Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος: Απρόσμενοι οι 13 θάνατοι σε μια ημέρα στην Ελλάδα – Καλά νέα από εμβόλια και θεραπεία με αντισώματα

tags :
Γώγος: Απρόσμενοι οι 13 θάνατοι σε μια ημέρα στην Ελλάδα – Καλά νέα από εμβόλια και θεραπεία με αντισώματα
Ανησυχητική η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων
Απρόσμενο χαρακτήρισε το χθεσινό ρεκόρ των 13 θανάτων λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα ο λοιμωξιολόγος Χ. Γώγος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του και για τους διασωληνωμένους.
«Ήταν απρόσμενο, πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών ο κ.Γώγος, ο οποίος είπε ότι αυτό που γίνεται με την νόσο αυτή είναι πως «όσο συσσωρεύονται  οι ασθενείς στις ΜΕΘ και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι θάνατοι αυξάνονται».
«Όσο περισσότερο μένει κανείς σε μια ΜΕΘ, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει.
Οι διασωληνωμένοι που έχουν κορωνοϊό εάν βγουν γρήγορα θα σωθούν.
Η προσπάθεια είναι να αποσωληνωθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα.
Μετά αρχίζει το πράγμα και μπλέκει» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος ερωτηθείς για τον αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων (πάνω από 90), είπε πως είναι ανησυχητικός αυτός ο αριθμός αύξησης και πως στην Αττική τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα γιατί υπάρχει μια κάλυψη ΜΕΘ από covid που αγγίζει σχεδόν το 70% ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι κάτω από 40%.
Ωστόσο, είπε τις επόμενες μέρες θα γίνει το άνοιγμα των 50 κλινών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» το οποίο όπως ανέφερε θα είναι «μια μεγάλη ανάσα».
Πάντως, ο κ.Γώγος εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας πως έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τη θεραπεία με τα αντισώματα.
«Έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντίσώματα.
Είναι ένα πολύ καλό θεραπευτικό πρωτόκολλο, δεσμεύει την δράση του ιού στα κύτταρα και επομένως η τοξικότητα μειώνεται».
Ερωτηθείς για το αν είναι διαθέσιμη αυτή η θεραπεία, την οποία έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο κ.Γώγος είπε πως «αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη θεραπεία είναι υπό κλινική μελέτη δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση να χρησιμοποιηθεί».
«Για την ώρα την λαμβάνουν οι ασθενείς που συμμετέχουν στην μελέτη και ο Trump τα πήρε για ειδικούς λόγους ή ίσως μπήκε και αυτός στην μελέτη. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιο κέντρο που να είναι στην μελέτη.
Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα του είναι πολύ καλή, πιθανότατα να την κλείσουν γρήγορα και να δώσουν την άδεια έγκρισης για τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολη η παραγωγή των μονοκλωνικων αντισωμάτων.
Δεν μπορούν να διατεθούν πάρα πολλά στην αγορά.
Χρειάζεται ειδική διαδικασία για την παραγωγή τους.
Είναι και ακριβά.
Επομένως η διάθεση τους στο κοινό νομίζω πως θα καθυστερήσει.
Υπάρχουν βέβαια και τα υπόλοιπα όπως η ρεμδεσιβίρη» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει να γίνεται στις αρχές του 2021 στις ευαίσθητες ομάδες ενώ για την γενίκευση του εμβολιασμού θα χρειαστούν κάποιοι μήνες.
«Ελπίζουμε να νέα μέτρα να ελαττώσουν τις επιδιμιολογικές παραμέτρους της νόσου για να μπορέσουμε να μπούμε στο χειμώνα με ευκολότερη διαδικασία.
Είναι δύσκολα τα πράγματα υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων αλλά μέχρι τώρα η σταθεροποίηση που υπάρχει δίνει έναν αέρα αισιοδοξίας» είπε ο κ.Γώγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης