Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα πρόταση για το DTC που θα νεκρώσει την bad bank, θα δώσει χώρο σε Ηρακλή 2 και εξυγίανση

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα πρόταση για το DTC που θα νεκρώσει την bad bank, θα δώσει χώρο σε Ηρακλή 2 και εξυγίανση
Σχεδιάζεται νέα πρόταση για το DTC που θα αφορά τις ελληνικές τράπεζες
Πρόταση που αφορά αλλαγές στο DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αρχίζει να επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες ως γνωστό έχουν δύο προβλήματα – βασικά – υπάρχουν και άλλα περιφερειακά.
Προβληματικά δάνεια και αδύναμα κεφάλαια είναι τα δύο σπουδαιότερα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες. 
Στα αδύναμα κεφάλαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης, επενδυτικές τράπεζες και άλλοι υποστηρίζουν κάτι που είναι αληθές.
Οι τράπεζες διαθέτουν 28 δισεκ. κεφάλαια των οποίων 15,5 δισεκ. ευρώ αφορούν DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή υποχρέωση του κράτους προς τις τράπεζες.
Πρόκειται για μια διαδικασία προβληματική καθώς μόνο με κερδοφορία μπορεί να μειώνεται το DTC και η κερδοφορία των τραπεζών είναι ισχνή.
Στην Ευρώπη το DTC στις τράπεζες είναι 105 δισεκ. εκ των οποίων τα 15,5 δισεκ. συναντώνται στις ελληνικές τράπεζες.
Το DTC θεωρείται ότι αποδυναμώνει τα κεφάλαια και οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 55% την χειρότερη επίδοση διεθνώς.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα με τον Ηρακλή το σχέδιο δηλαδή όπου οι τράπεζες τιτλοποιούν δάνεια, λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις και ταυτόχρονα διασπούν τις τράπεζες σε holding (καλές τράπεζες) και εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων (κακές τράπεζες ή bad bank) ουσιαστικά εγγράφουν ζημίες χωρίς να ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC.
Μια τράπεζα που εμφανίζει ζημίες έχοντας DTC τότε υποχρεώνεται να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου.
Ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έχει ένα όρο να επιτυγχάνει η τράπεζα πάντα…κέρδη.

Σχεδιάζεται νέα πρόταση για το DTC

Η κυβέρνηση επειδή σχεδιάζει και τον Ηρακλή 2 δηλαδή να αυξήσει το ύψος των παρεχόμενων εγγυήσεων άλλα 10 δισεκ. ευρώ δηλαδή συνολικά 22 δισεκ. ευρώ εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων σχεδιάζει κάποιες αλλαγές στον νόμο για το DTC ώστε να διευκολύνει τις τράπεζες και να παράσχει κίνητρα στις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε επιθετικότερη εξυγίανση των προβληματικών τους δανείων.
Η νέα πρόταση ουσιαστικά θα επιτρέπει και λογιστικές προσαρμογές και θα διευκολύνει τις τράπεζες.
Η πηγή που μίλησε στο bankingnews δεν ήθελε να προβεί σε περισσότερες αποκαλύψεις αλλά επισήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες εξυγίανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης