Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες προκλήσεις, ΝAVTEX για Χίο και Λέσβο, το Barbaros στη Δ. Κύπρο έως 9/11 - Τουρκία: Αμετάβλητο το καθεστώς των Βαρωσίων - Η Αίγυπτος επικύρωσε την ΑΟΖ με Ελλάδα

Νέες προκλήσεις, ΝAVTEX για Χίο και Λέσβο, το Barbaros στη Δ. Κύπρο έως 9/11 - Τουρκία: Αμετάβλητο το καθεστώς των Βαρωσίων - Η Αίγυπτος επικύρωσε την ΑΟΖ με Ελλάδα
Η απόφαση για τα Βαρώσια δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ισχυρίζεται η Άγκυρα - Επικυρώθηκε η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου
Νέα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων στα κατεχόμενα ενώ ταυτόχρονα η Άγκυρα επαναλαμβάνει  ότι το Barbaros θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 9 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, η  Άγκυρα επιμένει στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και εξέδωσε NAVTEX για Χίο και Λέσβο
Σε μία παράλληλη αλλά σημαντική εξέλιξη η Αίγυπτος επικύρωσε τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα μία κίνηση που προκάλεσε εκνευρισμό στην τουρκική ηγεσία.

Το Σάββατο (10/10/2020) η Τουρκία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί σχετικά με τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ).
«Η απόφαση που ανακοινώθηκε από τις τουρκοκυπριακές αρχές σχετικά με την περίκλειστη πόλη, στο έδαφος της ΄΄ΤΔΒΚ'', δεν προκαλεί διαμαρτυρίες στην περιοχή που είναι ανοιχτή για επισκέψεις», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
«Το καθεστώς της περιοχής παραμένει αμετάβλητο.
Επομένως, ο ισχυρισμός ότι η απόφαση παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», σημειώνει προκλητικά.
Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει την υποστήριξη της Τουρκίας στη δήλωση της «ΤΔΒΚ» για το θέμα και ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού παρά την παραπλανητική προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Η συνηγορία για τη συνέχιση του status quo δεν θα ωφελήσει ούτε τους δύο λαούς που είναι συνιδιοκτήτες του Κυπριακού νησιού ούτε θα βοηθήσει στη διευθέτηση του Κυπριακού», ισχυρίζεται το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών .
Image

Ανησυχία του Σ.Α. του ΟΗΕ για τις τουρκικές κινήσεις

Την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής.
Ακόμη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την Παρασκευή 9/10 τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Επιπλέον, επαναβεβαίωσε το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992), επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα εν λόγω κείμενα.
Αφού τόνισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να ξεκινήσουν επειγόντως εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή 11/10 στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.


Πετρίδης (Κύπρος): Η συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρουςτων Βαρωσίων δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας

«Η συνεχιζόμενη παραβατική, πειρατική και επιθετική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαρ. Πετρίδης.
 Ο κ. Πετρίδης μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου σημείωσε ότι πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ήταν ξεκάθαρη η θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως ξεκάθαρη ήταν και η ειδική αναφορά για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο με τη σειρά του, καταδίκασε ομόφωνα, με τον πιο έντονο τρόπο το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992».
Υπογράμμισε ότι θα πρέπει η κατάσταση αυτή να τερματιστεί οριστικά και άμεσα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για να πετύχει τον κοινό στόχο, καλώντας την Τουρκία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μακριά από κάθε απειλή και δημιουργία τετελεσμένων.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη γη των πατέρων μας.
Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή και δικαίωση για τους πεσόντες και αγνοουμένους μας», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

NAVTEX για Χίο και Λέσβο


Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε το Σάββατο (10/10/2020) η Άγκυρα καθώς εξέδωσε νέα NAVTEX ως απάντηση στην αντίστοιχη ελληνική για την περιοχή της Χίου αλλά και για τη Λέσβο.
Συγκεκριμένα, η νέα αντιNAVTEX της Τουρκίας εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης, καθώς θεωρεί πως η ελληνική NAVTEX δεν έχει ισχύ και κατ' επέκταση δεσμεύει την περιοχή για τουρκικές ασκήσεις.
Το επιχείρημα είναι η «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών.

Οι δύο τουρκικές NAVTEX για Χίο και Λέσβο.
 
TURNHOS N/W : 1260/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 10-10-2020 15:22)
TURNHOS N/W : 1260/20
AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA20-217/20 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 162200Z OCT 20.

TURNHOS N/W : 1255/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 09-10-2020 14:37)
TURNHOS N/W : 1255/20

AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA18-215/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LESBOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 131200Z OCT 20.

Το Barbaros έως 9/11 στην Αν. Μεσόγειο


Ταυτόχρονα η Τουρκία ξεκαθαρίζει, πως το ερευνητικό σκάφος Barbaros θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 10 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου.
Η Τουρκία εξέδωσε την Navtex την Παρασκευή (9/10), ανακοινώνοντας την επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Barbaros με τα πλοία "Tanux-1" και "Apollo Moon".
Νωρίτερα, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι το πλοίο θα διεξάγει έρευνα στην περιοχή μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) - η οποία έχει εκδώσει άδεια για την κρατική εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου» όπως προκλητικά χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε προσχηματικά, πως μόνο διαλόγου και διαπραγματεύσεων μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές και κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.
Image
Image

Επικυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Ελλάδα και Αίγυπτος  επικύρωσαν τη θαλάσσια συμφωνία (μνημόνιο) που ορίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Αθήνας και Καΐρου στη Μεσόγειο Θάλασσα οριοθετώντας τα δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, η επικύρωση της συμφωνίας έχει εξοργίσει την Τουρκία.
Η διμερής συμφωνία έρχεται ως απάντηση στην αντίστοιχη που είχε υπογράψει η  Τουρκία και η πρών κυβέρνηση της (GNA) της Λιβύης η οποία πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το πρακτορείο ειδήσεων MENA αναφέρει ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel-Fattah el-Sissi, δημοσιεύθηκε σήμερα (10/10) στην επίσημη εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η επικύρωση της συμφωνίας έρχεται δύο μήνες μετά την υπογραφή της από τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας στο Κάιρο. Η συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας θεσπίζει «μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων μεταξύ των δύο χωρών και ότι η εναπομένουσα οριοθέτηση θα επιτευχθεί μέσω διαβουλεύσεων».
Ο Πρόεδρος της Αισύπτου χαρακτήρισε τον Αύγουστο τη συμφωνία με την Ελλάδα "πολύ σημαντική".
Η ναυτιλιακή συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης απορρίφθηκε από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης και της Ελλάδας ως παραβίαση των οικονομικών δικαιωμάτων τους στην πλούσια σε αέρια Μεσόγειο Θάλασσα.
Η Άγκυρα αμφισβήτησε τη νομιμότητα της συμφωνίας Αιγύπτου-Ελλάδας, δεσμεύθηκε να διατηρήσει το ναυτικό σύμφωνο που είχε υπογράψει η χώρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όλο το παρασκήνιο της υπογραφής ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και πόσος σκληρός  παικτης αποδείχθηκε το Κάιρο

Νέο ηχηρό μήνυμα Pompeo (ΥΠΕΞ HΠΑ) σε Τουρκία: Ο εκφοβισμός δεν είναι τρόπος επίλυσης διαφορών - Κάντε πίσω για τους S - 400

Ατυχή χαρακτήρισε την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα των S-400 κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo στις 9 Οκτωβρίου 2020.
Ερωτηθείς για τη σκοπιμότητα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σούδα, επισήμανε ότι μέσω αυτής στόχευε να διασφαλίσει ότι οι δύο «εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή», θα βρουν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες.
Σε ερώτηση εάν το ΝΑΤΟ έχει «διαρρήξει» τους δεσμούς του με την Τουρκία ο αμερικανός ΥΠΕΞ απαντά πως «δε χρειαζόμαστε αυτό το σενάριο.
Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας.
Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να υπαναχωρήσουν».
«Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες.
Υπάρχει μια διαφωνία για τα χωρικά ύδατα.
Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να τις επιλύσουν.
Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης.
Ελπίζω ότι κάθε πλευρά, η οποία εμπλέκεται, θα το δει και θα επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιστολή - διαμαρτυρία Γερουσιαστών στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, για το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο

Την παρέμβαση του προέδρου Donald Trump για το θέμα των Βαρωσίων στην Κύπρο ζητούν οι γερουσιαστές Bob Menendez και Chris van Hollen.
Με επιστολή που έστειλαν στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο να επικοινωνήσει απευθείας με τον Erdogan προκειμένου να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης.
Η επιστολή των γερουσιαστών Bob Menendez και Chris van Hollen
Αγαπητέ πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την πρόθεση να ανοίξει η παραλία των Βαρωσίων στην Κύπρο κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της μακροχρόνιας πολιτικής της χώρας μας.
Σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πρόεδρο Erdogan για να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Επίσης σας παροτρύνουμε να εργαστείτε μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του Οργανισμού για τα Βαρώσια.
Μέσω των πράξεων του στα Βαρώσια και της στήριξης του στο Αζερμπαϊτζάν για τη σύγκρουση στο Νακόρνο Καραμπάχ, ο πρόεδρος Erdogan εργάζεται πυρετωδώς για να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος την ώρα που η Δύση είναι απασχολημένη με άλλα γεγονότα. Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να καταστήσουν σαφές ότι έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον για τα γεγονότα σε όλη την περιοχή. Αυτό ξεκινά από τη δική σας εμπλοκή και την εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών.
Υποστηρίζουμε επιστροφή στο διάλογο μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η κίνηση του Erdogan στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για διπλωματική πορεία.
Σε συνεργασία με την Ε.Ε. οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια καταδίκης αυτών των πράξεων. Επίσης, οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων του ψηφίσματος 550 του 1984 που ζητεί τη μεταφορά της διοίκησης της πόλης στον ΟΗΕ και του 789 του 1992. Χωρίς τέτοια ισχυρά μηνύματα από τα Ηνωμένα Έθνη η Τουρκία θα αισθανθεί ενδυναμωμένη να κάνει και άλλα βήματα τα οποία θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις ελπίδες για τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε στενή σχέση με τον πρόεδρο Erdogan και ότι επικοινωνείτε συχνά μαζί του. Υποστηρίζουμε την συνεργασία με ξένους ηγέτες αν αυτή προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Σας παρακαλώ να εργαστείτε με την αίσθηση του κατεπείγοντος και να χρησιμοποιήσετε τη φιλία σας με τον πρόεδρο Erdogan για να του ζητήσετε να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και να σταματήσει να πλήττει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση.

Η συνάντηση Δένδια με Cavusoglu

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς αποτέλεσμα ήταν και το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, στο περιθώριο του φόρουμ «GlobSec 2020» στην Μπρατισλάβα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές χωρίς όμως να καταφέρουν να προσδιορίσουν κάτι πιο... συγκεκριμένο.
Από την πλευρά του, δε, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας στην απόφαση αυτή της Τουρκίας.
Πάντως, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε σήμερα ότι ο Tούρκος ομόλογός του δεσμεύθηκε να προτείνει ημερομηνία για την έναρξη των δειρευνητικών.
«Η τουρκική πλευρά, ο κ. Cavusoglu, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Δένδιας από την Πρίστινα.
Όπως εξήγησε, «έτσι είναι η σειρά. Η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά» σημείωσε.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση Δένδια και Cavusoglu έγινε λίγες ώρες αφού ο Erdogan είχε επισημάνει για ακόμα μία φορά ότι η Τουρκία «δεν θα κάνει ποτέ πίσω σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Όσοι είδαν την αποφασιστικότητά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν με κενές απειλές και εκβιασμούς να μας κάνουν να υποχωρήσουμε, μας άκουσαν και κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου».
Εξάλλου, λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση του με τον κ. Δένδια, ο Cavusoglu επιδόθηκε σε ακόμα ένα σόου παρουσιάζοντας χάρτες για να καταγγείλει ως μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
 

.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης