Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα όρια συναγερμού λόγω του κορωνοϊού η Αττική - Ποια νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα 12/10 - Στους 456 οι νεκροί

Στα όρια συναγερμού λόγω του κορωνοϊού η Αττική - Ποια νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα 12/10 - Στους 456 οι νεκροί
Σε ισχύ ο χάρτης υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας - Στους 456 οι νεκροί
(Συνεχές upd) Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αυξάνεται τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των διασωληνωμένων, δεδομένα που αποτυπώνουν την πίεση που ασκείται στο δημόσιο σύστημα υγείας και που αποτελούν και τον κυριότερο παράγοντα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα σε καθημερινή βάση, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν μεν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και να προειδοποιούν για τον κίνδυνο η επιδημία να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, όπου και αναφέρονται τουλάχιστον τα μισά από τα κρούσματα που καταγράφονται σε όλη την χώρα σε ημερήσια βάση (τις πρώτες 12 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 1.979 μολύνσεις) ενώ ως οι πιο επιβαρυμένες περιοχές εμφανίζονται τα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας και του Πειραιά καθώς και πολλοί δήμοι της Δυτικής Αττικής.
Σε μια προσπάθεια καλύτερης παρακολούθησης της επιδημίας τίθεται από σήμερα σε ισχύ ο χάρτης υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας, στον οποίο αποτυπώνεται η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιφέρειας της χώρας.
Βάσει της επιδημιολογικής εικόνας κάθε Περιφέρειας, ισχύουν και ανάλογα περιοριστικά μέτρα.

Στα 295 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 91 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 295, εκ των οποίων 48 συνδέονται με γνωστές συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 22.652 (ημερήσια μεταβολή +1,3%), εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 456 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 91 (72,5% άνδρες).

Image
Από το σύνολο των 22.652 κρουσμάτων, τα 3.315 (14,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 9.218 (40,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Image
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Image


Νέα μέτρα από σήμερα 12/10

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Με βάση τον χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.
 
Τι ισχύει από σήμερα σε όλη την Ελλάδα
 
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 0500 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.
 
Σε τι επίπεδο έχει κατανεμηθεί η κάθε περιφερειακή ενότητα
 
Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 22 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).
 
Αναλυτικά έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
 
Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς , Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Παράλληλα, στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα.
Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη».
Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.
Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι η https://covid19.gov.gr/.

Τα 4 επίπεδα επικινδυνότητας - Στο 3 η Αττική - Τι ισχύει για καταστήματα - μάσκα


Διαφοροποιήσεις στα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα Δευτέρα 12/10 δεδομένου ότι με βάση το νέο χάρτη επικινδυνότητας η περιοχή εντάχθηκε στην κατηγορία 3.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στα εστιατόρια και τα καφέ θα επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

Συνολικά το πακέτο μέτρων έχουν ως εξής:

Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
Αθλητισμός: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και Υγειονομικά πρωκόκολλα για προπονήσεις και αγώνες (https://gga.gov.gr).
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων
Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση. Μάσκα για όλους. Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση. 1 άτομο ανά 20 τ.μ..
Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση.
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ..
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό. Τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες
Εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας
Εστίαση: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. 4 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό). 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Διευρυμένο ωράριο
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι. 4 άτομα ανά τραπέζι.
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενους. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενους.
Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά 00.00-05.00.
Image
Γώγος: Απρόσμενοι οι 13 θάνατοι σε μια ημέρα στην Ελλάδα – Καλά νέα από εμβόλια και θεραπεία με αντισώματα

Απρόσμενο χαρακτήρισε το χθεσινό ρεκόρ των 13 θανάτων λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα ο λοιμωξιολόγος Χ. Γώγος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του και για τους διασωληνωμένους.
«Ήταν απρόσμενο, πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών ο κ.Γώγος, ο οποίος είπε ότι αυτό που γίνεται με την νόσο αυτή είναι πως «όσο συσσωρεύονται  οι ασθενείς στις ΜΕΘ και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι θάνατοι αυξάνονται».
«Όσο περισσότερο μένει κανείς σε μια ΜΕΘ, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει.
Οι διασωληνωμένοι που έχουν κορωνοϊό εάν βγουν γρήγορα θα σωθούν.
Η προσπάθεια είναι να αποσωληνωθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα.
Μετά αρχίζει το πράγμα και μπλέκει» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος ερωτηθείς για τον αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων (πάνω από 90), είπε πως είναι ανησυχητικός αυτός ο αριθμός αύξησης και πως στην Αττική τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα γιατί υπάρχει μια κάλυψη ΜΕΘ από covid που αγγίζει σχεδόν το 70% ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι κάτω από 40%.
Ωστόσο, είπε τις επόμενες μέρες θα γίνει το άνοιγμα των 50 κλινών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» το οποίο όπως ανέφερε θα είναι «μια μεγάλη ανάσα».
Πάντως, ο κ.Γώγος εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας πως έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τη θεραπεία με τα αντισώματα.
«Έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντίσώματα.
Είναι ένα πολύ καλό θεραπευτικό πρωτόκολλο, δεσμεύει την δράση του ιού στα κύτταρα και επομένως η τοξικότητα μειώνεται».
Ερωτηθείς για το αν είναι διαθέσιμη αυτή η θεραπεία, την οποία έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο κ.Γώγος είπε πως «αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη θεραπεία είναι υπό κλινική μελέτη δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση να χρησιμοποιηθεί».
«Για την ώρα την λαμβάνουν οι ασθενείς που συμμετέχουν στην μελέτη και ο Trump τα πήρε για ειδικούς λόγους ή ίσως μπήκε και αυτός στην μελέτη. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιο κέντρο που να είναι στην μελέτη.
Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα του είναι πολύ καλή, πιθανότατα να την κλείσουν γρήγορα και να δώσουν την άδεια έγκρισης για τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολη η παραγωγή των μονοκλωνικων αντισωμάτων.
Δεν μπορούν να διατεθούν πάρα πολλά στην αγορά.
Χρειάζεται ειδική διαδικασία για την παραγωγή τους.
Είναι και ακριβά.
Επομένως η διάθεση τους στο κοινό νομίζω πως θα καθυστερήσει.
Υπάρχουν βέβαια και τα υπόλοιπα όπως η ρεμδεσιβίρη» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει να γίνεται στις αρχές του 2021 στις ευαίσθητες ομάδες ενώ για την γενίκευση του εμβολιασμού θα χρειαστούν κάποιοι μήνες.
«Ελπίζουμε να νέα μέτρα να ελαττώσουν τις επιδιμιολογικές παραμέτρους της νόσου για να μπορέσουμε να μπούμε στο χειμώνα με ευκολότερη διαδικασία.
Είναι δύσκολα τα πράγματα υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων αλλά μέχρι τώρα η σταθεροποίηση που υπάρχει δίνει έναν αέρα αισιοδοξίας» είπε ο κ.Γώγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης