Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρομάζει ο κορωνοϊός την Αττική – Εφιαλτικές προβλέψεις για 2.000 κρούσματα την ημέρα - Οριακά οι ΜΕΘ – Έρχονται νέα μέτρα

Τρομάζει ο κορωνοϊός την Αττική – Εφιαλτικές προβλέψεις για 2.000 κρούσματα την ημέρα - Οριακά οι ΜΕΘ – Έρχονται νέα μέτρα
Στους 430 οι νεκροί, στους 92 οι διασωληνωμένοι
(upd4) Η συνεχής αυξητική πορεία των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά στην Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες για την επιδημιολογική κατάσταση στο Λεκανοπέδιο, καθώς αν και δεν καταγράφεται κάποια εκθετική τάση των μολύνσεων, ωστόσο διαπιστώνεται πως τα ήδη ληφθέντα μέτρα δεν μοιάζουν ικανά να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Οι αριθμοί είναι πραγματικά ενδεικτικοί.
Από τα 436 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες 8/10, τα 219 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Οι νεκροί ανήλθαν στους 430 ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε στους 92, πλησιάζοντας το ρεκόρ των 93 διασωληνωμένων που είχε σημειωθεί στις 5 Απριλίου.
Οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε 705, εκ των οποίων οι 75 έγιναν το τελευταίο 24ωρο.
Από αυτές το 70% έγινε σε νοσοκομεία της Αττικής.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρώτες αυτές 9 ημέρες του Οκτωβρίου, έχουν ανακοινωθεί 1.492 νέες μολύνσεις στο Λεκανοπέδιο.
Πρόκειται αν μη τι άλλο για αριθμούς που δείχνουν πως τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ φτάνουν στα όρια τους και μάλιστα πριν ακόμα πέσουν οι θερμοκρασίες και αρχίσουν να κάνουν ολοένα και πιο έντονη την εμφάνιση τους οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη.
Ένα ακόμα συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μπορεί να έχουν αποτρέψει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων – αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή – ωστόσο δεν φαίνεται να συμβάλλουν στον περιορισμό και στη μείωση της διασποράς του ιού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, στο τραπέζι βρίσκονται νέα περιοριστικά μέτρα, με πρώτο και καλύτερο την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το σενάριο ενός lockdown θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο ως η ύστατη λύση.

Πέτσας: Δεν θα ανακοινωθούν σήμερα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό – Υπάρχει πίεση στην Αττική

Τη θέση ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται τώρα είναι πάρα πολλά.
«Το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους, θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως μπούμερανγκ» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει μια αύξηση κρουσμάτων όπως και οι άλλες χώρες τελευταία, αλλά παραμένει σταθερή.
«Στην Αττική υπάρχει μια πίεση, όμως αυξάνονται οι ΜΕΘ» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είπε πως, όπως έχει επισημάνει και ο ΠΟΥ, ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται με τα μέτρα.
«Όμως αν σταματήσει κανείς να φορά μάσκα σε εσωτερικό χώρο, θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων.
Σήμερα βλέπουμε πάρα πολλά κρούσματα να προέρχονται από τον χώρο εργασίας» τόνισε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους είναι από τα μέτρα που θα εξεταστούν, αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι εξετάζεται και η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων έως τη 1:00 τα ξημερώματα.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Χωρίς μέτρα, θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο

Εφιαλτικές προβλέψεις για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, διατύπωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε τα 500 και τα 600 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα.
«Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε στην Ελλάδα ούτε στα 1.000 ούτε στα 2.000 κρούσματα, ούτε πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί, όπως είπε, θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί.
«Η καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή  μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι προσωπικά θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».
«Ένα άλλο δυναμικό μέτρο θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης.

Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): Χρειάζεται μάσκα παντού – Δύσκολος ο φετινός χειμώνας

Την ανάγκη να χρησιμοποιείται παντού μάσκα επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Λαζανάς τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας παντού, επισημαίνοντας πάντως πως αυτό πρέπει να γίνει με πειθώ και όχι με μέτρα επιβολής καθώς οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η μάσκα είναι ένα σύνεργο προστασίας.
«Ο κόσμος έχει κουραστεί, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και γενικότερα.
Αλλά η μάσκα χρειάζεται όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά και για να αποφύγουμε λοιμώξεις από άλλες εποχιακές γρίπες» υποστήριξε ο κ.Λαζανάς, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα όσον αφορά στην πανδημία.
«Έχω άγχος πώς θα βγάλουμε το χειμώνα», είπε ο κ.Λαζανάς αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για το δημόσιο σύστημα υγείας, να δοθεί βάρος στα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία όπως είναι η έλλειψη προσωπικού και οι παλιές υποδομές και να διορθωθούν.

Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να οργανώσει καλύτερα την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την επιδημία και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.
Στον χάρτη αυτό θα αποτυπώνεται η επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας και θα περιλαμβάνονταιτέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων.
Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει το επίπεδο ετοιμότητας (1), το επίπεδο επιτήρησης (2), το επίπεδο αυξημένη επιτήρησης (3) και το επίπεδο αυξημένου κινδύνου (4).
Ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες ενώ ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.

Στη μάχη και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα όρια τους, το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη με την επιδημία και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 12/10, 103 Κέντρα Υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία, ανά την Ελλάδα, θα δέχονται κατόπιν ραντεβού ασθενείς που έχουν συμπτωματολογία η οποία παραπέμπει σε COVID-19.
Ειδικά για την Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν να δέχονται ύποπτα για κορωνοϊό περιστατικά 14 Κέντρα Υγείας: 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Ραφήνας, Καλυβίων, Πατησίων) και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (Περιστερίου, Καμινίων, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Σαλαμίνας, Βάρης).
Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ή σε δύο βάρδιες από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Τα ραντεβού μπορούν να προγραμματίζονται είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ), όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο COVID-19, είτε με τους πενταψήφιους αριθμούς όπως ισχύει σήμερα, είτε με απευθείας επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας.
 
Στους 430 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 8/10 436 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα 8/10 ανακοινώνουμε 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.381, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.
Τα 3.170 (14,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 8.727 (40,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 25 (27,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 90,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 236 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 430 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 160 (37,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Image
Κορωνοϊός: Περιοριστικά μέτρα σε Ιωάννινα και Κοζάνη

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έχουν τεθεί από την Τετάρτη 7/10 οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης.
Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Π.Ε Ιωαννίνων και Κοζάνης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης:
-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για πέντε (5) ημέρες από την Τετάρτη 07-10-2020 και ώρα 22.00 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Τα μέτρα που ισχύουν στην Περιφέρεια Αττικής

-Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
-Επιτρέπονται έως και 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Έχουν ανασταλεί οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
-Έχουν ανασταλεί οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Έχει ανασταλεί η διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.
-Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι έξι.
-Επιπλέον έχει ανασταλεί η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία.
Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι αυτόματοι πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.
Επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες - διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ακόμη, έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ.  Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ και υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών.
Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, ενώ σε κάθε λαϊκή αγορά επιτρέπεται η συμμετοχή  από 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία μέτρα, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς έχει αποφασιστεί:

-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.
-Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο: Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
-Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Εκτεταμένοι έλεγχοι - τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας», όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών συστήνεται:

-Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
-Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επιπλέον για την Αττική, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης