Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική, στους 439 οι νεκροί - Ανησυχία για τους 100 διασωληνωμένους, σε λειτουργία ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική, στους 439 οι νεκροί - Ανησυχία για τους 100 διασωληνωμένους, σε λειτουργία ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας
Αρνητικό ρεκόρ με 100 διασωληνωμένους - Στο επίπεδο 3 (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης) η Αττική
(upd) Τάσεις σταθεροποίησης παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των διασωληνωμένων, καταγράφοντας νέο ρεκόρ με 100 ασθενείς σε ΜΕΘ.
Η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων έχει προκαλέσει την εγρήγορση των αρχών, οι οποίες ενισχύσουν τις ΜΕΘ με νέες κλίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις δομές που φιλοξενούν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Ωστόσο, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών της Covid-19 ολοένα και αυξάνεται, καθώς προστίθεται ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων.
Στην Αττική η κατάσταση έχει εξορθολογιστεί και με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα "είμαστε μακριά για να μπει στο επίπεδο 4", ανέφερε χαρακτηριστικά στην τελευταία ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώοντας ότι για τα επίπεδα 1-2-3 υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και «αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους».
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιορκίνη, παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις, πάνω από 400 την ημέρα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων προσέγγισε τους 100, μαρτυρώντας την πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.
Σημαντικό είναι επίσης ότι παρουσιάζονται τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά όπως αποσαφήνισε ο ίδιος,  χρειάζεται ακόμα μια εβδομάδα για να ειπωθεί αυτό με ασφάλεια.

Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ): Υπάρχει μια ανησυχία, αυξάνονται οι ΜΕΘ

Την ανησυχία του για το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό που εξέφρασε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, σημειώνοντας πως υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κλινών ΜΕΘ και μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζονται 50 κλίνες στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από δωρεά της Βουλής.
Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «βεβαίως υπάρχει μια ανησυχία, αλλά σε αυτή τη φάση, για την Αττική τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια επάρκεια άνω του 30% πάλι για ΜΕΘ που είναι για Covid-19.
Δεν μιλάμε γενικά για τις κλίνες ΜΕΘ που είναι πολύ περισσότερες».
Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων, όμως ευτυχώς δεν υπάρχει εκθετική αύξηση όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός και ότι θα επιθυμούσε κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων «στις επόμενες λίγες εβδομάδες και πριν κρυώσει ο καιρός».
Όπως ανέφερε, όσο χειμωνιάζει οι πολίτες μπαίνουν σε αναγκαστικό συγχρωτισμό,  ενώ υπάρχουν δεδομένα ότι η μετάδοση της νόσου ευοδώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε ξηρό κλίμα.

Σε λειτουργία ο διαδραστικός χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Σε λειτουργία τέθηκε επίσημα την Παρασκευή 9/10 ο διαδραστικός χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού με τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων.
Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο πολίτης, θα πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και θα του εμφανίζει αναλυτικά όλα τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην περιοχή του ή την περιοχή που τον ενδιαφέρει.
Το χάρτη, και τον τρόπο λειτουργίας του παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr.
Η ιστοσελίδα λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης, και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.
Image
Τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων


Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών.
Εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων, δηλαδή τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας.
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους.
Σε καθημερινή βάση 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται για  να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Πώς λειτουργεί ο χάρτης

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Έτσι, κάθε πολίτης έχει εύκολα και άμεσα πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του γεγονός που διευκολύνει τον προγραμματισμό της επιχειρηματικής, εργασιακής, οικογενειακής αλλά και της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Σημειώνεται ότι ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Στο σύνολο 74 Περιφερειακών Ενοτήτων, 26 περιφερειακές ενότητες ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 23 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).
Μέχρι στιγμής  στο επίπεδο 3 ανήκουν: όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Για όλα τα μέτρα που συνοδεύουν το κάθε επίπεδο εκτός από την ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ενημερωθούν και από την επίσημη σελίδα της Πολιτικής Προστασίας, www.civilprotection.gr.
Image
Τα 4 επίπεδα επικινδυνότητας - Στο 3 η Αττική - Τι ισχύει για καταστήματα - μάσκα

Διαφοροποιήσεις στα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 12/10 δεδομένου ότι με βάση το νέο χάρτη επικινδυνότητας η περιοχή εντάχθηκε στην κατηγορία 3.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στα εστιατόρια και τα καφέ θα επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

Συνολικά το πακέτο μέτρων έχουν ως εξής:

Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
Αθλητισμός: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και Υγειονομικά πρωκόκολλα για προπονήσεις και αγώνες (https://gga.gov.gr).
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων
Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση. Μάσκα για όλους. Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση. 1 άτομο ανά 20 τ.μ..
Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση.
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ..
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό. Τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες
Εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας
Εστίαση: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. 4 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό). 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Διευρυμένο ωράριο
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι. 4 άτομα ανά τραπέζι.
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενους. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενους.
Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά 00.00-05.00.
Image


Στους 439 οι νεκροί - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις 10/10/2020

Τρεις ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν το βράδυ του Σαββάτου (10/10/2020) στην Ελλάδα από επιπλοκές του Covid -19.
Νωρίς το βράδυ έφυγε από τη ζωή μια γυναίκα 93 ετών στο νοσοκομείο Ελπίς.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστός ο θάνατος ενός 75χρονου που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Επιπλέον απεβίωσε από κορωνοϊό μια 89χρονη στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας να έχει φτάσει τους 439.
Υπενθυμίζεται, πως το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 306 νέα κρούσματα του Covid -19 ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 100.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (10/10/2020) 306 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 57 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.78, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
Τα 3.245 (14.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9002 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 100 οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 29 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 90.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 436 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
\Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Image

Image
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέοκορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.413. 838 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 24326 δείγματα.
Image

Πώς κατανέμονται τα 306 κρούσματα

Από τα 306 επιπλέον κρούσματα, τα 274 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 57 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
– 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 165 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 37 συνδέονται με γνωστές συρροές
–  11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας,  εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Ζακύνθου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηρακλείου
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
• 4 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση




Στη μάχη και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα όρια τους, το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη με την επιδημία και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 12/10, 103 Κέντρα Υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία, ανά την Ελλάδα, θα δέχονται κατόπιν ραντεβού ασθενείς που έχουν συμπτωματολογία η οποία παραπέμπει σε COVID-19.
Ειδικά για την Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν να δέχονται ύποπτα για κορωνοϊό περιστατικά 14 Κέντρα Υγείας: 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Ραφήνας, Καλυβίων, Πατησίων) και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (Περιστερίου, Καμινίων, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Σαλαμίνας, Βάρης).
Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ή σε δύο βάρδιες από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Τα ραντεβού μπορούν να προγραμματίζονται είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ), όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο COVID-19, είτε με τους πενταψήφιους αριθμούς όπως ισχύει σήμερα, είτε με απευθείας επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας.
 

Τα μέτρα που ισχύουν στην Περιφέρεια Αττικής

-Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
-Επιτρέπονται έως και 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Έχουν ανασταλεί οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
-Έχουν ανασταλεί οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Έχει ανασταλεί η διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.
-Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι έξι.
-Επιπλέον έχει ανασταλεί η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία.
Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι αυτόματοι πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.
Επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες - διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ακόμη, έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ.  Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ και υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών.
Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, ενώ σε κάθε λαϊκή αγορά επιτρέπεται η συμμετοχή  από 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία μέτρα, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς έχει αποφασιστεί:

-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.
-Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο: Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
-Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Εκτεταμένοι έλεγχοι - τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας», όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών συστήνεται:

-Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
-Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επιπλέον για την Αττική, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης