Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εμπόδια στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC λόγω… τιμήματος ενώ η DGComp θέτει όριο έως 12/2020

Εμπόδια στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC λόγω… τιμήματος ενώ η DGComp θέτει όριο έως 12/2020
Η Εθνική τράπεζα αναμένει εντός της εβδομάδας και την τελική πρόταση για την Vivartia από το CVC ως προς το σκέλος των δανείων που έχει χορηγήσει περίπου 110 εκατ σε σύνολο 423 εκατ ευρώ.
Εμπόδια έχουν ανακύψει στην διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής την οποία πουλάει σε ποσοστό 80% η Εθνική τράπεζα.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το CVC είχε υποβάλει προσφορά πριν μήνες στην Εθνική τράπεζα για την ασφαλιστική και η προσφορά αυτή είχε απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Τότε το ύψος της προσφοράς ήταν 480 εκατ ευρώ.
Εσχάτως το αμερικανικό fund CVC έχει υποβάλλει νέα προσφορά η οποία είναι χαμηλότερη αναφέρεται ότι έχει προσφέρει 440 εκατ.
Το βασικό δίλημμα είναι πως η Εθνική τράπεζα και το διοικητικό συμβούλιο θα αποδεχθούν μια προσφορά που είναι μικρότερη από αυτή που είχαν απορρίψει πριν μήνες;
Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, η νέα προσφορά του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική προσκρούει πέραν από το τίμημα και σε όρους που καθιστούν όχι τόσο ελκυστική την πρόταση του αμερικανικού fund.
Για την διοίκηση Μυλωνά της Εθνικής τράπεζας το δίλημμα είναι υπαρκτό, από την μια η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 να έχει κλείσει η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Από την άλλη η διαδικασία πώλησης προσκρούει είτε στο εμπόδιο της χαμηλής προσφοράς, είτε στην εναλλακτική της εισαγωγής στο χρηματιστήριο με IPO που θεωρείται εγχείρημα πολύ υψηλού ρίσκου.
Με IPO η Εθνική τράπεζα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 500 εκατ που θα ελάμβανε π.χ. μέσω μιας διαδικασίας πώλησης μετοχών ενώ ο κίνδυνος ακόμη και αποτυχίας είναι υπαρκτός καθώς η εισαγωγή στο χρηματιστήριο μέσω διάθεσης μετοχών IPO απαιτεί τις… ιδανικές χρηματιστηριακές συνθήκες οι οποίες για την ώρα αναζητούνται… στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ο βασικός λόγος που η Εθνική τράπεζα δεν έχει ακόμη κλείσει συμφωνία με το CVC είναι το τίμημα και οι γενικοί όροι που προσδιορίζει το αμερικανικό fund.

Υποσημείωση 1

Διατυπώνονται σκέψεις για νέα παράταση της διαδικασίας εάν εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια.

Υποσημείωση 2

Η Εθνική τράπεζα αναμένει εντός της εβδομάδας και την τελική πρόταση για την Vivartia από το CVC ως προς το σκέλος των δανείων που έχει χορηγήσει περίπου 110 εκατ σε σύνολο 423 εκατ ευρώ.
Στο ζήτημα της Vivartia η κατάσταση φαίνεται πιο καθαρή με την πιθανότητα για deal να είναι μεγάλη.
Να σημειωθεί ότι το CVC έχει υποβάλλει προσφορά να εξαγοράσει την Vivartia έναντι 175 εκατ ενώ οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου από τα 25 εκατ που προτείνεται για τον κλάδο εστίασης.
Το CVC δεν έχει ζητήσει haircut στα δάνεια των τραπεζών αλλά τροποποίηση ορισμένων όρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης