Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέλος οι καφετζήδες και οι κηπουροί από τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων

Τέλος οι καφετζήδες και οι κηπουροί  από τα διοικητικά συμβούλια  των εισηγμένων
Ο χρόνος  προσαρμογής  και το πρόστιμο των 3 εκατ. ευρώ
Με ορόσημο την  ημερομηνία Σάββατο 17 Ιουλίου 2021  κινείται σχεδόν το σύνολο των διοικήσεων των 171 εισηγμένων εταιρειών ,οι οποίες πρέπει να διαμορφώσουν  νέο καταστατικό χάρτη για τη συγκρότηση των μελών  των διοικητικών συμβουλίων.
 Τελειώνουν τα .. ψέματα για τους ιδιοκτήτες  των εταιρειών που έβαζαν όποιον ήθελαν  στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και σε πολλές περιπτώσεις προτιμούσαν τη μάνα τους και τον πατέρα  τους , τα αδέλφια τους και τα πρώτα εξαδέλφια τους  για τη  συγκρότησή του.  
Διακόσες εβδομήντα εννέα ημέρες χωρίζουν τις εισηγμένες  εταιρείες από τη νέα  εποχή μπαίνοντας  ένα τέλος  στις αντιλήψεις του παρελθόντος που ήθελαν τον ιδιοκτήτη  της επιχείρησης  να ελέγχει ολοκληρωτικά την εταιρεία και την ίδια στιγμή δεν αναγνώριζαν α δικαιώματα  των μετόχων  της μειοψηφίας.
Η Ευρωπαϊκή οδηγία 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και του Συμβουλίου προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ)2017/1131 κι άλλες διατάξεις  ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία  με την ψήφιση του 4706/2020  με τίτλο Εταιρική διακυβέρνηση  ανωνύμων εταιρειών  αλλάζοντας άρδην τη διαχείριση  των εισηγμένων εταιρειών και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβέρνησης ( ΦΕΚ 136Α/17/7/2020.   
 Ο χρόνος προσαρμογής για τις 171 εισηγμένες είναι το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 και από την επόμενη θα εισέλθουν στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για  την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας.  
Η έμπειρη νομική ματιά στα σημερινά διοικητικά συμβούλια  αποκαλύπτει  ότι  οι ιδρυτές  και βασικοί μέτοχοι δεν γνωρίζουν  τι σημαίνει  Εταιρική  Κοινωνική  Ευθύνη  και πορεύονται  με  τους κανόνες  της  ιδιοκτησίας.
Ανάμεσα στα καυτά ζητήματα ων σημερινών  διοικήσεων είναι  ότι μία Ανώνυμη Εταιρεία  λειτουργεί ως πλυντήριο των βασικών και καθημερινών εξόδων του βασικού  μετόχου που μεταφέρει τα προσωπικά τους αι της οικογένειας του  ως έξοδα της εταιρείας.
 Οι  πιο  ακραίες  μορφές διαχείρισης  ήταν ότι διόριζαν τον  κηπουρό τους  και τον  καφετζή τους  ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου για να  συμπληρωθεί  ο μαγικός αριθμός  συγκρότησης  του ΔΣ.  
Οι νέοι  κανόνες  του ΔΣ
Σήμερα ένας σημαντικός αριθμός  διοικητικών  συμβουλίων  εισηγμένων εταιριών άνω του 70% δεν είναι συμβατός με τη διάταξη του Άρθρου 8 παρ 1 όπου "ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι μη εκτελεστικό μέλος" ή/και με τη διάταξη του Άρθρου 8 παρ 2 όπου "Σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά παρέκκλιση της παρ. 1, διορίσει ως Πρόεδρο ένα εκ των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, διορίζει υποχρεωτικά αντιπρόεδρο εκ των μη εκτελεστικών μελών."
Η υποχρέωση του άρθρου 9 για ύπαρξη Ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ που  "δεν υπολείπονται του ενός τρίτου (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του και, πάντως, δεν είναι λιγότερα από δύο (2).
Αν προκύψει κλάσμα, στρογγυλοποιείται στον αμέσως εγγύτερο ακέραιο αριθμό" δεν εφαρμόζεται από 30 και πλέον εταιρείες.
Τα Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου μεγαλύτερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και είναι απαλλαγμένα από οικονομικές, επιχειρηματικές, οικογενειακές ή άλλου είδους σχέσεις εξάρτησης, μια διάταξη, που αν εφαρμοστεί πιστά, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση αρκετών διοικητικών  συμβουλίων  οικογενειακού χαρακτήρα…
Το γυναικείο φύλο σπανίζει και σε μερικές περιπτώσεις απουσιάζει παντελώς (!) από τη πλειοψηφία των  διοικητικών  συμβουλίων  των εισηγμένων εταιριών
 Αξίζει  να αναφερθεί  ότι το  άρθρου 24 προβλέπει  την  επίπληξη  ακόμη  και την επιβολή  χρηματικού προστίμου  μέχρι τρία (3) εκατομμύρια ευρώ τόσο στην Εταιρεία όσο και στα μέλη του ΔΣ.
 Οι  επόμενοι εννέα  μήνες ως χρόνος προσαρμογής θα ανακατευθεί η τράπουλα  των  στελεχών που απαρτίζουν  ένα ΔΣ  και με το κίνδυνο του προστίμου στα  επίπεδα  των 3 εκατ.  ευρώ θα προβληματίσει τα υποψήφια στελέχη που μέχρι σήμερα  αποδέχονταν την πρόσκληση συμμετοχής  λαμβάνοντας  ως ετήσια αμοιβή  περίπου 15000 ευρώ το χρόνο για τα δύσκολα καθήκοντα που είχαν αναλάβει. Στο νέο  τοπίο  που διαμορφώνεται  οι Ασφαλιστικές Εταιρείες  θα έχουν σημαντικό ρόλο  να επιτελέσουν καθώς  κανένα μέλος  δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο πληρωμής των 3 εκατ. ευρώ όταν έρθει η  ώρα  του  καταλογισμού.   
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης