Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αγορές - Στο επίκεντρο πανδημία, Apple και μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ - Κέρδη +1,64% o S&P 500, στο +0,67% o DAX

Άνοδος στις αγορές - Στο επίκεντρο πανδημία, Apple και μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ - Κέρδη +1,64% o S&P 500, στο +0,67% o DAX
Ήπια άνοδος στις αγορές - Στο επίκεντρο η πανδημία και τα μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 12/10 οι αμερικανικές αγορές με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο και την Apple, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς καλπάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για μια έντονη εβδομάδα, με εταιρικά αποτελέσματα.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες για ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου φαίνεται να εξασθένησαν το σαββατοκύριακο, καθώς τόσο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ν. Pelosi, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας απέρριψαν την πρόταση των 1,8 τρισ. δολαρίων από τον Λευκό Οίκο.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Aplle με κέρδη +7,45%, καθώς η εταιρία παρουσιάζει αύριο τη νέα σειρά iPhone.
Τα περισσότερα χρόνια η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία ανακοινώνει τα iPhone τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια προχωράει στην πώλησή τους.
Φέτος όμως είναι διαφορετικά.
Η καθυστέρηση οφείλεται στην πανδημία κορωνοϊού, που διατάραξε την παραγωγή και ανάγκασε τους περισσότερους εργαζόμενους της Apple να εργαστούν από το σπίτι.
Ωστόσο, η φετινή κυκλοφορία του iPhone είναι σημαντική.
Αναμένεται να περιλαμβάνει τον πρώτο μεγάλο εξωτερικό ανασχεδιασμό από το 2017, όταν η Apple κυκλοφόρησε το iPhone X με αναγνώριση προσώπου.
Τα φετινά μοντέλα θα διαθέτουν άκρες τύπου iPad με πιο επίπεδες πλευρές, σε σύγκριση με τις καμπύλες πλευρές των προηγούμενων iPhone.
Η Apple αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσει τέσσερα ξεχωριστά iPhone σε διαφορετικά μεγέθη και τιμές -παρουσιάζοντας ένα πολύ ευρύτερο φάσμα συσκευών από ό,τι στο παρελθόν.
Τέλος, τα νέα iPhone θα μπορούν να αξιοποιήσουν ασύρματη τεχνολογία 5G (πέμπτης γενιάς), η οποία θεωρητικά λειτουργεί έως και 10 έως 20 φορές ταχύτερα από τα τρέχοντα ασύρματα δίκτυα 4G.
Ωστόσο, τα αμερικανικά δίκτυα δεν μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες ταχύτητες. Το να χρησιμοποιεί κάποιος το επόμενο iPhone ή οποιοδήποτε 5G τηλέφωνο με το σημερινό δίκτυο θα είναι «σαν να έχει Ferrari… αλλά να τη χρησιμοποιεί σε χωριό, όπου δεν μπορεί να τρέξει, επειδή ακριβώς οι δρόμοι δεν μπορούν να διατηρήσουν τέτοιες ταχύτητες», σημειώνει ο Boris Metodiev, στέλεχος της εταιρείας ερευνών Strategy Analytics.
Ισχυρότερη του αναμενομένου είναι η ανάκαμψη που εμφανίζει η αμερικανική οικονομία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Bank of America, αλλά αυτή είναι μια πλασματική εικόνα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τους δείκτες επιχειρηματικού κύκλου των ΗΠΑ που βασίζονται στο σύστημα της Bank of America έως τον Αύγουστο 2020, τόσο ο δείκτης πλήρους δείγματος, ο οποίος χρησιμοποιεί δεδομένα από το Νοέμβριο του 1962, όσο και ο δείκτης μικρού δείγματος, που ξεκινά τον Ιανουάριο του 1985, παρέμειναν σε καθεστώς «έκρηξης» για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με την BofA, οφείλεται στο γεγονός τα φορολογικά κίνητρα στήριξαν τις καταναλωτικές δαπάνες, ιδίως σε αγαθά.
Με τη σειρά τους, οι μετοχές έχουν σταθεροποιηθεί.
Η στέγαση έχει επωφεληθεί από τις περικοπές επιτοκίου της Fed και οι μετακινήσεις που προκαλούνται από πόλεις σε προάστια λόγω της πανδημίας.
Ίσως το πιο σημαντικό, η αύξηση των κρουσμάτων του ιού τον Ιούνιο/Ιούλιο δεν εκτροχιάστηκε σημαντικά από την ανάκαμψη.
Στο μέτωπο της πανδημίας σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός αν και αισιοδοξία διατυπώνεται τόσο για τα εμβόλια όσο και για τα θεραπευτικά σχήματα, με αφορμή και την περίπτωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος όχι μόνο ανταποκρίθηκε στη θεραπεία, αλλά δηλώνει και έτοιμος να αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 215.000, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα 20.000 νεκρούς έως τα τέλη Οκτωβρίου την ώρα που μοντέλα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προβλέπουν ακόμα και 400.000 θανάτους έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της επιδημίας και με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, αν και διαμηνύουν πως δεν προτίθενται – τουλάχιστον όσο η επιδημία διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα – να προχωρήσουν σε γενικευμένα και οριζόντια lockdown, όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη.
Σφοδρό «χτύπημα» έχουν δεχθεί και εξακολουθούν να δέχονται η Λατινική Αμερική και η Ινδία ενώ και στην Κίνα, όπου εδώ και μήνες η επιδημία παραμένει σε ύφεση, οι αρχές σε μια πόλη 9 εκατομμυρίων και άνω, ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε μαζικά τεστ ύστερα από τον εντοπισμό 6 κρουσμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,078 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 37,56 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,88% στις 28.838 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,64% στις 3.534 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,56% 11.876 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 25,21 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +0,67% στις 13.138 μονάδες
Image
Κέρδη στις ευρωαγορές

Ήπια άνοδο κατέγραψαν α κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς καλπάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Image
Την άνοδο, ωστόσο, περιορίζει η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που δημιουργεί περισσότερες πιθανότητες για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα, ενώ η Ιταλία ετοιμάζεται για πρόσθετους περιορισμούς.
Το ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου εξετάζει η Bank of England, ζητώντας τη σχετική γνώμη από τις τράπεζες, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν ζητά να λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι είναι λειτουργικά έτοιμες να εφαρμόσουν αρνητικό τραπεζικό επιτόκιο.
Ειδικότερα, σε επιστολή προς τις τράπεζες, η ΒοΕ επισημαίνει ότι από την οικονομική κρίση το 2008, τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού έχουν φτάσει ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής.
Τον Αύγουστο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας σημείωσε ότι θα συνέχιζε να αξιολογεί την καταλληλότητα ενός αρνητικού τραπεζικού επιτοκίου μαζί με όλα τα άλλα εργαλεία της.
Για να είναι ένα αρνητικό τραπεζικό επιτόκιο αποτελεσματικό ως εργαλείο πολιτικής, ο χρηματοπιστωτικός τομέας - ως ο βασικός μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής - θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά έτοιμος να το εφαρμόσει με τρόπο που να μην επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια και την ευρωστία των επιχειρήσεων.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας νέοι «μπελάδες» για τον γνωστό βρετανικό αερομεταφορέα, British Airways καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το τιμόνι της εταιρείας.
Ειδικότερα, ο Alex Cruz παραιτείται από τον ρόλο του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της British Airways σύμφωνα με δήλωση του που είδε το φως τη δημοσιότητας στις 12 Οκτωβρίου 2020.
Η παραίτηση έχει άμεση ισχύ και αφορά σε συνολική αναδιάρθρωση στο στελεχικό δυναμικό της IAG (σσ. η British airways ανήκει στον όμιλο IAG).
Όπως έγινε γνωστό, το κενό που αφήνει πίσω του ο Cruz θα έρθει να καλύψει ο Sean Doyle, CEO της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Aer Lingus, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του CEO της BA, ενώ θα αναλάβει και πρόεδρος στη θέση του κ. Cruz μετά το πέρας μιας μεταβατικής περιόδου.
«Διαπλέουμε την χειρότερη κρίση της ιστορίας του κλάδου και είμαι πεπεισμένος ότι οι συγκεκριμένες εσωτερικές προαγωγές θα διασφαλίσουν ότι η IAG είναι καλά πλασαρισμένη, προκειμένου να αναδυθεί από ισχυρή θέση στη νέα εποχή», ανέφερε ο CEO της IAG, Luis Gallego, ανακοινώνοντας τις αλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Cruz είχε αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της BA το 2016, με στόχο τη μείωση δαπανών και την απόκτηση ανταγωνιστικότητας έναντι των ανταγωνιστών χαμηλού κόστους.

Ράλι στις αγορές της Κίνας, προσδοκίες για την ανάκαμψη - Στο +2,5% ο Shanghai Composite

Ράλι κατέγραψαν τα κινεζικά χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Οι επενδυτές επέστρεψαν με θετική διάθεση στις αγορές της Κίνας, μετά την 8ήμερη αργία της Χρυσής Εβδομάδας, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη στον τουρισμό και την υποχώρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
O ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, σημείωσε άνοδο +0,8% σε υψηλά 2,5 ετών, με όχημα τα κέρδη στα κινεζικά blue chips.
Από τις αρχές του έτους, τα κινεζικά blue chips έχουν σημειώσει άνοδο 17%, έναντι +8% για τις εισηγμένες στον S&P 500.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων της Κίνας από ξένους επενδυτές ενισχύθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον προηγούμενο μήνα.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +0,85% στις 3.370 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +2,5% στις 3.355 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,26% στις 23.558 μονάδες, λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα +2,2% στις 24.657  μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης