευτική εξέλιξη των δόσεων των δανείων σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις.
Στην αρχή και για κάποιο διάστημα η επαναφορά θα γίνει με τη μισή δόση και σταδιακά η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη δόση έως την πλήρη δόση που τελικώς θα είναι αυξημένη κατά το ποσό του δανείου που δεν πληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα λόγω των μορατορίων.
Η σταδιακή αποπληρωμή θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά συγχρόνως θα επιτρέψει στις τράπεζες να επεκτείνουν κατά κάποιο τρόπο τα μορατόρια για το α εξάμηνο του 2021 χωρίς ουσιαστικά να δημιουργηθεί κάποια ιδιαίτερη ανάγκη για προβλέψεις και χωρίς να παραβούν τις επιταγές της ΕΒΑ .
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχει ξεκαθαρίσει πως από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά τα μορατόρια είναι αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών.
Σε ότι αφορά τους ιδιώτες εκεί τα πράγματα είναι απλούστερα αφού το ρόλο αυτόν θα τον παίξει η επιδότηση και το πρόγραμμα γέφυρα και μάλιστα για 9 μήνες.
- Η πρώτη λύση από μόνη της ωστόσο δεν είναι αρκετή.
Συγχρόνως θα πρέπει  να δημιουργηθεί  μια ειδική κατηγορία προβλέψεων οι οποίες θα ονομάζονται προβλέψεις covid.
Η διαχείριση των προβλέψεων αυτών θα είναι διαφορετική σε ότι αφορά τα διεθνή λογιστικά πρότυπα τα IFRS9.
Ετσι οι προβλέψεις αυτές δεν θα είναι τόσο επιβαρυντικές των κεφαλαίων για κάποιο ικανό χρονικό διάστημα τουλάχiστον ώστε να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές οικονομίες και στις τράπεζες της Ε.Ε. η ανάταξη.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Ωστόσο η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμώντας πως αυτός ο τρόπος θα διασφαλίσει τη χαλάρωση που απαιτείται στα πιστωτικά ιδρύματα ακόμη και εάν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα.
Μία τέτοια αντιμετώπιση θα διατηρήσει τη χαλάρωση στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών.
Αυτή τη στιγμή οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν υποχωρήσει 3,5 έως 4  ποσοστιαίες μονάδες βάσης.
Ετσι ακόμη και εάν οι δείκτες επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα ανευρεθούν μέσα από τις συγκεκριμένες προβλέψεις που θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης