Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα με επιθετική συμπεριφορά - ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα πυροδοτεί την ένταση - Δένδιας: Σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση

Η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα με επιθετική συμπεριφορά - ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα πυροδοτεί την ένταση - Δένδιας: Σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση

Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να αποδείξει ότι επιδιώκει ειλικρινή διάλογο – Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η Άγκυρα

(upd) Να αποδείξει ότι η επιδίωξή της για τη διεξαγωγή διαλόγου είναι ειλικρινής καλεί την τουρκική ηγεσία η Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επαναθέτει το προκλητικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής (11/10/2020) υποστηρίζει, πως με ευθύνη της Ελλάδας διακόπησαν οι διερευνητικές συνομιλίες το 2016 και κατηγορεί την Αθήνα ότι, αυξάνει την ένταση με εκβιασμούς και απειλές, που όμως δεν θα λετιουργήσουν.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για Χίο και Λέσβο, ισχυριζόμενη παράνομα στρατιωτικοποιημένες με την Αθήνα να απαντά πως πρόκειται για ενέργειες που δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση.
Παράλληλα η Άγκυρα ξεκαθάρισε πως το ερευνητικό σκάφος Barbaros θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 9 Νοεμβρίου και επιμένει, πως το καθεστώς των Βαρωσίων παραμένει αμετάβλητο.
Για πειρατική και επιθετική συμπεριφορά καταγγέλλει την Τουρκία η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ στάση αναμονής τηρεί η ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως μένει να φανεί σν η προσωρινή διακοπή των παράνομων ενεργειών του Orus Reis στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει μόνιμη.
Οι εξελίξεις έρχονται στον απόηχο της προκλητικής απάντησης της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία ισχυρίζεται πως το καθεστώς της περιοχής των Βαρωσίων στα κατεχόμενα παραμένει αμετάβλητο ενώ κάνει λόγο για κυπριακή προπαγάνδα.
Την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής.
Ακόμη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια θα εξετάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα (12/10/2020) με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση, δεν θα λετιουργήσουν οι απειλές

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις συνομιλίες με την Ελλάδα με αφορμή συνέντευξη του Νίκου Δένδια για τη διεξαγωγή του διαλόγου με την Άγκυρα.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Akosy  ισχυρίζεται, πως οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 μετά από αίτημα της Ελλάδας  και κατηγορεί την Αθήνα για έλλειψη ειλικρίνειας.
«Οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας.
Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται η Τουρκία έχει ως στόχο να παραπλανήσει το κοινό», σημειώνει ο Aksoy ενώ αναφερόμενος στα Βαρώσια, επισημαίνει πως «είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι «οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα λειτουργήσουν».
Κατηγορεί δε την Ελλάδα για έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς «αφενός, λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί μας, και από την άλλη συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση».

Δένδιας: Η Τουρκία να αποδείξει ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο

 H Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές», επισήμανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα «δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία ούτε μονοδιάστατη, πρέπει να είναι γενική και διαρκής».
Όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, η Ελλάδα υποδέχθηκε ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση την απόσυρση του Orus Reis, ενώ «μένει να φανεί αν η προσωρινή διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει μόνιμη».
«Ωστόσο, η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και οι Navtex που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο.
Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι προσβλέπει στην έναρξη των διερευνητικών επαφών.
«Ο επόμενος γύρος θα γίνει στην Τουρκία που θα πρέπει να προτείνει και ημερομηνίες».
«Έχουμε καταστήσει εξίσου σαφές ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει στο σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016.
Δηλαδή επί της μοναδικής μας διαφοράς: της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», τονίζει και προσθέτει ότι αυτό καταγράφηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής όπου για πρώτη φορά που σε ένα επίσημο έγγραφο της Ε.Ε. αναφέρεται με τόσο κατηγορηματικό τρόπο στο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.
Σχετικά με τη συμφωνία στο NATO για μηχανισμό αποφυγής εντάσεων, ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι «αφορά σε μέτρα τεχνικού χαρακτήρα, στην οποία ρητά αναφέρεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» και ξεκαθαρίζει ότι στις συζητήσεις με τον κ. Stoltenberg η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι οι απειλές πολέμου και οι συνεχείς προκλήσεις δεν προέρχονται από μια τρίτη χώρα, αλλά από ένα μέλος του NATO.
Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu speaks with his Greek counterpart Nikos Dendias on the sidelines of the Global Security Forum in Bratislava, Slovakia, Oct. 8, 2020. (Turkish Foreign Ministry handout)

Πετρίδης (Κύπρος):  Πειρατική η συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ

«Η συνεχιζόμενη παραβατική, πειρατική και επιθετική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαρ. Πετρίδης.
 Ο κ. Πετρίδης μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου σημείωσε ότι πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ήταν ξεκάθαρη η θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως ξεκάθαρη ήταν και η ειδική αναφορά για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο με τη σειρά του, καταδίκασε ομόφωνα, με τον πιο έντονο τρόπο το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992».
Υπογράμμισε ότι θα πρέπει η κατάσταση αυτή να τερματιστεί οριστικά και άμεσα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για να πετύχει τον κοινό στόχο, καλώντας την Τουρκία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μακριά από κάθε απειλή και δημιουργία τετελεσμένων.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη γη των πατέρων μας.
Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή και δικαίωση για τους πεσόντες και αγνοουμένους μας», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.
Image

NAVTEX για Χίο και Λέσβο

Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε το Σάββατο (10/10/2020) η Άγκυρα καθώς εξέδωσε νέα NAVTEX ως απάντηση στην αντίστοιχη ελληνική για την περιοχή της Χίου αλλά και για τη Λέσβο.
Συγκεκριμένα, η νέα αντιNAVTEX της Τουρκίας εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης, καθώς θεωρεί πως η ελληνική NAVTEX δεν έχει ισχύ και κατ' επέκταση δεσμεύει την περιοχή για τουρκικές ασκήσεις.
Το επιχείρημα είναι η «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών.

Οι δύο τουρκικές NAVTEX για Χίο και Λέσβο.
 
TURNHOS N/W : 1260/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 10-10-2020 15:22)
TURNHOS N/W : 1260/20
AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA20-217/20 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 162200Z OCT 20.

TURNHOS N/W : 1255/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 09-10-2020 14:37)
TURNHOS N/W : 1255/20

AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA18-215/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LESBOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 131200Z OCT 20.

Το Barbaros έως 9/11 στην Αν. Μεσόγειο

Ταυτόχρονα η Τουρκία ξεκαθαρίζει, πως το ερευνητικό σκάφος Barbaros θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 10 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου.
Η Τουρκία εξέδωσε την Navtex την Παρασκευή (9/10), ανακοινώνοντας την επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Barbaros με τα πλοία "Tanux-1" και "Apollo Moon".
Νωρίτερα, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι το πλοίο θα διεξάγει έρευνα στην περιοχή μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) - η οποία έχει εκδώσει άδεια για την κρατική εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου» όπως προκλητικά χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε προσχηματικά, πως μόνο διαλόγου και διαπραγματεύσεων μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές και κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.
Image
Image

Image

Επικυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Ελλάδα και Αίγυπτος  επικύρωσαν τη θαλάσσια συμφωνία (μνημόνιο) που ορίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Αθήνας και Καΐρου στη Μεσόγειο Θάλασσα οριοθετώντας τα δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, η επικύρωση της συμφωνίας έχει εξοργίσει την Τουρκία.
Η διμερής συμφωνία έρχεται ως απάντηση στην αντίστοιχη που είχε υπογράψει η  Τουρκία και η πρών κυβέρνηση της (GNA) της Λιβύης η οποία πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το πρακτορείο ειδήσεων MENA αναφέρει ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel-Fattah el-Sissi, δημοσιεύθηκε σήμερα (10/10) στην επίσημη εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η επικύρωση της συμφωνίας έρχεται δύο μήνες μετά την υπογραφή της από τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας στο Κάιρο. Η συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας θεσπίζει «μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων μεταξύ των δύο χωρών και ότι η εναπομένουσα οριοθέτηση θα επιτευχθεί μέσω διαβουλεύσεων».
Ο Πρόεδρος της Αισύπτου χαρακτήρισε τον Αύγουστο τη συμφωνία με την Ελλάδα "πολύ σημαντική".
Η ναυτιλιακή συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης απορρίφθηκε από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης και της Ελλάδας ως παραβίαση των οικονομικών δικαιωμάτων τους στην πλούσια σε αέρια Μεσόγειο Θάλασσα.
Η Άγκυρα αμφισβήτησε τη νομιμότητα της συμφωνίας Αιγύπτου-Ελλάδας, δεσμεύθηκε να διατηρήσει το ναυτικό σύμφωνο που είχε υπογράψει η χώρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όλο το παρασκήνιο της υπογραφής ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και πόσος σκληρός  παικτης αποδείχθηκε το Κάιρο

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης