Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αρνητικό ρεκόρ με 13 θανάτους από κορωνοϊό σε 24 ώρες – Συνολικά 449 οι νεκροί στην Ελλάδα - Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, τα μέτρα από τις 12/10

Αρνητικό ρεκόρ με 13 θανάτους από κορωνοϊό σε 24 ώρες – Συνολικά 449 οι νεκροί στην Ελλάδα - Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, τα μέτρα από τις 12/10
Η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων έχει προκαλέσει την εγρήγορση των αρχών, οι οποίες ενισχύσουν τις ΜΕΘ με νέες κλίνες
Αρνητικό ρεκόρ θανάτων, καθώς 13 απεβίωσαν από την πανδημία σε 24 ώρες όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ την Κυριακή (11/10/2020) ενώ ανησυχία επικρατεί για τον αριθμό των διασωληνωμένων, παρά τις τάσεις σταθεροποίησης  στην εξάπλωση του ιού στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων έχει προκαλέσει την εγρήγορση των αρχών, οι οποίες ενισχύσουν τις ΜΕΘ με νέες κλίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις δομές που φιλοξενούν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Ωστόσο, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών της Covid-19 ολοένα και αυξάνεται, καθώς προστίθεται ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων.
Στην Αττική η κατάσταση έχει εξορθολογιστεί και με βάση τα τελευταία  επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι κοντά "για να μπει στο επίπεδο 4".
Στο μεταξύ, ολοένα και  και αυξάνεται η λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

ΕΟΔΥ: 280 κρούσματα και 13 νεκροί στις 11/10/2020

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (11/10/2020) 280 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 41 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.358, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
Τα 3.271 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.093 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 93 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 26 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 91.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Στους 238 ανέρχονται οι ασθενείς ποτ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος καταγράφονται 13 ακόμα θάνατοι και συνολικά 449 νεκροί στη χώρα.
Οι 169 (37.6%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Image
Image
Πως κατανέμονται τα 280 νέα κρούσματα

25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εοσόδου της χώρας
– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 141 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 28 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καρδίτσας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα)
Image


Κικίλίας: Διπλασιάζουμε τις ΜΕΘ - Είμαστε ακόμα σε ένα καλό  επίπεδο

«Αυξάνουμε, διπλασιάζουμε τις ΜΕΘ μας.
Κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, δίνουμε παραπάνω δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αλλά αυτό ποτέ δεν μπορεί να είναι από μόνο του αρκετό, αν και οι ίδιοι ως πολίτες δεν προσέξουμε και δεν συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε την Κυριακή 11/10 το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, κατά τη διάρκεια της εφημερίας του και περιηγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου, συνοδευόμενος από τη Διοίκηση και συνομίλησε με εργαζόμενους, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Υπουργός Υγείας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει Μονάδες Υγείας, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, που δυσκολεύτηκαν πολύ από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και έμειναν πίσω από πλευράς υποδομών και προσωπικού.
Εμείς κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να προσλάβουμε όλο αυτό το προσωπικό και να αναβαθμίσουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλο τον κόσμο».
Ο υπουργός ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την πολύ ευγενική δωρεά της οριζόντιας αναβάθμισης όλων των υγειονομικών χώρων, τουαλετών και μπάνιων των Νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και  υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα 12/10 «μπαίνει στη μάχη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με πάνω από 150 Κέντρα Υγείας, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που θα έρθουν το χειμώνα και έτσι, να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τα Νοσοκομεία.
Αυτό θα γίνει ειδικά στην πρωτεύουσα και στις δύο ΥΠΕ, με 16 ΚΥ στα οποία θα μπορούν οι πολίτες οι οποίοι έχουν συμπτώματα που προσομοιάζουν με COVID να πηγαίνουν με ραντεβού, να δέχονται ιατρικές υπηρεσίες και, εφόσον παραστεί ανάγκη, να κάνουν και τεστ».
Κληθείς να μιλήσει για το γεγονός ότι πρώτη φορά χθες υπήρχαν 100 διασωληνωμένοι, ο κ. Κικίλιας ανέφερε  ότι «είμαστε ακόμα σε ένα καλό, ανεκτό επίπεδο και θα ήθελα να παρακαλέσω να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια αυτών εδώ των ανθρώπων.
Είναι οι ήρωες της διπλανής πόρτας: οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι, όλοι οι επαγγελματίες υγείας.
9 μήνες τώρα παλεύουν με τον κορωνοϊό.
Το αν τα Νοσοκομεία μας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να αντέξουν και οι ΜΕΘ μας, εξαρτάται και από την προσωπική και κοινωνική μας συμπεριφορά».
"Έως ότου έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε κάποια εμβόλια, ενδεχομένως και το φάρμακο, πρέπει όλοι μαζί ως κοινωνία να αντέξουμε αυτούς τους μήνες", είπε χαρακτηριστικά.

Πέτσας: Το θέμα δεν είναι η λήψη νέων μέτρων, αλλά η εφαρμογή των υφιστάμενων

«Το θέμα δεν είναι η λήψη νέων μέτρων, αλλά η εφαρμογή των υφιστάμενων», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι «η κόπωση είναι ένας μεγάλος εχθρός καθώς είμαστε πολλούς μήνες σε αυτή την κατάσταση» και είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» τόνσιε ότι «αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα που έχουμε πάρει, τα οποία είναι ήδη πολλά, τότε θα μπορέσουμε όχι απλώς να έχουμε σταθεροποίηση στην καμπύλη των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και να τη φέρουμε σε πτωτική τάση».
Συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί και η αναμενόμενη αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, λόγω και της συνύπαρξης του κορωνοϊού με τις εποχικές ιώσεις.
Ακόμη, ανέφερε ότι το ΕΣΥ διαρκώς ενισχύεται με νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά στην Αττική που εντοπίζονται προβλήματα, όμως το ζήτημα είναι η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.
Χαρακτήρισε τέλος θετικό το γεγονός ότι θα έρθει το εμβόλιο σύντομα ακόμη κι αν παρατηρείται αυτή τη στιγμή μια άρνηση ή και επιφυλακτικότητα σε ένα μέρος του πληθυσμού για τον εμβολιασμό.

Γώγος: Επιβαρυμένη η κατάσταση στην Αττική -  Η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ

«Η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον  ΑΝΤ1 σημείωσε ότι αυτή την στιγμή είμαστε «σε επίπεδο χαμηλού συναγερμού» και «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ», καθώς «υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα».
Στην υπόλοιπη Ελλάδα , κατά τον ίδιο, η εικόνα είμαι καλύτερη, ενώ «το κρίσιμο σημείο είναι να έχουμε τα διπλάσια από τα σημερινά κρούσματα ή πάνω από 1000 κάθε ημέρα».
Ο κ. Γώγος ανέφερε  ότι αρκετά φάρμακα πλέον βοηθούν τους ασθενείς, ενώ προστίθενται και νέα εργαλεία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Εξαδάκτυλος: Η Αθήνα δεν είναι στο κόκκινο επίπεδο

Για την ώρα η Αθήνα δεν είναι κοντά στο να περάσει στο κόκκινο επίπεδο, ενώ η φιλοδοξία που υπάρχει είναι να πάει από το «πορτοκαλί» στο «κίτρινο», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας ΣΚΑΪ σημείωσε πως είμαστε σε ένα σημείο που δεν είναι ευχάριστο, με διασωληνωμένους σε τριψήφιο αριθμό – ρεκόρ.
Όπως ανέφερε, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έκλεισε με 45 απώλειες ανθρώπινων ζωών ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου είχαν χάσει τη ζωή τους 31 ασθενείς.
«Υπάρχει μια μικρή αυξητική, επώδυνη τάση που θα συνεχίζεται βασανιστικά και ελπίζουμε να μην ξεφύγει προς τα πάνω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, τα κρούσματα δείχνουν να βαίνουν προς σταθεροποίηση, ενώ αναφερόμενος στην πίεση στο σύστημα Υγείας τόνισε ότι δεν λειτουργεί με τις εφεδρείες του, αλλά μπαίνουμε σε ένα δυσμενέστερο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, αν είχαμε πολλά κρεβάτια ΜΕΘ θα είχαμε και πολλούς θανάτους, καθώς ένα ποσοστό 40% με 60% κερδίζει τη μάχη και ένα αντίστοιχο τη χάνει.
Ωστόσο, η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι να μην γεμίζουν οι κλίνες, κατέληξε.

Στο 50% της πληρότητας θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 12/10 η εστίαση στις περιοχές υψηλού κινδύνου- Τι ανέφερε ο Σταμπουλίδης

Από τη Δευτέρα 12/10 η εστίαση θα λειτουργεί  στο 50% της πληρότητάς της σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Επιπλέον, περιορίζονται οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ κλειστά θα παραμένουν τα καταστήματα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.
Ακόμη, προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή,  Π. Σταμπουλίδης, σε ανάρτησή του στο twitter  αναφέρει ότι «από αύριο στις περιοχές υψηλού κινδύνου ‪covid19.gov.gr/covid-map/‬ εφαρμόζονται ενδεικτικά: 1) στην εστίαση 50% πληρότητα, 4 καθήμενοι, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ‪00:00-05:00‬ κλειστά 2) αναλογία τμ/άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κλπ. @MinDevGR @AdonisGeorgiadi».
Image
Ο κ. Σταμπουλίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στην Αττική και τις άλλες «πορτοκαλί» περιοχές, λέγοντας ότι θα έχουν ισχύ για 12 ημέρες και θα ληφθούν εκ νέου αποφάσεις ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι  οι εστιάτορες στην Αττική και στις άλλες περιοχές με σοβαρό επιδημιολογικό φορτίο, πρέπει από αύριο να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα μέτρα, ενώ εξήγησε ότι ο περιορισμός για τέσσερα άτομα ανά τραπέζι είναι οριζόντιος και δεν εξαιρεί μέλη της ίδιας οικογένειας.
Τέλος, ανέφερε ότι  είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την αναμονή στα εστιατόρια και τα καταστήματα εστίασης.

Σε λειτουργία ο διαδραστικός χάρτης υγειονομικής ασφάλειας


Σε λειτουργία τέθηκε επίσημα ο διαδραστικός χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού με τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων.
Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο πολίτης, θα πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και θα του εμφανίζει αναλυτικά όλα τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην περιοχή του ή την περιοχή που τον ενδιαφέρει.
Το χάρτη, και τον τρόπο λειτουργίας του παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr.
Η ιστοσελίδα λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης, και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.
Image
Τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων


Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών.
Εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων, δηλαδή τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας.
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους.
Σε καθημερινή βάση 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται για  να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Πώς λειτουργεί ο χάρτης

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Έτσι, κάθε πολίτης έχει εύκολα και άμεσα πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του γεγονός που διευκολύνει τον προγραμματισμό της επιχειρηματικής, εργασιακής, οικογενειακής αλλά και της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Σημειώνεται ότι ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Στο σύνολο 74 Περιφερειακών Ενοτήτων, 26 περιφερειακές ενότητες ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 23 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).
Μέχρι στιγμής  στο επίπεδο 3 ανήκουν: όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Για όλα τα μέτρα που συνοδεύουν το κάθε επίπεδο εκτός από την ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ενημερωθούν και από την επίσημη σελίδα της Πολιτικής Προστασίας, www.civilprotection.gr.
Image
Τα 4 επίπεδα επικινδυνότητας - Στο 3 η Αττική - Τι ισχύει για καταστήματα - μάσκα

Διαφοροποιήσεις στα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 12/10 δεδομένου ότι με βάση το νέο χάρτη επικινδυνότητας η περιοχή εντάχθηκε στην κατηγορία 3.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στα εστιατόρια και τα καφέ θα επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

Συνολικά το πακέτο μέτρων έχουν ως εξής:

Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
Αθλητισμός: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και Υγειονομικά πρωκόκολλα για προπονήσεις και αγώνες (https://gga.gov.gr).
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων
Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση. Μάσκα για όλους. Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση. 1 άτομο ανά 20 τ.μ..
Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση.
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ..
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό. Τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες
Εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας
Εστίαση: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. 4 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό). 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Διευρυμένο ωράριο
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι. 4 άτομα ανά τραπέζι.
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενους. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενους.
Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά 00.00-05.00.
Image




Στη μάχη και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα όρια τους, το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη με την επιδημία και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 12/10, 103 Κέντρα Υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία, ανά την Ελλάδα, θα δέχονται κατόπιν ραντεβού ασθενείς που έχουν συμπτωματολογία η οποία παραπέμπει σε COVID-19.
Ειδικά για την Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν να δέχονται ύποπτα για κορωνοϊό περιστατικά 14 Κέντρα Υγείας: 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Ραφήνας, Καλυβίων, Πατησίων) και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (Περιστερίου, Καμινίων, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Σαλαμίνας, Βάρης).
Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ή σε δύο βάρδιες από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Τα ραντεβού μπορούν να προγραμματίζονται είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ), όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο COVID-19, είτε με τους πενταψήφιους αριθμούς όπως ισχύει σήμερα, είτε με απευθείας επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας.
 
Τα μέτρα που ισχύουν στην Περιφέρεια Αττικής

-Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
-Επιτρέπονται έως και 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Έχουν ανασταλεί οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
-Έχουν ανασταλεί οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Έχει ανασταλεί η διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.
-Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι έξι.
-Επιπλέον έχει ανασταλεί η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία.
Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι αυτόματοι πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.
Επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες - διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ακόμη, έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ.  Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ και υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών.
Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, ενώ σε κάθε λαϊκή αγορά επιτρέπεται η συμμετοχή  από 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία μέτρα, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς έχει αποφασιστεί:

-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.
-Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο: Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
-Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Εκτεταμένοι έλεγχοι - τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας», όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών συστήνεται:

-Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
-Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επιπλέον για την Αττική, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης