Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κίνα: Σε υψηλό τετραετίας το γιουάν λόγω ΗΠΑ και οικονομίας

Κίνα: Σε υψηλό τετραετίας το γιουάν λόγω ΗΠΑ και οικονομίας
Το γιουάν σημείωσε άνοδο 1,4% σήμερα 9 Οκτωβρίου.
Σε υψηλό τετραετίας ανήλθε το κινεζικό γιουάν λόγω της επικείμενης εκλογής του Joe Biden στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, αλλά και χάρη στην πλήρη επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Το γιουάν σημείωσε άνοδο 1,4% σήμερα 9 Οκτωβρίου.
Το γεγονός ότι η Χώρα του Δράκου επανεκκίνησε πλήρως την οικονομία της και οι προσδοκίες πως ο Joe Biden θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενίσχυσαν το κινεζικό νόμισμα.
Το επιτόκιο για το γιουάν, το οποίο δεν διαπραγματευόταν από τις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω της της Χρυσής Εβδομάδας, κυμαίνεται στο 1,4%, διαμορφώνοντας την ισοτιμία έναντι του δολαρίου σε 6,6950 γιουάν ανά 1 δολάριο.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μονοήμερη μεταβολή στο γιουάν από τον Ιούλιο του 2005, οπότε το Πεκίνου επανεκτίμησε το νόμισμα.

Τι προκάλεσε αυτή τη μεταβολή προς τα πάνω;
Σύμφωνα με τους αναλυτές των Financial Times, οι traders προεξοφλούν μια φιλική στροφή στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα.
Σύμφωνα με τον Daniel Be, επικεφαλής Αγοράς Συναλλάγματος στην ANZ, η αυξανόμενη πιθανότητα νίκης για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Joe Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα βοήθησε στην ανύψωση του κινεζικού νομίσματος.
Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας θα είναι λιγότερο αντιφατικές και σίγουρα το δολάριο θα πάψει να χρησιμοποιείται ή θα χρησιμοποιείται λιγότερο ως εργαλείο ή όπλο εναντίον της Κίνας.

Πέρα, όμως, από με τη φιλοσινοϊκή ατζέντα Biden, το κινεζικό νόμισμα ενισχύθηκε χάρη στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς μάλιστα οι τοπικές αρχές ελέγχουν την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.
Ο δείκτης PMI της υπηρεσίας Caixin China έδειξε ότι η δραστηριότητα ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους τρεις μήνες τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, ο οικονομολόγος της Macquarie China, Larry Hu, επεσήμανε την αύξηση των λιανικών πωλήσεων και την «σημαντική» αύξηση κατά 17% σε ετήσια βάση στην κίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο της Σαγκάης.
Ο αναλυτής της Nomura είπε ότι ενώ οι συνολικές επιβατικές μεταφορές στα μέσα μαζικής μεταφοράς μειώθηκαν περίπου 30% ετησίως τις πρώτες ημέρες των διακοπών, τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών έδειξαν ότι ο μέσος όγκος της κυκλοφορίας των αυτοκινητοδρόμων μειώθηκε μόνο 5,5%.
Ένα στιγμιότυπο των οικονομικών δεικτών υψηλής συχνότητας της Κίνας από τη Goldman δείχνει συνεχιζόμενη οικονομική βελτίωση.

Η βελτίωση της κινεζικής οικονομίας έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η δραστηριότητα φαίνεται να επιβραδύνεται και πρόκειται να επιβραδυνθεί περαιτέρω λόγω του πολιτικού διχασμού που έχει προκύψει εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.
Αναφερόμενος στους FT, η Christy Tan, επικεφαλής της στρατηγικής και έρευνας της Ασίας για τις αγορές της National Australia Bank, δήλωσε ότι υπάρχει επίσης αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι οι κινεζικές αρχές δεν θα παρεμβαίνουν για να σταματήσουν το ράλι του γιουάν.
«Η προοπτική ανατίμησης του γιουάν γίνεται πιο διαρθρωτική - δεν είναι πλέον απλώς κυκλική» δήλωσε η κυρία Tan.

Η άνοδος του γουάν αντικατοπτρίστηκε στην αύξηση των τιμώντων περιουσιακών στοιχείων, με τον δείκτη αναφοράς CSI 300 της Κίνας να κλείνει 2% υψηλότερα.
Ο τεχνολογικός δείκτης ChiNext αυξήθηκε 3,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης