Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βελτίωση των σχέσεων Σ. Αραβίας – Τουρκίας, ζητούν επειγόντως οι κορυφαίοι τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι

Βελτίωση των σχέσεων Σ. Αραβίας – Τουρκίας, ζητούν επειγόντως οι κορυφαίοι τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι
Ανήσυχες οι τουρκικές εταιρείες για τις προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών
Οι σημαντικότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι της Τουρκίας ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία το Σάββατο (10/10/2020) να αναλάβει δράση για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς οι τουρκικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα στις συναλλαγές τους με το αραβικό κράτος του Κόλπου.
Μεταξύ των δύο χωρών υποβόσκει χρόνια διαφωνία για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τις ισλαμιστικές οργανώσεις.
Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη το 2018 ενέτεινε την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Για περισσότερο από ένα χρόνο, ορισμένοι Σαουδάραβες και Τούρκοι έμποροι εικάζουν ότι η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλει ένα άτυπο μποϊκοτάζ των εισαγωγών από την Τουρκία.
«Οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις εμπορικές μας σχέσεις και θα είναι επιζήμια για τις οικονομίες και των δύο χωρών», δήλωσαν οκτώ τουρκικές επιχειρηματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγέων και των εταιρειών κλωστοϋφαντουργίας.
Επισήμως η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται, πως δεν έχει θέσει κανέναν περιορισμό στα τουρκικά προϊόντα, αναφέρει το Reuters.
Ωστόσο ο Ajlan al-Ajlan, επικεφαλής των εμπορικών επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας, ζήτησε μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων ως απάντηση σε αυτό που αποκαλούσε συνεχιζόμενη εχθρότητα από την Τουρκία.
«Λυπούμαστε βαθιά για τη μεροληπτική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μας στη Σαουδική Αραβία ...
Αναμένουμε από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων», ανέφεραν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που περιλάμβαναν το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK), συνέλευση εξαγωγέων «TIM» και η ένωση επιμελητηρίων και εμπορευμάτων (TOBB).
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης